Mandeláda? Semínková směs? Věřte, nevěřte – ale ano. Super chleba je úžasná věc pro ty z vás, kteří máte mandeládu nebo semínkovu směs ve svém plánu. Je to chleba plný proteinů. Výborný je opečený s vrstvou quakamole (avokádová pomazánka), nebo je výbornou proteinovou přílohou k salátu či zeleninové polévce. Nebo se dá krásně kombinovat třeba s domácími švestkovými povidly podle metabolic balance nebo jiným neslazeným džemem z ovoce, které máte ve vašem plánu. Inspirovala jsem s v krásné knize Lahodně s Ellou – doporučuji … její recept jsem mírně uzpůsobila potebám metabolic balance. Nevýhodou je, že musíte porci odhadnout, proto ho doporučuji zařadit až od 3. či 4. fáze, kdy sí již nemusíte jídlo vážit.
Ingredience
- 1 hrnek mandlí
- 1 hrnek dýňových semínek
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 3 lžíce psyllia
- 2 lžíce chia semínek
- sůl
- koření chlebové (já miluji anýzovou vůni, tak si ho tam vždy dám dost. Ella dává provnsálské koření)
Postup
Mandle, dyýňová a slunečnicová semínka v kuchyňském robotu mixujte tak dlouho, až z nich bude mouka.
Mouku dejte do mísy s psylliem, chia semínky a kořením.
Přidejte cca 1,5 – 2 hrnky vody a celou směs promíchejte.
Nechte těsto hodinku odpočinout, dokud se voda nevstřebá tak, až se těsto přestane drolit. Mělo by být pěkně hutné, tvarovatelné.
Po hodině předehřejte troubu na 180C. Přesuňte těsto na pečící papír na plech. Bochník by neměl být moc vysoký aby se dobře propekl (cca 5 – 7 cm).
Chléb pečte cca 45 minu. Je hotový, když se nelepí na špejli či párátko.
Tip
Chleba si dejte jako bílkovinu s avokádovým quakamole nebo jinou zeleninovou pomazánkou.
Můžete si ho dát k zeleninové pplévce, jako bílkovinu.
Můžete si na něj namazat doma připarvená povidla nebo ovocný džem (bez cukru).
Můžete si ho upéct jenom z mandelády nebo jenom ze semínové směsi.
Fantazii se meze nekladou.
Jezte chytře, zhubněte a omládněte s metabolic balance.