Tento recept mě nadchnul tím, jak využívá kozí sýr k přípravě kari omáčky. Podobný recept jsme připravovali na jednom z našich kurzů vaření podle Metabolic Balance®, kdy jsme se věnovali tématicky právě sýrům. Tyhle geniální nápady plodí kolegyňka Irena Honzáková, která je skvělou lektorkou a neúnavnou experimentátorkou v oblasti vymýšlení receptur pro metabolicky vstřícné principy. Určitě ho vyzkoušejte, je vhodný i pro přísnou fázi bez tuků (v prvních 14 dnech).
Budete potřebovat
- 1 porci zeleniny (vhodný je např. lilek, cuketa, paprika) – cca 150g
- 1 porci čerstvého kozího sýra (takový ten měkčí, vhodné je i kozí žervé) – cca 100g
- 1 čaj. lžička curry pasty (červené, žluté, zelené, oranžové – vyberte si podle druhu pálivosti.)
- kurkuma, pepř, sůl
- limetové listy – mražené (veledůležitá ingredience pro famózní vůni a chuť)
- chilli – v případě, že nemáte doma curry pastu
- 1 pol. lžíce zeleného koriandru (pro ozdobu a vůni)
Postup
- Kozí sýr si nakrájejte do kostky nebo rozdrobte do misky. Dejte si 1 sousto stranou, jako zahajující bílkovinu.
- Očištěnou a na kostky pokrájenou zeleninu poduste v malém množství vody s curry pastou a kořením, přidjet 2 – 3 limetové listy pro vůni. Při servírování je vyjměte.
- Poté přidejte kozí sýr, který smíchejte se zeleninou tak, aby se rozpustil a vytvořil krémovou curry omáčku, která je vlastně tou bílkovinou.
- Podávejte s žitným chlebem (pokud jste celiaci, tak chleba vynechte).
Tipy
- Využít můžete téměř jakoukoli zeleninu z vašeho plánu. Občas si curry dělám z mrkve, květáku nebo brokolice a je to také skvělé. Nebojte se tedy experimentovat.
- Stejně tak můžete namísto kozího sýra použít i čerstvý ovčí sýr. Podmínkou je akorát jeho měkčí konzistence.
- Pokud máte chuť přidat si k tomu ve 4. fázi rýži, použijte tu celozrnnou.
- Pokud máte chuť přidat si k omáčce rýži a jste ve 2. – 3. fázi, připravte si tzv. květákovou rýži (blanšírovaný květák rozsekejte na velikost rýže).
- Pokud již smíte zařadit tuky, je chuťově lepší, když zeleninu s kořením nejprve orestujete na pánvi na trošce tuku a teprve poté podusíte. Více se díky tomu rozvoní koření. Můžete použít Ghí, rýžový olej, kokosový olej nebo i olivový.
Dobrou chuť s Metabolic Balance®