Ve stravě podle metabolic balance® principů se doporučuje jíst výlučně celozrnný žitný chléb… Celozrnný žitný chléb vás zasytí mnohem lépe než jiné chleby a zároveň obsahuje více balastních látek. Žitné pečivo tedy figuruje ve všech individuálních plánech programu metabolic balance®. Je to z toho důvodu, že nutriční hodnoty žita jsou velmi vysoké.
Napomáhá správnému trávení, snižuje glykemický index potraviny a tím i zpomaluje vstřebání cukrů do krve. Žitný chléb podporuje a harmonizuje trávení ve všech fázích, nezpůsobuje nadýmání a přispívá každodennímu bezproblémovému vylučování (baktérie typu lactobacilus). Na rozdíl od pšenice nepřispívá k tvorbě tukových zásob a omezuje sklon k přejídání. Chléb díky obsahu kyselin je dobře konzervován a vydrží bez zhoršení chuti po výjimečně dlouhou dobu.
Ingredience
- Žitná chlebová mouka zn. PENAM (Albert, Tesco, Kaufland)
- 350 ml vlažné vody
- 600 g žitné mouky
- 3 lžíce oleje (lněný)
- 1 lžíce octa
- 2 – 3 lžičky soli (podle chuti)
- 0,5 – 1 balíček kvasnic
- Koření dle chuti (kmín, anýz apod.)
Postup
Pečeme v domácí pekárně dle doporučeného programu.
Někdy se chleba na poprvé nepodaří, závisí to na kvalitě mouky i schopnostech pekárny. nenchte se tím však odradit a zkuste si vychytat vaše poměry…
Dobrou chuť s metabolic balance