Mám moc ráda snadné a chutné recepty a ovocný krambl, nebo-li drobenkový koláč, rozhodně patří mezi ně… Můžete totiž variabilně měnit náplně v podobě sezónního ovoce a ingredience na posypku – různé druhy ořechů, vloček apod… Jeden recept na ovocný krambl pečený již zde máte. Nyní jsem si pro vás připravila jeho RAW verzi, která si s pečenou v ničem nezadá – je prostě skvělá… Tento recept je vhodný od 4. fáze, ale lze s malými úpravami připravit i pro 2. přísnou fázi – prostě vynechte „sladké“! Dle RAW pravidel zůstávají potraviny syrové, upravují se max. sušením do 42C°, aby zůstaly zachovány v max. míře enzymy, vitamíny a minerály… Tedy vyzkoušejte RAW Krambl!
Potřebujete pro cca 6 osob
- 5 – 6 sladkých jablek
- 1/2 šálku sušených jablek jemně nasekaných
- 1 šálek mandlí a slunečnicových semínek, nebo jiných syrových ořechů (použít můžete třeba vlašské ořechy, lískové ořechy, mák, chia semínka apod.)
- 1 citron
- 3 lžičky mleté skořice
- 1 šálek sušeného strouhaného kokosu
- 1 šálek nasekaných datlí (místo sladidla)
- 1/4 lžičky soli
Postup
- 5 jablek vykrájejte a podle potřeby oloupejte (není nutné). Poté je nakrájejte na tenké plátky do velké mísy. Můžete je také nastrouhat na velkém struhadle, nebo je nasekat v robotu s „S“ noži. Já preferuji tenké plátky nožem – je to hezčí.
- Vložte je do velké mísy a zákapněte sćitronovou šťávou, aby nezhnědly a zachovaly si světlou barvu.
- V robotu s „S“ noži nasekejte nadrobno také sušená jablka (nebo je nakrájejte nožem) a přisypte je k čerstvým jablíčkům.
- 1 zbývjící jablko rozmixujte se 2 lžičkami skořice, polovinou datlí, trochu citronové šťávy a troškou vody na hustý datlovo-jablečný sirup. Ten promíchejte v míse s plátky jablek, aby se pěkně obalila.
- V kuchyňském robotu s „S“ noži si připravte „drobenku“ tak, že rozsekáte nahrubo či nadrobno (podle vaší chuti a představy) ořechy, kokos, zbývající polovinu datlí, sůl a zbývající 1 lžičku skořice. Tohle bude vaše RAW skvělá „drobenka“.
- Směs z jablek naklaďte do koláčové formy a posypte „drobenkou“ z mandelády a datlí.
- Poté sušte v troubě na 42C° cca po dobu 60 minut, nebo dle chuti. Nebo můžete dát koláč jenom odležet na hodinku do lednice. A nebo můžete klidně hned podávat. Každá varianta má své kouzlo a jinou chuť. Klidně vyzkoušejte tu svoji nejoblíbenější.
Tip
Pokud chcete připravit tento krambl pro 2. přísnou fázi, musíte vynechat datle! Místo datlí promíchejte jablka s pyré z 1 rozmixovaného jablka.
Ve 2. fázi si přiravte např. meruňkový krambl z čerstvých a sušených meruněk, kdy čerstvé meruňky nahradí jablka a sušené meruňky nahradí datle – tak získáte čistý Metabolic balance krambl.
Ve 2. fázi si můžete také připravit např. švestkový krambl z čerstvých a sušených švestek, kdy čerstvé švestky nahradí jablka a sušené švestky nahradí datle – tak získáte čistý Metabolic balance krambl.
Dobrou chuť s Metabolic balance®! Bára
© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.