Máte ve svém jídelním plánu Metabolic Balance doporučenou drůbež k snídani? A máte s tím problém? Netušíte jak si ji připravit v přísné fázi bez tuků? Máte doporučené uzené drůbeží maso a ptáte se, zda ho můžete nahradit drůbeží šunkou? Vůbec si neumíte představit, že tuhle snídani sníte? Nebojte se, je to jenom o zvyku a o představivosti. A s tím se dá něco dělat. A nakonec to bude vaše oblíbená snídaně „na vidličku“. Připravila jsem si tady pro vás několik praktických tipů, jak si s drůbeží k snídani poradit aby vám to chutnalo.
Je možné nahradit drůbež šunkou?
Pokud vám vyšla k snídani jako jedna z kombinací drůbež + zelenina + chleba + 1 druh ovoce a nemáte v seznamu potravin drůbeží šunku uvedenou, raději bych se jí vyhýbala. Šunka není čerstvé drůbeží maso, ale je to vysoce průmyslově zpracovaný výrobek s vysokým obsahem různých nevhodných aditiv, včetně cukru, uzenářských solí a různých dalších konzervantů. To je první důvod, proč se šunce raději vyhnout.
Pouze v případě výjimečném, je možné šunku občas zařadit namísto čistého masa. Preferujte kvalitní šunku, s vysokým % masa (98%) a minimem aditiv. Toto doporučení platí i v případě, že máte doporučenou šunku nebo uzené drůbeží maso uvedené na svém seznamu potravin. Důležitá je kvalita, zdroj, vysoký obsah masa a minimum aditiv. Pokud nemůžete sehnat kvalitní zauzený výrobek, dejte přednost čerstvému masu.
Snídaňové recepty s vhodné i pro přísnou fázi bez tuků
1) Plátky kuřete se zeleninou nebo salátkem
Jednoduché, praktické, chutné… Ve fázi s tuky stačí jen přidat doporučené oleje.
Suroviny: 1 porce drůbež (cca 80g), 1 porce zelenina/ salát dle výběru (cca 80g), zeleninový vývar, sůl, pepř, koření dle chuti, hrst zelených bylinek
Postup: Večer si uvařte porci kuřete v zeleninovém vývaru (doporučuji pro své čisté složení tento>>, nebo použijte svůj domácí). Nechte vychladnout. Nakrájejte na talíř tenké nebo silnější plátky (představte si je jako šunku), můžete přidat lžičku kvalitní bio hořčice (zn. ZWERGENWIESE BIO bez aditiv) a nakrájenou zeleninu nebo salát, který ochutíte solí, bylinkami a bio jabl. octem nebo balzamikovým octem bez cukru) a plátek žitného chleba. (Ve fázi s oleji můžete zakápnout 1 pol. lžící kvalitního za studena lisovaného oleje).
Tip: Když nemám čas si maso předem připravit, kupuji občas drůbeží plátky již hotové v Delmartu nebo v Marks&Spencer. Pak už jenom stačí přidat zeleninu, žitný chleba, jablíčko a kávu nebo čaj.
2) Pomazánka z avokáda a kuřete na žitném chlebu
Dokonalé, návykové, máslová chuť… Ve fázi s tuky stačí jen přidat doporučené oleje.
Suroviny: 1 porce grilovaných kuřecích nebo krůtích prsou (cca 80g), 1 porce zeleniny (tam patří celé avokádo, které můžete doplnit např. jarní cibulkou, okurkou a zelenou paprikou, sůl, pepř, jablečný ocet, bylinky jako např. hrst koriandru nebo bazalky nebo petrželky – volba koření je čistě na vás, můžete a nemusíte ho použít.
Postup: Vše vhoďte do mixéru s „S“ noži, udělejte bzzzz, bzzz a je to hotové. Můžete použít také tyčový mixér. Nebo můžete pomazánku připravit tzv. „nahrubo“, tedy maso a zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, avokádo rozmačkejte, a vše společně s kořením promíchejte. Servírujte buď na žitném chlebu nebo knäckbrotu, nebo bezlepkáři mphou servírovat např. v listech salátu, v listu z čínského zelí nebo čekanky apod. Pomazánku můžete ozdobit zelenými lístky bylinek, olivami, nebo ředkvičkou či jinou zeleninkou, kterou máte doporučenou ve svém plánu. Fantazii se meze nekladou. (Ve fázi s oleji můžete zakápnout 1 pol. lžící kvalitního za studena lisovaného oleje).
Tip: Když nemám čas si maso předem připravit, kupuji občas v Delmartu nebo v Marks&Spencer už hotová grilovaná kuřecí nebo krůtí prsa. A pak už jenom vše hodím do mixéru a je hotovo.
3) Drůbeží pomazánka s řapíkatým celerem, cibulkou a mrkví
Tento recept je vhodný jak pro přísnou fázi bez tuků, tak po zařazení tuků (s tuky je pomazánka samozřejmě ještě chutnější). Výhodou je, že můžete použít téměř jakoukoli zeleninu ze svého seznamu potravin. Chuť může být tak pokaždé trochu jiná, v závislosti na použité zelenině a koření. Navíc si tuhle dobrotu můžete připravit den předem, vzít si ji sebou do krabičky, do práce nebo na cestu. Celý recept najdete zde>>>
4) Teplá zeleninová polévka s drůbežím masem
Tohle je skvělá snídaně pro chladné dny… Možná si to na začátku neumíte představit, ale věřte mi, že jednou ochutnáte a tuhle snídani si také oblíbíte. Navíc, polévka lze připravit v prvních 14 dnech velmi chutně i snadno bez tuku. Výhodou polévky je, že ji můžete připravit již večer a ráno si ji pouze ohřát. Když už ji budete vařit, tak si připravte aspoň 2 porce. Celý recept najdete zde>>>.
5) Drůbeží krém se zeleninou – nebe v hubě!
Lahodný, sytý, hustý, drůbeží krém se zeleninou – tahle polévka patří mezi zdravé recepty na hubnutí, které podporují ranní start metabolizmu a hormonální rovnováhu. Je naprosto dokonalá, sytá, zahřeje a báječně chutná! Vhodné pro klienty v programu Metabolic Balance. Výhodou polévky je, že ji můžete připravit již večer a ráno si ji můžete pouze ohřát. Když už ji budete vařit, tak si připravte aspoň 2 porce. Celý recept najdete zde>>>.