Pokud máte rádi exotickou kuchyni, tak určitě tohle vietnamské jídlo vyzkoušejte. Bún bò Nam Bộ – to je hovězí maso, spoustou zeleniny, bylinek a vynikající omáčka… Já jsem ho vyzkoušela na báječném kurzu vietnamské kuchyně v Gourment Academy s Janou Černou a přizpůsobila pro principy metabolic balance®. Místo běžných vietnamských kulatých nudlí „bún“, jsem použila pro metabolic balance® nudle z vhodnější černé rýže.

Bún bò Nam Bộ je jídlo známé svojí rozmanitostí ingrediencí, které se po promíchání nádherně doplňují. K natenko nakrájeným plátkům hovězího patří zelenina, voňavá smažená vietnamská šalotka a spousty čerstvých voňavých vietnamských bylinek. Podle regionu se ingredience mohou dosti různit, ale běžně se bún bò Nam Bộ podává ještě s mungo klíčky, mrkví či okurkou – obojí jsem v metabolicky vstřícné verzi použila. Vynechala jsem ale typické  arašídy, které do metabolic balance® programu prostě nepatří.

Tohle jídlo je hodně o krájení surovin, proto doporučuji připravit si rovnou více porcí. To je asi jeho jediná nevýhoda – krájíte, krájíte a krájíte. Recept je zde koncipován pro 4 porce a ingredience odpovídají 4. liberálnější fázi. Pokud chcete jídlo přizpůsobit 2. přísné nebo 3. rozšířené fázi (po prvních 14 dnech, již se zařazením tuků), musíte si opravdu pečlivě zeleninu a maso navážit a vynechat v omáčce třtinový cukr (omáčka tedy již nebude chuťově přesně odpovídat standardům – to ale nevadí, i tak je skvělá!). Většinu bylin a asijských potravin koupíte např. v Thai Asian food shop, Francouzská 66, Praha 2.

Na 4 porce budete potřebovat

  • 2 mrkve
  • l menší salátová okurka
  • 2 hrsti mungo výhonků (Thai Asina food shop)
  • 2 hrsti smažené vietnamské šatotky (Thai Asina food shop)
  • l svazek koriandru setého (Thai Asina food shop)
  • 1/2 svazku perily křovité (Thai Asina food shop)
  • 1/2 svazku ktasnatky brvité (Thai Asina food shop)
  • (thajská bazalka, máta…) – (Thai Asina food shop)
Asijské byliny

Asijské byliny (Klasnatka brvitá, Perila křovitá) koupíte např. v Thai Asina food shop, Francouzská 66, Praha…

Rýžové nudle z černé rýže

(klidně je můžete vynechat)

  • 300 g černých rýžových nudlí (koupíte v prodejnách zdravé výživy)
  • cca 2 litry vroucí vody
Nudle z černé rýže

Nudle z černé rýže

Maso

  • 500 g hovězího masa (maso vhodné na steaky – kýta, roštěná…)
  • 3 stonky citrónové trávy
  • 3 stroužky česneku
  • l lžíce slunečnicového oleje
  • l lžíce rybí omáčky (nebo Tamari, pokud vám rybí nechutná)
  • 1/2 lžičky himalájské soli
  • čerstvé mletý pepř
Palmový třtinový kandovaný cukr

Palmový třtinový kandovaný cukr

Na omáčku

  • 350 ml vroucí vody
  • 3 lžíce třtinového cukru (v asijské kuchyni se používá tzv. „ROCK SUGAR“ kandovaný cukr. Můžete ale nahradit i agáve sirupem nebo javorovým sirupem)
  • 2,5 lžíce rybí omáčky (nemáte-li rádi rybí omáčku, přidejte himalájskou sůl nebo Tamari omáčku)
  • 3 lžíce limetové šťávy l střední česnek
  • (chilli)

Postup

Připravte si zeleninu a bylinky: Mrkev a salátovou okurku nakrájejte na julienne (na hóóódně drobné nudličky – pokud jste líní krájet, nastrouhejte je na hrubo na struhadle). Připravte si klíčky. Omyjte a otrhejte všechny bylinky, které potom také nakrájejte na drobno (pokud nejste zvyklí na chutě těchto bylin, použijte jich do salátu méně). V typickém Bún bò Nam Bô se zelenina a byliny skládají na talíř zvlášť – vždy hrstička jednoho druhu – a později se vše smíchá dohromady. Já jsem všechnu zeleninu s klíčky a s bylinami smíchala rovnou dohromady.

Připravte si omáčku: Kandovaný cukr dobře naškrábejte nožem, smíchejte s ostatními ingrediencemi na omáčku, včetně česneku a promíchejte s horkou vodou tak, aby se cukr rozpustil (místo cuketu můžete přidat neutrální agáve sirup).

Připravte si rýžové nudle: Dejte vařit rýžové nudle podle návodu (většinou stačí pár minut).

Připravte si maso: Maso nakrájejte na tenké plátky, cca 2 ml silné. U citrónové trávy ořízněte konce a oloupejte první vrstvu – přivoňte – je to nádherná vůně. Nasekejte česnek a citronovou trávu (hodně na jemno), smíchejte s masem, přidejte sůl, pepř a olej, zalijte rybí omáčkou a nechte min. půl hodiny marinovat v lednici – lepší je to přes noc. Potom na pánvi zprudka opečte do měkka a hned podávejte (po vystydnutí totiž maso tuhne).

Servírujte v misce nebo hlubokém talíři s rýžovými nudlemi, zeleninou, bylinkami, posypané smaženou šalotkou a zalité omáčkou.

Tip

Cukr můžete nahradit neutrálním sirupem z agáve a pokud nemáte rádi rybí omáčku, nahraďte ji Tamari omáčkou a himalájskou solí.

Dobrou chuť s metabolic balance®!

Bún bò Nam Bô - podle metabolic balance®

Vietnamské jídlo Bún bò Nam Bô – podle metabolic balance® | Hovězí maso, spoustou zeleniny, bylinek a vynikající omáčka!

Bún bò Nam Bô - podle metabolic balance®

Vietnamské jídlo Bún bò Nam Bô – podle metabolic balance® | Hovězí maso, spoustou zeleniny, bylinek a vynikající omáčka!

Bún bò Nam Bô - podle metabolic balance®

Vietnamské jídlo Bún bò Nam Bô – podle metabolic balance® | Hovězí maso, spoustou zeleniny, bylinek a vynikající omáčka!