Mám moc ráda snadné a chutné recepty a ovocný krambl, nebo-li drobenkový koláč, rozhodně patří mezi ně… Můžete totiž variabilně měnit náplně v podobě sezónního ovoce a ingredience na posypku – různé druhy ořechů, vloček apod… Jeden recept na ovocný krambl pečený již zde máte. Nyní jsem si pro vás připravila jeho RAW verzi, která si s pečenou v ničem nezadá – je prostě skvělá… Tento recept je vhodný od 4. fáze, ale lze s malými úpravami připravit i pro 2. přísnou fázi – prostě vynechte „sladké“! Dle RAW pravidel zůstávají potraviny syrové, upravují se max. sušením do 42C°, aby zůstaly zachovány v max. míře enzymy, vitamíny a minerály… Tedy vyzkoušejte RAW Krambl!

Potřebujete pro cca 6 osob

  • 5 – 6 sladkých jablek
  • 1/2 šálku sušených jablek jemně nasekaných
  • 1 šálek mandlí a slunečnicových semínek, nebo jiných syrových ořechů  (použít můžete třeba vlašské ořechy, lískové ořechy, mák, chia semínka apod.)
  • 1 citron
  • 3 lžičky mleté ​​skořice
  • 1 šálek sušeného strouhaného kokosu
  • 1 šálek nasekaných datlí (místo sladidla)
  • 1/4 lžičky soli

Postup

  • 5 jablek vykrájejte a podle potřeby oloupejte (není nutné). Poté je nakrájejte na tenké plátky do velké mísy. Můžete je také nastrouhat na velkém struhadle, nebo je nasekat v robotu s „S“ noži. Já preferuji tenké plátky nožem – je to hezčí.
  • Vložte je do velké mísy a zákapněte sćitronovou šťávou, aby nezhnědly a zachovaly si světlou barvu.
  • V robotu s „S“ noži nasekejte nadrobno také sušená jablka (nebo je nakrájejte nožem) a přisypte je k čerstvým jablíčkům.
  • 1 zbývjící jablko rozmixujte se 2 lžičkami skořice, polovinou datlí, trochu citronové šťávy a troškou vody na hustý datlovo-jablečný sirup. Ten promíchejte v míse s plátky jablek, aby se pěkně obalila.
  • V kuchyňském robotu s „S“ noži si připravte „drobenku“ tak, že rozsekáte nahrubo či nadrobno (podle vaší chuti a představy) ořechy, kokos, zbývající polovinu datlí, sůl a zbývající 1 lžičku skořice. Tohle bude vaše RAW  skvělá  „drobenka“.
  • Směs z jablek naklaďte do koláčové formy a posypte „drobenkou“ z mandelády a datlí.
  • Poté sušte v troubě na 42C° cca po dobu 60 minut, nebo dle chuti. Nebo můžete dát koláč jenom odležet na hodinku do lednice. A nebo můžete klidně hned podávat. Každá varianta má své kouzlo a jinou chuť. Klidně vyzkoušejte tu svoji nejoblíbenější.

Tip

Pokud chcete připravit tento krambl pro 2. přísnou fázi, musíte vynechat datle! Místo datlí promíchejte jablka s pyré z 1 rozmixovaného jablka.

Ve 2. fázi si přiravte např. meruňkový krambl z čerstvých a sušených meruněk, kdy čerstvé meruňky nahradí jablka a sušené meruňky nahradí datle – tak získáte čistý Metabolic balance krambl.

Ve 2. fázi si můžete také připravit např.  švestkový krambl z čerstvých a sušených švestek, kdy čerstvé švestky nahradí jablka a sušené švestky nahradí datle – tak získáte čistý Metabolic balance krambl.

Dobrou chuť s Metabolic balance®! Bára

Metabolic balance RAW jablečný krambl do misky

Metabolic balance RAW jablečný krambl do misky je dobrý stejně, jako ten pečený…

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.