Kdo tvrdí, že zdravé jídlo nemůže chutnat dobře, tak se osudově mýlí! Tohle v metabolic balance prostě neplatí. Vyzkoušejte tento snadný, ultrarychlý, metabolicky vstřícný recept, vhodný pro zdravý metabolizmus i štíhlou linii, a navíc i néééskutečně chutný. Hotovo za 15 minut. Osmahnutá hlíva ústřičná s cuketkou na žitném opečeném chlebu neměla chybu.


Budete potřebovat na 1 porci

  • 1 porce hlívy ústřičné nebo houby shittake (cca 130 – 170g)
  • 1 porce cukety (cca 130 – 170g)
  • kvalitní za studena lisovaný olivový nebo jiný olej (ve fázi bez tuků ho vynechejte)
  • sůl, kmín podle chuti – na hlívu
  • 1 čl kurkumy, 1 čl garam masally (nebo římský kmín) – na cuketu

Postup

Hlívu nebo shittake připravuji specifickým způsobem. Má díky tomu naprosto fantastickou chuť.
Pomastím pánev jemně olejem a rozehřeji (platí pro fázi s tuky, po prvních 14 dnech. Pokud jste ve fázi bez tuků, podlijte hlívu namísto tuku troškou vody nebo zeleninového vývaru). Na pánev pokladu kloboučky hlívy nebo houby shittake, osolím a okmínuji  a potom zatížím dnem velkého kastrolu o zhruba stejném průměru jako je pánev. Dno kastrolu houby krásně stlačí a ty se pod ním mohou jemně dusit a péci. Zachovají si tak šťavnatost a pevnost a chutnají jako steak. Opékám je z jedné strany cca 2 – 3 minuty, potom je otočím a zase zatížím a opékám další 2 minuty. A hlíva je hotová!

Mezitím si nakrájím cuketu na tenká kolečka, nebo na půlkolečka a v míse promíchám se lžící olivového oleje (ve fázi bez tuků, poduste na trošce vody nebo zeleninového vývaru), 1 lžičkou kurkumy a 1 lžičkou koření garam massala. Klidně můžete použít i jiné koření, které vy preferujete. Já používám tohle, protože miluji orientální chutě a tak si je vyrábím téměř v každém jídle. A vyklopím na pánev po hlívě, kde cuketu pěkně orestuji do poloměkka (stačí pár minutek).

A máme hotovo! Stačí skutečně 10-15 minut na famózní jídlo.

Servíruji na žitném chlebu, ještě jednou zakápnuté voňavým kvalitním, za studena lisovaným, olejem.

Celiaci žitný chleba vynechají, nebo si směsí naplní např. rozkrojenou papriku, nebo směs zabalí do salátových listů, tedy si připraví takový „wrap“. To ostatně může udělat každý, nejen lidé, kteří dodržují bezlepkovou dietu.

Užívejte tuhle metabolicky vstřícnou lábuž – stojí za to!

Hlíva úsřičná s ciketou | recepty metabolic balance

Hlíva úsřičná s ciketou | recepty metabolic balance

Hlíva úsřičná s ciketou | recepty metabolic balance

Hlíva úsřičná s ciketou | recepty metabolic balance

Hlíva úsřičná s ciketou | recepty metabolic balance

Hlíva úsřičná s ciketou | recepty metabolic balance

Pokračovat na další recepty můžete tady>>

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.