Granola nebo jinak crunchy nebo také müsli. Když směs zapečete, je to granola. A když ne, je to müsli. Granola je totiž křupavé zapečené müsli.  Tahle křupavá dobrota je výborná do tvarohu nebo do bílého jogurtu. nejvíc mě chutná bílý jogurt + granola + čerstvé ovoce. Připravte si svoji domácí granolu nebo crunchy podle metabolic balance v základní verzi. Přimíchat do ní potom (později ve 4. fázi) můžete opravdu ledacos – různá semínka, chia, slunečnicová, dýňová, mandle, lněná, také sušené ovoce, rozinky, kokos, mák a pod. Sladit ji nemusíte, v přísné fázi dokonce nesmíte, ale od 4. fáze můžete. Použijte třeba kokosový sirup, med nebo třtinový cukr. Neslazená je vhodná i pro 2. přísnou fázi, slazená až od 4 fáze ? 

I) Jednoduchá varianta pro 2. fázi s tuky

  • 3 šálky žitných vloček (koupíte např. v DM drogerii nebo je má Country life)
  • 3 pol. lžíce kokosového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkový extrakt (pro vanilkovou vůni – volitelné)
  • 2 čajové lžičky skořice (pro skořicovou vůni – volitelné)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180Cº.
  • Na plech si připravte pečící papír.
  • V mixéru s „S“ noži posekejte žitné vločky nadrobno.
  • Rozehřejte si kokosový olej a smíchejte vanilkou, skořicí a posekanými vločkami.
  • Rozprostřete na pečící papír a pečte při 180Cº po dobu cca 15 – 20 minut, občas promíchejte.
  • Nechejte zcela vychladnout.
  • Uchovejte v uzavřené míse.

II) Kakaová příchuť – ingredience na 1 plech

  • 3 šálky žitných vloček (koupíte např. v DM drogerii, nebo je má Country life)
  • 1/4 šálku kakaový prášek holandského typu (plnotučný)
  • Od 4. fáze – 3 pol. lžíce nektaru z kokosových květů,  medu nebo javorového sirupu (sladit však doporučuji až od 4. fáze, ve 2. fázi sladidlo určitě vynechte)
  • Od 3. fáze – 3 pol. lžíce tahini nebo mandlového másla (volitelné, není nutné, můžete použít po prvních 14 dnech, kdy již smíte tuky – dodá granole zajímavou chuť)
  • 3 pol. lžíce kokosového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkový extrakt (pro vanilkovou vůni – volitelné)
  • 2 čajové lžičky skořice (pro skořicovou vůni – volitelné)
  • 1/2 šálku čokoládové lupínky (volitelné, čokoláda kvalitní, hořká, min. 80% kakaa)
  • sušené ovoce (volitelné)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180Cº.
  • Na plech si připravte pečící papír.
  • V mixéru s „S“ noži posekejte žitné vočky a kakakový prášek. Přidejte zbývající suché ingredience /kromě čokoládových lupínků, nebo vloček) a dobře v mixéru promíchejte.
  • Rozehřejte si kokosový olej a smíchejte s tekutým medem. Tuto sěms rovnoměrně promíchejte s tekutou směsí v míse.
  • Rozprostřete na pečící papír a pečte při 180Cº po dobu cca 15 – 20 minut, občas promíchejte.
  • Potom nechte mírně schladnout a přidejte čokoládové vločky a promíchejte.
  • Nechejte zcela vychladnout.
  • Uchovejte v uzavřené míse.

Tip

Tuto záladní verzi můžete různě obměňovat, např. přidáním sušeného ovoce – doporučuji vždy jen 1 druh, abychom zachovali střídmost. Takto si můžete připravit např. švestkovou granolu, mangovou granolu, meruňkovou granolu (se sušenými meruňkami apod.) ? Fantazii se meze nekladou.

III) Skořicová příchuť – hodí se do jablečného pudinku z mandlového mléka nebo z mandelády

  • 3 šálky žitných vloček (koupíte např. v DM drogerii, nebo je má Country life)
  • 5 pol. lžíce kokosového oleje
  • podle chuti 3 pol. lžíce nektaru z kokosových květů,nebo med (sladit však doporučuji až od 4. fáze, ve 2. fázi tohle vynechte)
  • plátky mandlí
  • podle chuti skořice a vanilkový extrakt
Granola nebo jinak crunchy z žitných vloček

Granola nebo jinak crunchy z žitných vloček

Granola z žitných vloček, ovčí jogurt a pyré z čerstvého manga

Granola z žitných vloček, ovčí jogurt a pyré z čerstvého manga – moje oblíbená snídaně metabolic balance 🙂

Granola nebo jinak Crunchy v metabolic balance

Granola nebo jinak Crunchy v metabolic balance

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.