Vzpomínka na hermelínovou pomazánku nebo hermelínový salát! Určitě si to také pamatujete – navinulá chuť hermelínu, jemná majonéza – dokonalá chuť! Někdo se na facebooku ptal, zda lze připravit hermelínovou pomazánku tak aby splňovala principy Metabolic Balance®. Lze to vůbec? Budete se divit, ale lze! Kolegyňka, poradkyně Metabolic Balance®, která působí v Mladé Boleslavi v Ajurvéda – revitalizačním centru, Jarmilka Klacková z rukávu vysypala tenhle recept… Je dokonalý, když zavřete oči, skoro nepoznáte, že je to bez vajíček, bez uzeniny a bez klasické majonézy. Když jsem si ji hned tentýž den připravila, výskala jsem radostí a byla jsem chutí tak nadšená, že jsem ji hned připravila i dalším členům rodiny. A co myslíte? Byli okouzleni její chutí stejně, jako já. Tak pokud máte ve svém jídelním plánu hermelín (jako já) nebo pokud jste již ve 4. fázi a můžete zařazovat i jiné potraviny, než jste měli doporučené pro přísnou fázi – tak nemeškejte a hned ji vyzkoušejte. A napište mi, zda se vám povedla a zda vám taky tak šíleně zachutnala…
Varianta 1 – budete potřebovat
- 1 porci hermelínu (cca 80 – 100g)
- 1 porci avokáda (cca 120 – 140g)
- cibule podle chuti (já dala menší půlku)
- sůl, pepř dle chuti
- jablečný ocet
- extra virgin olej (skvělý je z vlašských nebo lískových ořechů)
- 1 čaj lžička bio hořčice z celých zrn bez cukru (kupuji tuhle)
Postup 1 – se sekáčkem na potraviny
- Na výrobu pomazánek používám sekáček na potraviny s „S“ noži. Doporučuji tem se 4 noži. Mám tento. Jde to ale i bez něj. Zkoušela jsem obě varianty, obě chutnaly skvěle.
- Do robotu s „S“ noži dejte všechny ingredience: na kousky nakrájený hermelín, avokádo, cibuli, sůl, pepř, jablečný ocet, extra virgin olej a 1 čaj. lžičku celozrnné hořčice – posekejte na jemnější neb hrubší pomazánku, podle toho, jakou máte představu.
- Finálně ještě můžete pomazánku dochutit solí, pepřem, jabl. octem, případně dalším oblíbeným kořením.
- Přendejte do misky, ještě dobře promíchejte a nechte v lednici alespoň půl hodinku rozležet – chutě se krásně propojí a pomazánka získá tu správně navinulou hermelínovou chuť.
- Servírujte na žitném chlebu nebo knäckbrotu, navrch dejte kousek hermelínu (bílkovina, kterou začnete jídlo), ozdobte lístky zelené petrželky a nechte si chutnat…
Varianta 2 (více druhů zeleniny) – budete potřebovat
Tato varianta je rozdílná pouze v tom, že do pomazánky přidáte nějaké další druhy zeleniny.
- 1 porci hermelínu (cca 80 – 100g)
- 1 porci zeleniny (cca 120 – 140g) jako základ avokádo + další zeleninu z plánu (fajn je třeba mrkev, okurka atd. a nezapomeňte na trochu cibule)
- sůl, pepř dle chuti
- jablečný ocet
- extra virgin olej (skvělý je z vlašských nebo lískových ořechů)
- 1 čaj lžička bio hořčice z celých zrn bez cukru (kupuji tuhle)
Postup 2 – bez robotu
- Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte krátce zesklovatět na pánvi. Přendejte do misky a nechte vychladnout.
- Hermelín nastrouhejte na větším struhadle.
- Mrkev a okurku také nastrouhejte nebo nadrobno nakrájejte.
- Avokádo rozmixujte na „majonézu“ společně s olejem, jabl. octem, lžičkou hořčice, solí a pepřem.
- Potom vše společně promíchejte do pomazánky.
- Dochuťte ještě podle potřeby solí, pepřem a jabl. octem.
- Přendejte do misky, ještě dobře promíchejte a nechte v lednici aspoň půl hodinku rozležet – chutě se krásně propojí a pomazánka získá tu správně navinulou hermelínovou chuť.
- Servírujte na žitném chlebu nebo knäckbrotu, navrch dejte kousek hermelínu (bílkovina, kterou začnete jídlo), ozdobte lístky zelené petrželky a nechte si chutnat…
Tipy
Můžete také vyzkoušet různé druhy olejů, každý dá pomazánce mírně jinou chuť.
Můžete vyzkoušet přidat i jiné druhy zeleniny, kterou jenom krátce oblanšírujete a nakrájíte na malé kousíčky.
Avokádo vybírejte krásné, akorát zralé, na omak by mělo připomínat plastelínu, nemělo by mít po rozříznutí hnědé fleky a mělo by být hezky zelené nebo mírně nažloutlé.