Granola nebo jinak crunchy nebo také müsli. Když směs zapečete, je to granola. A když ne, je to müsli. Granola je totiž křupavé zapečené müsli. Tahle křupavá dobrota je výborná do tvarohu nebo do bílého jogurtu. nejvíc mě chutná bílý jogurt + granola + čerstvé ovoce. Připravte si svoji domácí granolu nebo crunchy podle metabolic balance v základní verzi. Přimíchat do ní potom (později ve 4. fázi) můžete opravdu ledacos – různá semínka, chia, slunečnicová, dýňová, mandle, lněná, také sušené ovoce, rozinky, kokos, mák a pod. Sladit ji nemusíte, v přísné fázi dokonce nesmíte, ale od 4. fáze můžete. Použijte třeba kokosový sirup, med nebo třtinový cukr. Neslazená je vhodná i pro 2. přísnou fázi, slazená až od 4 fáze ?
I) Jednoduchá varianta pro 2. fázi s tuky
- 3 šálky žitných vloček (koupíte např. v DM drogerii nebo je má Country life)
- 3 pol. lžíce kokosového oleje
- 1 čajová lžička vanilkový extrakt (pro vanilkovou vůni – volitelné)
- 2 čajové lžičky skořice (pro skořicovou vůni – volitelné)
Postup
- Předehřejte troubu na 180Cº.
- Na plech si připravte pečící papír.
- V mixéru s „S“ noži posekejte žitné vločky nadrobno.
- Rozehřejte si kokosový olej a smíchejte vanilkou, skořicí a posekanými vločkami.
- Rozprostřete na pečící papír a pečte při 180Cº po dobu cca 15 – 20 minut, občas promíchejte.
- Nechejte zcela vychladnout.
- Uchovejte v uzavřené míse.
II) Kakaová příchuť – ingredience na 1 plech
- 3 šálky žitných vloček (koupíte např. v DM drogerii, nebo je má Country life)
- 1/4 šálku kakaový prášek holandského typu (plnotučný)
- Od 4. fáze – 3 pol. lžíce nektaru z kokosových květů, medu nebo javorového sirupu (sladit však doporučuji až od 4. fáze, ve 2. fázi sladidlo určitě vynechte)
- Od 3. fáze – 3 pol. lžíce tahini nebo mandlového másla (volitelné, není nutné, můžete použít po prvních 14 dnech, kdy již smíte tuky – dodá granole zajímavou chuť)
- 3 pol. lžíce kokosového oleje
- 1 čajová lžička vanilkový extrakt (pro vanilkovou vůni – volitelné)
- 2 čajové lžičky skořice (pro skořicovou vůni – volitelné)
- 1/2 šálku čokoládové lupínky (volitelné, čokoláda kvalitní, hořká, min. 80% kakaa)
- sušené ovoce (volitelné)
Postup
- Předehřejte troubu na 180Cº.
- Na plech si připravte pečící papír.
- V mixéru s „S“ noži posekejte žitné vočky a kakakový prášek. Přidejte zbývající suché ingredience /kromě čokoládových lupínků, nebo vloček) a dobře v mixéru promíchejte.
- Rozehřejte si kokosový olej a smíchejte s tekutým medem. Tuto sěms rovnoměrně promíchejte s tekutou směsí v míse.
- Rozprostřete na pečící papír a pečte při 180Cº po dobu cca 15 – 20 minut, občas promíchejte.
- Potom nechte mírně schladnout a přidejte čokoládové vločky a promíchejte.
- Nechejte zcela vychladnout.
- Uchovejte v uzavřené míse.
Tip
Tuto záladní verzi můžete různě obměňovat, např. přidáním sušeného ovoce – doporučuji vždy jen 1 druh, abychom zachovali střídmost. Takto si můžete připravit např. švestkovou granolu, mangovou granolu, meruňkovou granolu (se sušenými meruňkami apod.) ? Fantazii se meze nekladou.
III) Skořicová příchuť – hodí se do jablečného pudinku z mandlového mléka nebo z mandelády
- 3 šálky žitných vloček (koupíte např. v DM drogerii, nebo je má Country life)
- 5 pol. lžíce kokosového oleje
- podle chuti 3 pol. lžíce nektaru z kokosových květů,nebo med (sladit však doporučuji až od 4. fáze, ve 2. fázi tohle vynechte)
- plátky mandlí
- podle chuti skořice a vanilkový extrakt
© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.