Tuhle dobrotu jsem ochutnala v La Botegga di Finestra, v Platnéřské ulici – a zamilovala se do ní! je to recept snadný, rychlý, a chuťově naprosto dokonalý. Stačí avokádo a krevety + zálivka.Důležité je mít kvalitní a správně nazrálé avokádo (ani měkké, ani tvrdé, prostě tak akorát, bez tmavých flíčků, krásně zelenkavé). Z ošklivého avokáda tuhle dobrotu prostě nevytvoříte. Tak šup šup, vyzkoušejte…
Budete potřebovat
- 1 porci zralého, ale tvrdšího avokáda (cca 135 – 150g)
- 1 porci předvařených krevet (cca 135 – 150g)
- kvalitní olivový olej lisovaný za studena
- 1 – 2 stroužky česneku
- bazalka
- 1 – 2 cherry rajčátka, ale nemusí být
- sůl
- balzamikový ocet, nebo jabl. ocet v bio kvalitě (použít lze i citronová nebo limetková šťáva)
- balzamiková redukce (až ve 4. udržovací fázi)
Postup
- Na trošce olivového oleje osmahněte česnek nakrájený nadrobno (můžete ho i propasírovat).
- Rozmrazené krevety propláchněte a osušte a orestujte velmi krátce dozlatova.
- Hotové krevety nechte vychladnout.
- Připravte si avokádo – rozpulte ho, vyjměte pecku a vydlabejte čaj. lžičkou malé půlměsíčky.
- Přidejte vychlazené krevety, a zálivku z olivového oleje a bílého balzamikového octa. Dochuťte solí a vše jemně promíchejte. Dávejte při míchání pozor, aby si avokádové kousky zachovaly tvar a zůstalo pěkné, nepomačkané.
- Servírujte s žitným chlebem.
Dobrou chuť s metabolic balance®!
Další recepty najdete TADY>>
A jak poznat kvalitu avokáda?
Na slupce avokáda nesmí být tmavé skvrny. U černých avokád si zase všímejte drobných poškození slupky. Na omak by mělo být avokádo jako „plastelína“, tedy měkčí, ale ne kašovité. Stopka by neměla být suchá a vypadávat od plodu. Ani našedlá barva není dobrým znamením, znamená to, že byly plody skladované v teplotě pod 10 °C. Proto raději nikdy nekupujte ani avokádo prodávané v chladicích boxech. Po rozkrojení by měla být dužina avokáda žluto-bílá, nebo jemně zelenkavá (záleží na druhu avokáda a jeho zralosti). Přímo u pecky mohou být avokáda hnědá, tuto část pak ale nejíme. Když je dužina měkká a jemná, že by šla roztírat, je to v pořádku. My v tomto receptu však potřebujeme spíše avokádo tvrdší, aby nebylo mazlavé. Nahnědlá barva symbolizuje už spíš zkažené plody – ty nejezte, ale doporučuji je reklamovat! A’T se obchodníci naučí prodávat kvalitní avokáda a dobře je skladovat. Ideálně by mělo mít avokádo mírně nasládlou oříškovou chuť.