Miluji indickou kuchyni. Mým nejoblíbenějším jídlem je palak panner – špenát se sýrem a voňavým kořením. Dnes mám pro vás zjednodušenou verzi receptu, která vyhovuje principům Metabolic Balance®. Něco jsem z původního indického receptu ubrala, něco zase přidala. Výsledek je ale výborný a tuhle dobrotu si dokáže snadno připravit každý. Už se těším, jak vám bude chutnat. Indové používají takový čerstvý tvarohový sýr (paneer), který se dá koupit v indických prodejnách. Já jsem použila ovčí fetu, můžete vyzkoušet také mozarellu a nebo pokud nemáte v seznamu potravin sýry, tak vyzkoušejte tofu. Se vším chutná špenát báječně.
Budete potřebovat
- 1 porci sýra (může být indický panner, ovčí feta, mozarella a nebo tofu) – cca 80 – 100g
- 1 porci listové špenátu (cca 135 – 150g)
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- Kousek čerstvého závoru na ozdobení a dochucení
- 1 dcl kokosového mléka (zn. Real Thai nebo Aroy-D)
- 1 čl kurkumy, 1 čl římský kmín, 1 čl garam masalla, sůl
Postup
- Nakrájejte si na drobno listový špenát a cibuli. Připravte si česnek (utřete ho nebo prolisujte).
- Na pánvi rozpusťte lžíci Ghí (přepuštěné máslo) a na něm orestujte do rozvonění koření – 1 čl garam massaly, 1 čl římského kmínu, 1 čl kurkumy.
- Přidejte cibuli a česnek, orestujte.
- Přidejte nakrájené špenátové listy, orestujte do „zavadnutí“.
- Přilijte 1 dcl kvlaitního kokosového mléka (zn. Real Thai nebo Aroy-D nebo doma vyrobené).
- Za stálého míchání chvíli poduste (2 – 3 minutky stačí).
- Osolte dle chuti.
- Hotovo směs rozmixujte v mixéru dle potřeby. Na 1 – 2 porce používám nutribullet, na vícero porcí vělký mixér. Pokud chcete mít špenát řidší, přidejte podle potřeby trošinku horké vody.
- Špenátovou směs vložte zpět na pánev, přidejte na kostky pokrájený sýr a ještě chviličku prohřejte (stačí 1 – 2 minutky, aby se sýr nerozpustil, ale zůstaly zachovány kostky).
- Ozdobit můžete na tenké proužky pokrájeným zázvorem.
- No a můžete podávat s žitným chlebem, knäckbrotem a nebo žitnou tortillou.
Tip
Celý komentovaný videorecept najdete také uložený na Instastories Metabolic Balance Cordeus.
Někdy se v některých receptech ke špenátu přidává na kostičky nakrájené rajčátko, které před tím orestujete na Ghí. Do hotové špenátové směsi se pak jenom vmíchá, společně se sýrem. Dopočítejte celkovou gramáž zeleniny tak aby vám vyšla vaše porce. Mám-li např. 140g zeleniny na 1 porci, budou výsledné gramáže např. 100g špenátu + 20g cibule + 20g rajčátka. Rajčátko pokrmu dodá takovou příjemnou jemně kyselou „notu“.
A kde koupíte ten pravý paneer? Já nakupuji v Shalamar Food. Na e-shopu jsem ho neviděla v nabídce, ale v kamenném obchodě ho většinou seženete.
Dobrou chuť s exotickým Metabolic Balance®