Velmi často vychází v jídelních plánech metabolic balance® varianta snídaně, kde figuruje tzv. mandeláda (mandle, sluneč. semínková) se zeleninou, žitným chlebem a jedním druhem ovoce. Tip na tuto snídani odpovídá přesně těmto kombinacím. Tato zeleninovo-mandeládová polévka je ideální snídaní v chladných měsících, kdy se potřebujeme hned po ránu pěkně rozehřát. Upravit ji můžete jak pro přísnou fázi bez tuků, tak pro přísnou fázi s tuky (po prvních 14 dnech). Protože mi od večera zbyla 1 menší porce zeleninové polévky, využila jsem ji právě pro tuto snídani. I vy si tak můžete připravit den předem o porci polévky více a ráno si z ní připravit tuhle „zahřívací snídani“. Stačí přidat „smetanu“ z mandelády…
Budete potřebovat
- 1 porci zeleniny (já použila květák, mrkev, cibuli – y použijte svoji zeleninu z plánu)
- 1 cm zázvoru
- 1 čaj. lžička kurkuma, trošku chilli (podle chuti)
- sůl, pepř
- listy zelené petrželky nebo zeleného koriandru (na ozdobu a dochucení)
- 1 – 2 pol. lžíce kokosového mléka (po prvních 14 dnech)
Postup
Porci zeleniny povařte do měkka s kurkumou, zázvorem a chilli (cca 10 minut) a rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém. Po prvních 14 dnech, kdy již smíte zařadit tuky, můžete přidat 1 – 2 pol. lžíce kokosového mléka. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
Uschovejte si 2 – 3 mandle, kterými své jídlo začnete. Jinak zbývající porci mandlí a sluneč. semínek rozmixujte s malým šálkem teplé vody na „smetanu“. Vmíchejte do polévky a chvíli prohřejte. Polévku ozdobte 2-3 mandlemi, které jste si nechali, jako první sousto.
Můžete přidat zelenou petrželku, nebo zelený koriandr – pro vůni a lepší chuť.
Dobrou chuť s metabolic balance®