Tohle bývá velmi častá otázka… „V mém jídelním plánu a v seznamu doporučených potravin je uvedeno: večeře – houby (bílkovina) – a v seznamu houby je uvedena hlíva ústřičná a houba shittake. Ale v seznamu zeleniny jsou uvedeny hřiby a hlíva máčková – tak tomu nerozumím, houby jsou bílkoviny nebo zelenina? A proč jedna hlíva je v bílkovinách a druhá v zelenině? Jak to tedy je?“ Zde platí to, že není houba jako houba!
Je to vše o složení konkrétních hub, o jejich poměru bílkovin, sacharidů a cukrů a také o obsahu aminokyselin.
Z pohledu Metabolic Balance je důležitá primárně biologická hodnota celého jídla, kterou můžeme kombinacemi potravin na talíři buď zvýšit (to je hlavní princip programu Metabolic Balance) a nebo snížit (což samozřejmě není žádoucí).
- Hlíva ústřičná a shittake obsahují takové aminokyseliny, ze kterých je naše tělo schopné si poskládat potřebné bílkoviny. Navíc obsahuje minimum sacharidů a žádné cukry – proto se pouze tyto dvě houby řadí v programu metabolic balance® do skupiny bílkovin.
- V kombinaci se zeleninou jsou konkrétně tyto dvě houby mnohem lépe stravitelné, než v kombinaci s jinou bílkovinou. Jídlo tak získává mnohem vyšší biologickou hodnotu. Díky vyrovnanějšímu poměru esenciálních aminokyselin, mají tyto dvě houby mnohem vyšší využitelnost bílkovin organismem.
Mohou tedy nahradit dobře živočišné zdroje bílkovin – jsou vhodné také pro lidi, kteří nejedí maso, tedy při sestavování vegetariánského jídelníčku, jako skvělý zdroj přirozených proteinů.
Oproti tomu, ostatní druhy hub, jako jsou jako jsou např. žampiony, lišky, hříbky apod. spadají svým složením a poměry živin do skupiny zelenina.
Zajímavost! Složení aminokyselin u shitake se údajně velice podobá složení spektra (např. lysin, leucin) u mléka nebo masa, proto je považována za hodnotný zdroj bílkovin
Je tedy třeba rozlišovat potraviny podle jejich poměru bílkovin a sacharidů a obsahu cukrů.
|