Můj oblíbený rychlý dezert, který si zamilujete. V této verzi je lahodný krém bez použití bílkovin. Pouze ovoc a zelenina. Je vhodný i v té nepřísnější fázi programu metabolic balance®, kdy nemáte povoleny žádné tuky. Budete okouzleni jeho vskutku „nebeskou“ chutí. Proto tomuto dezertu říkám „mana nebeská“, protože když zavřete oči a dáte do úst první lžičku vychlazeného krému, budete mít pocit, že jste v nebi, nikoli že držíte dietu. Možné je do tohoto základu přidat i bílkovinu např. v podobě ricoty, neb po prvních 14 dnech fáze „bez tuků“ tuk ve fromě 1 – 2 pol. lžic kokosového mléka. Ale tato základní verez opravdu nemá chybu.
Budete potřebovat
- porce zralého avokádo – cca 80g (mělo by být akorát zralé, krásně čistě zelené bez skvrnek a vyoké kvality).
- porce sladkého a zralého mango – cca 160g (na zralosti manga závisí celý úspěch, vybírejte ho proto co nejpečlivěji, nedělejte zde kompromisy. Musí být opravdu slaďoučké, aby chuť dezertu splnila vaše očekávání)
- 1 vanilkový lusk nebo 1 čaj. lžička vanilkové esence
- trocha vody aby se vám to lépe mixovalo (ale mnohdy není potřeba)
- strouhaný kokos na posypání (jako ozdoba)
- 2 pol. lžíce kokosového hustého mléka nebo smetany (není nutné, je skvělý i bez toho) – kupuji tohle>>
Postup
Avokádo rozřízněte na půl, odpeckujte a vydlabte lžičkou do mixéru.
Mango oloupejte, nakrájejte na kousky a vhoďte do mixéru.
Vanilkový lusk rozřízněte podélně na půl nožem a zrníčka vydlabte do mixéru, nebo místo něj přidejte 1 čaj. lžičku vanilkové esence.
Přidejte kokosové mléko. Pokud nebudete přidávat kokosové mléko, přidejte trošinku vody a rozmixujte na hladký krém.
Použít můžete i tyčový mixér, nebo nutribullet nebo jiný kvalitní mixér.
Ozdobte kousky manga, strouhaným kokosem a podávejte vychlazené.
Naprosto luxusní dezert, který okouzlí i vaše přátele.
Tip
- Tento dezert je vhodný po metabolicky vstřícném jídle, které obsahuje 1 bílkovinu, mix zeleniny, a plátek žitného chleba.
- Čím sladší mango použijete, tím chutnější bude výsledek.
- Později, až budete mít za sebou prvních 14 dnů „bez tuků“, můžete krém zjemnit 1 – 2 lžícemi kvalitního kokosového mléka, a je to naprostá chuťová lábuž!
- Pokud tento krém chcete mít místo hl. jídla, stačí přidat do krému např. ricotu, tvaroh, nebo do něj vmixujte jemné přírodním tofu (použijte ten druh tofu, které je hodně bílé e jemné.) Geniální je také mandeláda. V této variantě však může být krém chuťově méně sladký. Proto variantu s bílkovinou doporučuji zařadit až od 4. fáze, kdy si krém můžete dosladit přírodním sladidlem typu např. typu med, agáce, xylitol, stévie.
Jak poznat a kde koupit dobré avokádo a mango?
Zralé avokádo a mango poznáte tak, že jeho struktura bude na omak měkčí, bude připomínat plastelínu. Nesmí být však měkké úplně, ale tak akorát. Po rozříznutí by mělo avokádo krásně žlutozelené a mango sytě žluté, obojí bez tmavých skvrn. Je fakt, že dovniř nevidíme, a tak se spolehněme na osvědčený zdroj. Já nakupuji avokáda v Marks & Spencer, nebo v prodejnách Kunratické stodoly (centrum Chodov, nebo Potraviny v Masné ulici), nebo v malém krámku ve Vězeňské ulici, kam dováží potraviny z Německa. Manga a avokáda seženete rovněž v prodejnách Kunratické stodoly, nebo ve Vězeňské ulici, a na dobré mango narazíte občas i v Liedlu, Albertu či prodejnách Tesco – měly by být „ready to eat“…
Dobrou chuť s metabolic balance®!