Klíčky a výhonky obsahují vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Dají se z nich připravit a skvělé recepty, ale měli bychom vědět, že v některých jsou však i přírodní toxiny, jako např. jedovatý phasi nebo hemaglutininy, které ve větším množství způsobují shlukování červených krvinek. Tyto látky se ničí vařením nebo částečně i naklíčením. Především se to týká klíčků cizrny, bílých fazolí, fazolí adzuki a žlutých sojových bobů. Proto doporučujeme tyto klíčky před konzumací aspoň krátce blanšírovat. Tady je jeden můj oblíbený recept, inspiraci jsem čerpala z programu Metabolic Balance.
Ingredience na 1 porci
- 120 – 150g klíčky/ výhonky z mungo fazolí
- 120 – 150g mix zeleniny: avokádo, cherry rajčátka, kalamati olivy,
- Na zálivku: 1pol. lžíce olivového oleje, 1 lžička jabl. octa, sůl, pepř
Postup
- Zeleninu nakrájejte a promíchejte dohromady s klíčky, které doporučuji před konzumací spařit nebo krátce blanšírovat..
- Ingredience na zálivku rozšlehejte dohromady.
- Servírujte s žitným celozrnným chlebem.
Můžete ale vytvořit salát z jakékoli jiné zeleniny, kterou máte ve svém seznamu potravin. nebojte se být kreativní.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.