Ovesné vločky lze připravit na mnoho způsobů. Stále vymýšlím nové recepty. Komu z vás chybí typické „sladké“ snídaně, tak zde je moc velká dobrůtka, podle principů metabolic balance, zdravá, snadná, dobrá. V tomto receptu jsme vyměnila mléko za jogurt., což není typická mb snídaňová kombinace. Je tedy možné tento recept použít od 3. fáze, nejdříve však po 14 dnech přísné fáze.
Co se týká přesné gramáže pro přísnou fázi, postupujte následovně. Svoji doporučenou porci si např. zdvojásobt (tak to dělám já), a upečenou omletu poté rozdělte na 2 ploviny a uchovejte v lednici na další snídani, nebo pohostěte své nejbližší.
Ingredience
- 2 porce ovesných vloček
- 2 porce jogurtu (může být kravský, ovčí, kozí, sojový) – část jogurtu odeberte na ozdobu
- 1 pol. lžíce skořice nebo můžete přidat pravou vanilku
- 2 pol. lžíce kokosového oleje
- 2 porce borůvek (nebo jiného podobného ovoce) – rozdělte na 3 části
Postup
Předehřejte si troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).
Ovesné vločky rozmixujte v Nutribulletu nebo jiném mixéru na sucho na jemnou mouku.
Nasypte ovesné vločky do větší mísy.
Promíchejte spolu v další misce s 1 porcí jogurtu, skořicí, kokosovým olejem a 1/3 borůvek.
Míchejte, dokud se celá směs nespojí. Měla by mít hustší kašovitou strukturu. Pokud je směs moc hustá, přidejte více jogurtu a trochu vody.
Na plech dejte pečící papír. Stěrkou přendejte směs na plech a rovnoměrně ji rozetřete do tvaru omelety a upěchujte, aby byla kompaktní.
Pečte 15-20 minut dozlatova.
Když máte upečeno, vyndejte plech z trouby, nechte vychladnout, a potom rozkrojte na 2 porce.
Zbývající 2/3 borůvek pomixujte se zbývajícím jogurtem.
Servírujte přelité borůvkovým jogurtem, ozdobené lžící bílého jogurtu, kterým své jídlo začněte (dle pravidla bílkovina první do úst).
Pokud se vám bude zdát recept málo sladký, což závisí na sladkosti ovoce, musíte to v přísné fázi vydržet. Od 3. fáze si můžete ovesnou omeletu pokapat medem, nebo datlovým sirupem.
Mlsat se dá i zdravě. Jezte chytře, zhubněte a omládněte s programem metabolic balance!