Ranní snídaňová polévka – to je věc, která mě dělá velikánskou radost. V zimním období většinou nemáme chuť na studené snídaně a tak tahle teplá varianta je ta pravá. A už to slyším: „Cože??? To si mám vařit k snídani polívku? Vždyť to strašně dlouho trvá!“ Tak vás uklidním – netrvá! Tenhle recept máte hotový během 15 minut, než se ráno osprchujete a ustelete svoji postel! Stačí pokrájet zeleninu na tenké plátky, hodit do hrnce a nechat chvíli vařit. A potom jenom rozmixovat tyčákem a přidat rozmixovanou mandeládu s vodou. A nebo si můžete polévku připravit již večer a ráno si ji jenom ohřát – ale čerstvá je prostě lahodnější. Určitě ji vyzkoušejte…
Budete potřebovat na 2 porce
- 2 porce mandelády (30g mandlí, 20g slunečnicových semínek – vše x2)
- 2 porce cukety (cca 300g)
- Ghí
- 1/2 cibule
- 2 plátky zázvoru
- zeleninový vývar
- 1 čl kurkumy, 1 čl římského kmínu
- sůl, pepř – dle chuti
- voda 500 ml ml
- dýňový olej (na ozdobení)
Postup
- Nakrájejte si cibuli, zázvor a cuketu na tenké plátky (to proto, aby zelenina byla rychle vařená).
- Na Ghí ji orestujte společně s kurkumou a římským kmínem.
- Zalijte 500 ml horké vody (zeleninovým vývarem) a vařte cca 5 minut do měkka.
- A jděte se vysprchovat.
- Po uvaření rozmixujte polévku tyčovým mixérem na hladký krém.
Mandeládová smetana:
- Dejte si stranou 4 mandle a pár slun. semínek, které později použijete jako bílkovinu první do pusy.
- 2 porce mandelády rozmixujte s teplou vodou (cca 1 hrnek), na konzistenci smetany (používám vysokorychlostní mixér Nutribullet. Mixér s nízkými otáčkami vám z mandlí hladkou smetanu, bohužel, nedokáže udělat.)
- Mandeládovou smetanu vmíchejte do polévky a společně chvilku prohřejte – díky tomu docílíte u polévky neskutečné krémovitosti a jemné chuti.
- Ozdobte zbylými mandlemi a semínky a zakapejte dýňovým olejem. Přidat také můžete lístky koriandru nebo petrželky.
Ani to nebolelo, že? Hotové do 15 minut a ta božská chuť…
Dobrou chuť s metabolic balance®…