Luštěniny se v programu Metabolic Balance® vyskytují v jídelních plánech jako skvělý zdroj rostlinných bílkovin. Můžeme z nich připravit živinami nabité jídlo vhodné pro vegetariány i vegany, ale jsou báječným zpestřením také pro zarputilé „masožravce“. Tohle je výborný podzimní receptík z podzimních druhů zeleniny (dýně a červená řepa), který vás zasytí na více jak 5 hodin. Čočka se krásně „navaří“ a je j opravdu plný talíř. Výhodou tohoto jídla je, že si ho můžete připravit i předem a jíst ho vychladlé. Takže je vhodné i na cesty do krabičky. Chuťově si ho můžete přizpůsobit podle svých preferencí – po asijsku, po indicku, po česku, po francouzsku, ostré nebo jemné koření – prostě použijete koření, které máte rádi. Já jsem v tomto receptu použila základní koření, jako je majoránka, kurkuma (tu používám téměř v každém jídle), sůl, pepř a dochutila jsem vše balzamikovým octem. Výborný by byl třeba umeocet anebo Tamari omáčka. Chuťové fantazii se meze nekladou.

Budete potřebovat

Porce dodržujte přesně podle doporučení ve svém jídelním plánu. Pokud svůj plán nemáte, můžete využít doporučené gramáže níže.

  • Bílkovina: 1 porci beluga čočky – cca 80g (můžete použít i zelenou francouzskou čočku nebo červenou neloupanou)
  • Zelenina: 1 porci zeleniny – cca 135g (směs dýně hokaido, červená řepa, šalotka, trochu „zeleného listí“/ třeba špenát, polníček nebo jiný salát)
  • Koření: sůl, pepř, majoránka, bazalka nebo saturejka (dle chuti), 1 čaj. lžička kurkumy, hrst zeleného koriandru nebo petrželky (můžete použít třeba také římský kmín, nebo asijské koření, chilli apod.)
  • Tuk: olivový olej a dýňový olej za studena lisovaný
  • Na dochucení: jablečný ocet nebo balzamiková redukce; nebo Tamari omáčka

Postup

  • Dýni hokaido omyjte, vyjádřete a nakrájejte na kostky.
  • Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na větší kostky.
  • Ve větší míse zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte 1 čaj. lžičku kurkumy, případně další oblíbené koření a vše pěkně promíchejte.
  • Ochucené kostky dýně a červené řepy rozložte na pečící papír na plech a dejte péci do trouby na 200°C cca na 30 – 40 minut (do mírného změknutí).
  • Vedle si dejte vařit propláchnutou čočku, společně s majoránkou nebo bazalkou či saturejkou, solí a lžičkou kurkumy. Vařte cca 30 minut, tak aby čočka byla „aldente“.
  • Když je čočka vařená, osmahněte na pánvi dozlatova nakrájenou šalotku a přidejte vařenou čočku a orestujte.
  • Čočku přesypte do mísy, přidejte pečenou dýni a červenou řepu, přihoďte hrst „zeleného listí“ (salát nakrájený na proužky) a vše pěkně jemně promíchejte.
  • Nakonec salát zakápněte dýňovým olejem a dochuťte podle vašich preferencí. Pokud chcete sladkokyselou chuť, přidejte jabl. ocet nebo kvalitní balzamikový ocet (ideálně redukci bez cukru a karamelu). O sladkou chuť se zde postará dýně a červená řepa. Pokud chcete „hodit“ salát do asijské chuti, použijte Tamari omáčku.
  • Ozdobte hrstí zeleného koriandru nebo zelené petrželky.

Tip

Tento čočkový salát je výborný teplý, ale báječně se hodí i do krabičky sebou, protože studený je stejně tak dobrý…

Jo, a pokud nemáte v seznamu potravin červenou řepu, můžete ji nahradit jakoukoli jinou kořenovou zeleninou nebo paprikou či cuketou a lilkem. Všechny možnosti chutnají báječně!

Dobrou chuť s Metabolic Balance®

Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou podle Metabolic balance

Tento recept z čočky, pečené dýně, červené řepy a salátových listů je skvělé podzimní jídlo, které podporuje hubnutí a zdravý metabolizmus.

Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou - postup

Tady vidíte trošku postup přípravy a finální výsledek… Určitě tento skvělý salát vyzkoušejte…