Hummus je úžasný studený pokrm levantinského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.
Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ – tedy cizrna. Celý název pokrmu zní v arabštině ḥummuṣ bi ṭaḥīna – cizrna s tahini. Má vysoký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6 a B15. Díky cizrně je rovněž skvělým zdrojem rostlinných proteinů a vlákniny. Pro dobrou stravitelnost a vstřebatelnost živin ho prioritně doporučujeme jíst pouze v kombinaci se zeleninou.
Ingredience na základní pomazánku
- 300 g vařené cizrny (tj. asi 150 g sušené) – můžete ale použít i cizrnu bio z konzervy nebo sklenice
- 1 – 2 PL sezamové pasty Tahini (světlé!)
- 1 – 2 PL olivového oleje
- šťáva z půlky citronu nebo limetky
- 1 stroužek česneku (není nutné, někde připravují hummus bez česneku)
- 1 čl mletého římského kmínu
- 1/2 čl mletého koriandru
- sůl
- petrželka nebo čerstvý koriandr na ozdobení
Postup:
Cizrnu propláchneme a přes noc namočíme do dvojnásobného množství vody.
Druhý den vodu slijeme a cizrnu dobře propláchneme.
Uvaříme v tlakovém hrnci cca 40 min. Poté cizrnu scedíme.
Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout!!!
Cizrnu rozmixujeme s troškou vody na jemnou kaši. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl a znovu promixujeme.
Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.
Všechny ingredience koupíte ve v obchodech se zdravou výživou!
Nejlepší je pomazánku nabírat zeleninou nakrájenou na hranolky. Vhodná je mrkev, okurka, paprika, řapíkatý celer. Nebo jí můžete naplnit různé salátové listy – já zde použila čekankové puky.
Tip na urychlení
Pokud se vám nechce cizrnu namáčet a vařit a potřebujete to hned – teď, tak si kupte cizrnu ve slaném nálevu z konzervy, neb ještě lépe ve skle. Dobrou mají např. v DM drogerii. Je potřeba použít dvojnásobné množství, než je gramáž za syrova, tedy za sucha. Ale upozorňuji, že v chuti je celkem velký rozdíl, než když připravujete hummus z namáčené a vařené cizrny.
Dobrou chuť s metabolic balance !