Klíčky a výhonky obsahují vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Dají se z nich připravit a skvělé recepty, ale měli bychom vědět, že v některých jsou však i přírodní toxiny, jako např. jedovatý phasi nebo hemaglutininy, které ve větším množství způsobují shlukování červených krvinek. Tyto látky se ničí vařením nebo částečně i naklíčením. Především se to týká klíčků cizrny, bílých fazolí, fazolí adzuki a žlutých sojových bobů. Proto doporučujeme tyto klíčky před konzumací aspoň krátce blanšírovat. Tady je jeden můj oblíbený recept, inspiraci jsem čerpala z programu Metabolic Balance.

Ingredience na 1 porci

  • 120 – 150 g klíčků/ výhonků
  • 120 – 150g zeleniny (šalotka, cibulka, pórek, pastiňák nebo cuketa)
  • Zeleninový vývar
  • Muškátový oříšek nebo květ 1/2 čl, 1 čl kurkumy, sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  • Na olivovém oleji osmahnout cibulku a šalotku.
  • Poté přidat pórek a pastiňák nakrájený na kostičky – osmahnout.
  • Zalít zeleninovým vývarem a povařit do měkka.
  • Poté rozmixovat na hebkou a hustou polévku.
  • Přidat muškátový květ či oříšek a kurkumu.
  • Nakonec dochutit solí a pepřem – opatrně!
  • Klíčky či výhonky přidat do polévky (jako bílkovinu) a chvilku povařit.

Chuťovou obměnou může být i uvařená či naložená luštěnina (např. cizrna, fazole, čočka beluga, červená či žlutá čočka apod.)!

2012-03-17 17.11.50

 

Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

 

 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.