Máte rádi hořčici, ale běžnou kupovanou nemáte v přísné fázi dovolenou? Nevadí, hořčici si doma připravíte vlastní, za chvíli a s minimální námahou. Příjemně štípe a stačí k ní jen tři suroviny. Co víc si přát? Doporučuji připravit si rovnou větší porci a uchovávat v lednici. Pozor! Pálí jako čert! Já ji přidávám pro lepší chuť třeba do tofunézy nebo zálivek.
Varianta I – vařená
Tento recept je podle Martiny Papežíkové (www.dobrotyzraje.cz)
Budete potřebovat
- 90g bílé hořčičné semínko
- 10g černé hořčičné semínko
- 280ml vinného nebo jablečného octa
- 1/2 lžičky soli
- 2 pol. lžíce olivového oleje extra virgin
- dle chuti buď 1 pol. lžíce medu nebo 2 pol. lžíce čerstvě strouhaného křenu
Postup
Bílé hořčičné semínko nameleme na jemno (můžete buď v mlýnku nebo já používám Nutribullet s noži na mletí).
Ocet přivedeme k varu.
Přisypeme namleté semínko, osolíme a přidáme černé semínko.
Směs procmícháme, odstavíme z plotny a necháme min. 2 hodiny, ale lépe přes noc, stát.
Poté znovu promícháme nebo pokud chcete mít hořčici hodně jemnou, tak rozmixujeme. dochutíme olivovým olejem, případně medem nebo křenem.
Plníme do čistých skleniček a zavíčkujeme.
Hořčice je ihned po přípravě velmi intenzivní až palčivé chuti (lépe řečeno „pálí jako čert“). Ta se zjemní až delším odležením nebo můžete vynechat černé hořčičné semínko, které má ostřejší chuť, než to bílé.
Tip
Do hořčice můžete přidat pro dochucení kromě medu nebo křenu i jiné zajímavé koření nebo ingredience, které vás napadnou. Můžete tam třeba přidat uvařenou rozmixovanou zeleninu (např. papriku nebo cibuli apod.). Prostě si ji můžete dochutit přesně podle sebe.
Varianta II – RAW
Budete potřebovat
- 1/2 šálku bílých nebo jiných hořčičných semínek (použijete-li bílé, bude mít hořčice krásnou žlutou barvu)
- cca 1/4 šálku jablečného octa (pro hustší konzistenci dejte méně octu, pro řidší dejte více – hlavně postupně přidávejte a ochutnávejte!)
- 1 – 2 lžíce olivového oleje (nemusí být)
- podle chuti sůl (cca 1 čl)
- Naše hořčice nebude obsahovat žádný cukr, který je součástí běžné kupované hořčice! Bude tedy mít trochu jinou chuť.
- Od 3. fáze můžete přidat pro zajímavou chuť 1 – 2 lžíce medu
- Pro žlutou chuť můžete přidat 1 čl kurkumy
Postup
Vše dobře rozmělněte v hmoždíři na hrubozrnnou hořčici. Po rozdrcení a smísení s vodou, či v našem případě s octem a trochou oleje, se uvolní ostré aroma hořčičných semínek a jejich typická chuť. A je to!
Nebo hořčičné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a poté tyčovým mixérem rozmixujte s postupně přidávaným octem a olejem a solí na hladší hořčici.
Tohle doporučuji:
Já k výrobě hořčice používám Nutribullet, ve kterém rozemelu nejprve hořčičné semínko a potom ho společně s jabl. octem a troškou oleje a solí rozmixuji na hladkou hořčici. Také občas měním barvy hořčice tím, jaké použiji semínka.
Tuto hořčici používám potom do zálivek, dodává jim pikantní a výraznější chuť. Výborná je také na vařené kuřecí maso k snídani…
Nebojte se experimentovat!
Jezte chytře, zhubněte a omládněte s metabolic balance!