Překvapení! Příprava tohoto pokrmu se moc neliší od přípravy klasického hovězího guláše, je ovšem podstatně rychlejší a vegetariánská, a to i při zachování těch správných „gulášových“ chutí! Hlíva ústřičná je elixírem mládí. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma. Hlíva ústřičná tak může být využita do omáček či polévek, ale i zcela samostatně. Lze ji vařit, smažit, péct, zapékat. Může být předkrmem i hlavním chodem, fantazii se rozhodně meze nekladou. Pokud vás hlíva ústřičná zaujala, pak určitě některé další recepty vyzkoušejte. Nejen že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu i zdraví prospěšné látky.

Budete potřebovat

  • Porce hlívy ústřičné (cca 150-200g, nebo dle doporučení ve vašem plánu)
  • Porce zeleniny(cca 150-200g, nebo dle doporučení ve vašem plánu): cibule nebo šalotka, rajčatový protlak bez cukru nebo prolisovaná rajčata, topinambury – místo topinamburů můžete použít také kořen petržele nebo celer, skvělá v guláš bude kombinace mrkve a řapíkatého celeru
  • Koření dle chuti: např. 1 čl mletá sladká paprika, špetka tymián, 1 čl majoránka, 1 čl kmín, 3 kuličky nové koření, bobkový list, stroužek česneku
  • olej, sůl, pepř dle chuti

Postup

  • V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme na nudličky nakrájenou hlívu.
  • Přidáme všechno koření mimo majoránku a mletou papriku. Restujeme 3-5 minut.
  • Přidáme rajčatový protlak nebo prolisovaná rajčata, jemně orestujeme a přisypeme mletou papriku.
  • Zpěníme a zalijeme asi 200 – 300 ml vody (podle požadované hustoty).
  • Guláš přivedeme k varu a po pěti minutách vložíme na kostičky nakrájené topinambury nebo jinou zeleninu dle vašeho výběru.
  • Osolíme, opepříme podle chuti a povaříme na mírném ohni dalších 10 minut.
  • Nakonec odstavíme a vmícháme drcenou majoránku a utřeny česnek.
  • Podáváme s celozrnným žitným chlebem.

Tip

Pro milovníky pikantních jídel doporučuji do základu přidat navíc chilli. Guláš bude mít ten správný říz. A pokud použijete čerstvé bylinky a koření, bude mít i krásně voňavou chuť.

Dobrou chuť s recepty, které podporují hubnutí, zdravý metabolizmus a hormonální rovnováhu!

Guláš z hlívy ústřičné | recepty na hubnutí podle metabolic balance

Guláš z hlívy ústřičné patřé mezi skvělé recepty na hubnutí podle programu metabolic balance

 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.