Pokud máte rádi exotickou kuchyni, tak určitě tohle vietnamské jídlo vyzkoušejte. Bún bò Nam Bộ – to je hovězí maso, spoustou zeleniny, bylinek a vynikající omáčka… Já jsem ho vyzkoušela na báječném kurzu vietnamské kuchyně v Gourment Academy s Janou Černou a přizpůsobila pro principy metabolic balance®. Místo běžných vietnamských kulatých nudlí „bún“, jsem použila pro metabolic balance® nudle z vhodnější černé rýže.
Bún bò Nam Bộ je jídlo známé svojí rozmanitostí ingrediencí, které se po promíchání nádherně doplňují. K natenko nakrájeným plátkům hovězího patří zelenina, voňavá smažená vietnamská šalotka a spousty čerstvých voňavých vietnamských bylinek. Podle regionu se ingredience mohou dosti různit, ale běžně se bún bò Nam Bộ podává ještě s mungo klíčky, mrkví či okurkou – obojí jsem v metabolicky vstřícné verzi použila. Vynechala jsem ale typické arašídy, které do metabolic balance® programu prostě nepatří.
Tohle jídlo je hodně o krájení surovin, proto doporučuji připravit si rovnou více porcí. To je asi jeho jediná nevýhoda – krájíte, krájíte a krájíte. Recept je zde koncipován pro 4 porce a ingredience odpovídají 4. liberálnější fázi. Pokud chcete jídlo přizpůsobit 2. přísné nebo 3. rozšířené fázi (po prvních 14 dnech, již se zařazením tuků), musíte si opravdu pečlivě zeleninu a maso navážit a vynechat v omáčce třtinový cukr (omáčka tedy již nebude chuťově přesně odpovídat standardům – to ale nevadí, i tak je skvělá!). Většinu bylin a asijských potravin koupíte např. v Thai Asian food shop, Francouzská 66, Praha 2.
Na 4 porce budete potřebovat
- 2 mrkve
- l menší salátová okurka
- 2 hrsti mungo výhonků (Thai Asina food shop)
- 2 hrsti smažené vietnamské šatotky (Thai Asina food shop)
- l svazek koriandru setého (Thai Asina food shop)
- 1/2 svazku perily křovité (Thai Asina food shop)
- 1/2 svazku ktasnatky brvité (Thai Asina food shop)
- (thajská bazalka, máta…) – (Thai Asina food shop)
Rýžové nudle z černé rýže
(klidně je můžete vynechat)
- 300 g černých rýžových nudlí (koupíte v prodejnách zdravé výživy)
- cca 2 litry vroucí vody
Maso
- 500 g hovězího masa (maso vhodné na steaky – kýta, roštěná…)
- 3 stonky citrónové trávy
- 3 stroužky česneku
- l lžíce slunečnicového oleje
- l lžíce rybí omáčky (nebo Tamari, pokud vám rybí nechutná)
- 1/2 lžičky himalájské soli
- čerstvé mletý pepř
Na omáčku
- 350 ml vroucí vody
- 3 lžíce třtinového cukru (v asijské kuchyni se používá tzv. „ROCK SUGAR“ kandovaný cukr. Můžete ale nahradit i agáve sirupem nebo javorovým sirupem)
- 2,5 lžíce rybí omáčky (nemáte-li rádi rybí omáčku, přidejte himalájskou sůl nebo Tamari omáčku)
- 3 lžíce limetové šťávy l střední česnek
- (chilli)
Postup
Připravte si zeleninu a bylinky: Mrkev a salátovou okurku nakrájejte na julienne (na hóóódně drobné nudličky – pokud jste líní krájet, nastrouhejte je na hrubo na struhadle). Připravte si klíčky. Omyjte a otrhejte všechny bylinky, které potom také nakrájejte na drobno (pokud nejste zvyklí na chutě těchto bylin, použijte jich do salátu méně). V typickém Bún bò Nam Bô se zelenina a byliny skládají na talíř zvlášť – vždy hrstička jednoho druhu – a později se vše smíchá dohromady. Já jsem všechnu zeleninu s klíčky a s bylinami smíchala rovnou dohromady.
Připravte si omáčku: Kandovaný cukr dobře naškrábejte nožem, smíchejte s ostatními ingrediencemi na omáčku, včetně česneku a promíchejte s horkou vodou tak, aby se cukr rozpustil (místo cuketu můžete přidat neutrální agáve sirup).
Připravte si rýžové nudle: Dejte vařit rýžové nudle podle návodu (většinou stačí pár minut).
Připravte si maso: Maso nakrájejte na tenké plátky, cca 2 ml silné. U citrónové trávy ořízněte konce a oloupejte první vrstvu – přivoňte – je to nádherná vůně. Nasekejte česnek a citronovou trávu (hodně na jemno), smíchejte s masem, přidejte sůl, pepř a olej, zalijte rybí omáčkou a nechte min. půl hodiny marinovat v lednici – lepší je to přes noc. Potom na pánvi zprudka opečte do měkka a hned podávejte (po vystydnutí totiž maso tuhne).
Servírujte v misce nebo hlubokém talíři s rýžovými nudlemi, zeleninou, bylinkami, posypané smaženou šalotkou a zalité omáčkou.
Tip
Cukr můžete nahradit neutrálním sirupem z agáve a pokud nemáte rádi rybí omáčku, nahraďte ji Tamari omáčkou a himalájskou solí.
Dobrou chuť s metabolic balance®!