Hummus je úžasný studený pokrm levantinského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.

Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ – tedy cizrna. Celý název pokrmu zní v arabštině ḥummuṣ bi ṭaḥīna – cizrna s tahini. Má vysoký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6 a B15. Díky cizrně je rovněž skvělým zdrojem rostlinných proteinů a vlákniny. Pro dobrou stravitelnost a vstřebatelnost živin ho prioritně doporučujeme jíst pouze v kombinaci se zeleninou.

Ingredience na základní pomazánku

  • 300 g vařené cizrny (tj. asi 150 g sušené) – můžete ale použít i cizrnu bio z konzervy nebo sklenice
  • 1 – 2 PL sezamové pasty Tahini (světlé!)
  • 1 – 2 PL olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu nebo limetky
  • 1 stroužek česneku (není nutné, někde připravují hummus bez česneku)
  • 1 čl mletého římského kmínu
  • 1/2 čl mletého koriandru
  • sůl
  • petrželka nebo čerstvý koriandr na ozdobení
Hummus - skvělá pomazánka z cizrny je vhodná i v programu metabolic balance

Hummus – skvělá pomazánka z cizrny je vhodná i v programu metabolic balance

Postup:

Cizrnu propláchneme a přes noc namočíme do dvojnásobného množství vody.

Druhý den vodu slijeme a cizrnu dobře propláchneme.

Uvaříme v tlakovém hrnci cca 40 min. Poté cizrnu scedíme.

Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout!!!

Cizrnu rozmixujeme s troškou vody na jemnou kaši. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl a znovu promixujeme.

Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.

Všechny ingredience koupíte ve v obchodech se zdravou výživou!

Nejlepší je pomazánku nabírat zeleninou nakrájenou na hranolky. Vhodná je mrkev, okurka, paprika, řapíkatý celer. Nebo jí můžete naplnit různé salátové listy – já zde použila čekankové puky.

Tip na urychlení

Pokud se vám nechce cizrnu namáčet a vařit a potřebujete to hned – teď, tak si kupte cizrnu ve slaném nálevu z konzervy, neb ještě lépe ve skle. Dobrou mají např. v DM drogerii. Je potřeba použít dvojnásobné množství, než je gramáž za syrova, tedy za sucha. Ale upozorňuji, že v chuti je celkem velký rozdíl, než když připravujete hummus z namáčené a vařené cizrny.

Dobrou chuť s metabolic balance !

hummus (3)

Hummus - skvělá pomazánka z cizrny je vhodná i v programu metabolic balance

Hummus – skvělá pomazánka z cizrny je vhodná i v programu metabolic balance