Tento lahodný recept na květákovou rýži se sušenými rajčaty a čočkou je dokonalou ukázkou, jak můžete kombinovat čisté bílkoviny, zdravé tuky a výživnou zeleninu v souladu s principy Metabolic Balance. Vyvážená kombinace čočky, která je bohatá na rostlinné bílkoviny, a květákové rýže, plné vlákniny, vám dodá pocit sytosti a energie po celý den. Tento pokrm nejen podporuje správné trávení, ale také pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je klíčovým faktorem pro zdravé hubnutí a hormonální rovnováhu. Připravte si tento jednoduchý, ale výživný talíř a dopřejte svému tělu přesně to, co potřebuje k regeneraci a harmonii.
Suroviny na 1 porci:
(Pokud máte svůj osobní jídelní plán, rozpočítejte si gramáže tak, aby odpovídaly těm doporučeným)
V tomto receptu vycházíme ze 150g bílkoviny a 150g zeleniny
Bílkovina:
- 150 g vařené čočky (bílkovina): může být čočka hnědá, zelená, červená, žlutá nebo beluga (150g vařené čočky odpovídá přibližně 70g suché čočky, která se po uvaření zdvojnásobí)
Zelenina:
- 1 porce předem připravené květákové rýže (cca 50g)
- 50g lilku
- 25 g červené cibule
- 25 g sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
Ostatní:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrst čerstvého koriandru nebo jiných čerstvých bylinek
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 lžičky Garama masalla, 1/2 lžičky kurkumy (pro „exotickou chuť – nemusí být)
Postup:
- Příprava květákové rýže: Květák rozdělte na růžičky a pomocí kuchyňského robotu (já používám sekáček s „S“ noži) ho rozsekejte na malé kousky, aby připomínaly rýži. Poté květákovou rýži osolte a krátce orestujte na lžíci olivového oleje, podlijte troškou vody nebo zeleninového vývaru a duste dokud není aldente, přibližně 5 minut. Rýži odstavte a nechte ji připravenou stranou.
- Čočku propláchněte a vařte v neosolené vodě asi 30 minut, dokud nezměkne. Poté ji slijte a nechte okapat. Můžete také použít již uvařenou čočku z nálevu (plechovka, sklenice).
- Lilky a cibuli nakrájejte na kostičky.
- V pánvi orestujte nejprve cibuli a potom přidejte lilek. Přidejte koření garam masalla a kurkumu. Jakmile lilek zavadne/změkne, přidejte rozmačkaný česnek a nakrájená sušená rajčata. Krátce orestujte.
- Pánev odstavte z plotny a do směsi přidejte připravenou květákovou rýži a okapanou čočku. Podle chuti dosolte a opepřete.
- Na talíři podávejte čočkovou směs s plátkem celozrnného žitného chleba, můžete doplnit listy salátu a čerstvými bylinkami.
Tento recept je postaven na pevných základech principů programu Metabolic Balance, který je navržen tak, aby optimalizoval metabolismus, podporoval hormonální rovnováhu a pomohl vám udržet dlouhodobé zdraví. Stejně jako tento pokrm, všechny mé recepty jsou vytvořeny s ohledem na vyvážené a efektivní stravování.
Pokud jste připraveni začít měnit své stravování funkčně, efektivně a chytře, mám pro vás dvě možnosti:
- Můj ukázkový jídelníček na 30 dnů s 108 recepty, který je postaven na zásadách Metabolic Balance a pomůže vám nastartovat váš metabolismus a podpořit hormonální zdraví. Více informací zde.
- Osobní jídelní plán v rámci programu Metabolic Balance, který je šitý na míru vašim specifickým potřebám a zdravotnímu stavu. Více informací zde.
Vyberte si tu možnost, která vám nejvíc vyhovuje, a začněte svou cestu k trvalému zdraví ještě dnes!
Nákupní seznam:
|