Tak jsme s Šimonem, mým nejmladším synem, dostali chuť na pořádný kus hamburgeru (teda Šimon – já se přidala)! A jak to zaonačit aby byl vhodný přesně pro přísnou fázi metabolic balance®? Tak co třeba takhle… A když už ho budete dělat, tak si jich připravte rovnou víc! jsou fakt hóóódně dobrý a jen se po nich zapráší. A lze je připravit opravdu tak, aby odpovídali přísné fázi metabolic balance®. Nebudete potřebovat žádné vejce, žádné pojidlo – prostě to bude fakt jen čisté maso a zelenina… Jídlo připravoval Šimon, já jen fotila a baštila ?!
Budete potřebovat
- 1 porce kvalitního hovězího mletého masa (na burger) – cca 150g
- 1 porce zeleniny: kolečko rajčete, kolečko cibule, list salátu, avokádo, šalotka nebo cibule a případně 1 kyselou okurku (dopočtěte vše do doporučené gramáže) – cca 150g
- 1 pol. lžíce citronu nebo limetky (není nutné)
- sůl, pepř
- 1 pol. lžíce jabl. nebo vinného octa
- 1 – 3 čaj. lžičky bio hrubozrnné hořčice
- olivový olej
- 1 pol. lžíce kokosového mléka (není nutné)
- 2 plátky žitného celozrnného chleba (mezi ně burger pěkně padne)
Jednoznačně doporučuji připravit rovnou 2 porce – tedy gramáže zdvojnásobte.
Postup
První si připravte avokádovou majonézu:
Oloupané a nakrájené avokádo pokapejte šťávou z citronu nebo limetky – díky tomu zůstane krásně zelené a nezoxiduje, tedy nezhnědne. Ale není to nezbytné, pokud neplánujete majonézu uchovat do druhého dne, ale sníte ji hned.
Potom avokádo rozmixujte dohladka tyčovým mixérem společně s 1 pol. lžící oliv. oleje a 1 pol. lžící kokosového mléka (kokosové mléko není nutné, ale neuvěřitelně zjemní chuť „majonézy“).
Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku nebo cibulku, sůl, pepř, hrobozrnnou hořčici. Můžete také přidat 1 nakládanou kyselou okurku – chuť majonézy bude taková hodně „tatarková“. Vše dobře promíchejte a dochuťte podle chuti ještě solí a jabl. nebo vinným octem v bio kvalitě. Připravenou „majonézu“ dejte odležet do lednice.
Příprava burgeru:
Doporučuji připravit si maso aspoň pár hodin předem. Porci mletého masa promíchejte se solí a pepřem, popř. dalším oblíbeným kořením, a natlačte do malé mističky (Šimon použil takovou nízkou kompotovou) do tvaru burgeru. Burger je potřeba v misce hodně uplácat a upěchovat, aby pěkně držel pohromadě. Potom ho dejte v misce odležet a mírně ztuhnout do lednice, min. na 2 hodiny. Pěkně ztuhne a bude držet při opékání dobře tvar.
Na kapce pořádně rozpáleného oleje burger z obou stran opečte. Na pánvi platí pravidlo „co nejmíň otáčet“. Opečte tedy z jedné strany 2 – 4 minuty, opatrně otočte a opečte i z druhé strany. Moc do burgeru raději nerejpejte, zacházejte s ním citlivě a jemně, aby zůstal hezky držet pohromadě.
Mezitím si připravte oblohu k burgeru:
- 1 silnější, kolečko rajčete a 1 list hlávkového salátu.
- 1 silnější kolečko cibule, kterou opečte z obou stran do zlatova.
Poskládejte vše do komínku: plátek žitného chleba, lžíce avokádové majonézy, list hlávkového salátu, kolečko rajčete, kolečko opečené cibule, burger, lžíce avokádové majonézy a navrch plátek žitného chleba.
Zeleninovou oblohu můžete udělat po svém – tohle je jen moje inspirace. A protože jsme měli málo zeleniny, přidělali jsme k burgeru ještě můj oblíbený zelný salát.
Užijte si tenhle skvělý burger – u nás se po něm jenom zaprášilo!