Tento chléb, nebo spíše placka, je vyroben z červené čočky, takže je přirozeně bezlepkový a navíc má vysoký obsah bílkovin. A je fakt super! Jíte jakoby chleba – ale vlastně jíte bílkovinu. V kombinaci s avokádovou pomazánkou quacamole je to naprosto skvělé jídlo. Pracujeme zde s namočenou čočkou, protože namáčení snižuje její obsah kyseliny fytové, tudíž je i lépe stravitelná. Recept je převzatý z portálu nestandglow.com. Zkoušela jsem chleba připravit i z jiné čočky, ale červená má prostě ty nejlepší vlastnosti a i tu správnou texturu. Chleba si můžete připravit i více porcí a dát zamrazit. Tak máte po ruce vždy připravené jídlo s vysokým obsahem bílkovin. No a je také velmi vhodný „na cesty“ a do „práce“. Takže určitě vyzkoušejte…
Budete potřebovat
Čočkový proteinový chléb
Doporučuji připravit si rovnou 2 porce
- 2 porce červené čočky (cca 2x 75g)
- cca 200 ml vody
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kurkuma
- 1/5 lžičky Cayennského pepře
- 1/5 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- voda pro namáčení
Pomazánka
2 porce zeleniny (cca 300g)
- 2x avokádo
- 10 cherry rajčátek
- plátky červené cibule (na dozdobení)
- 2 polévkové lžíce jablečného octu
- lžička uzené papriky (na ozdobení – není nutná)
Postup
Chleba/ placka:
- Čočku namočte aspoň na 1 hodinu, nebo přes noc. Pokud ji nestíháte nemočit, namočte ji aspoň na 30 minut. Namáčení snižuje její obsah kyseliny fytové, tudíž je i lépe stravitelná.
- Předehřejte troubu na 190C°.
- Čočku propláchněte a dejte do mixéru i s ostatními ingrediencemi.
- Přidejte trošku vody.
- Směs dobře promixujte (1-2 minuty), dokud není krásně hladká (připomíná palačinkové těsto).
- Přelijte ji do nádoby vyložené pečícím papírem a pečte po dobu cca 30- 45 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte několik minut odpočinout.
Pomazánka:
- Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou s octem, solí a pepřem. Pokud máte rádi hladkou pomazánku, můžete ho pomixovat tyčovým mixérem.
- Rajčátka nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do pomazánky. Pomazánku dochuťte jabl. octem, solí a pepřem. Můžete také přidat hrst koriandru – potom totiž krásně voní…
- Pomazánku natřete na čočkový chléb a ozdobte plátky červené cibule.
- Jinak fantazii se při zdobení meze nekladou ?.
Tip
Nemáte-li v jídelním plánu avokádo, můžete použít i jinou zeleninu – pomazánky lze připravit téměř z jakékoli syrové nebo povařené zeleniny (i když z avokádo chutná prostě báječně).
A tady máte pěkný videonávod! A nezapomeňte, že čočka je před přípravou namočená!