Také máte rádi pomazánky? Já moc. Většinou v rámci metabolicky vstřícných principů vídáme pomazánky nejvíce s avokádem, které nahrazuje máslo nebo majonézu. Když ale avokádo ve svém jídelním plánu nemáte doporučené, je možné místo něj použít i jiné druhy zeleniny. Dnes jsem si vyhrála s celerem a mrkví, jako bílkovinu jsem použila tvaroh. Místo tvarohu ale můžete použít klidně cottage, kozí žervé nebo ovčí čerstvý sýr. Stejně tak můžete místo tvarohu použít jako zdroj bílkoviny vajíčka, rybu, luštěniny a nebo mandeládu (směs mandlí a slunečnicových semínek).
Budete potřebovat na 2 porce
- 100g mrkev, 100g celer bulva
- 1/2 avokáda (není nutné)
- 150 – 180g tvaroh (nebo jiný vhodný čerstvý sýr)
- stroužek česneku (není potřeba, pokud česnek nemáte rádi)
- jablečný ocet podle chuti
- sůl, pepř (můžete přidat další bylinky podle chuti)
- 1 pol lžíce olivového oleje (za studena lisovaného)
Postup I
Varianta I – použila jsem čerstvou zelenina + avokádo
- Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme (najemno nebo nahrubo).
- Přidáme 1/2 zralého avokáda a prolisovaný česnek (nebo ne, podle toho, jakou chuť pomazánky chcete mít).
- Přidáme tvaroh nebo cottage.
- Ochutíme solí, pepřem, popř. bylinkami a jablečným octem.
- Přidáme lžíci kvalitního oleje.
- Vše rozmícháme do pomazánky.
- Pomazánka chutná skvěle na plátku žitného chleba
Postup II
Varianta II – použila jsem spařenou zeleninu
- Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme (najemno nebo nahrubo).
- Přelijeme vroucí vodou a necháme minutu stát. Poté přecedíme do většího síta, propláchneme studenou vodou a stlačením „vyždímáme“ zbývající vodu. Zelenina krásně změkne a bude základem velmi jemné pomazánky.
- Přidáme tvaroh nebo cottage.
- Ochutíme solí, pepřem, popř. bylinkami a jablečným octem.
- Přidáme lžíci kvalitního oleje.
- Vše rozmícháme do jemné pomazánky.
- Pomazánka chutná skvěle na plátku žitného chleba
Tipy navíc
- Do pomazánky můžeme přidat navíc třeba cibuli (syrovou nebo restovanou), jarní cibulku a nebo pažitku, petrželku, bazalku apod.
- Nechcete chleba? Připravte si wrap ze salátových listů. Pokud jsou listy tuhé (jako např. listy čínského zelí nebo kapustové listy, stačí je na pár minut ponořit do misky s vroucí vodou – listy krásně změknou a pomazánku do nich můžeme snadno zabalit.
- Místo tvarohu a čerstvého sýra, je možné použít jako bílkovinu třeba hermelín, nebo vajíčka, sardinky či tuňáka ve vl. šťávě, luštěniny a nebo mandeládu (směs mandlí a slunečnicových semínek). Nebojte se experimentovat.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.