Podzimní i zimní české jídlo ve zdravé kombinaci! Máte-li v oblibě českou kuchyni a jste v programu metabolic balance, nebo nechcete ohrozit vaši štíhlou linii, potom vyzkoušejte úpravu tradičního receptu dle prinicpů metabolic balance®. Pečená kachna se zelím a knedlíkem? Stačí malá úpravy a vše může být jinak… Místo kachny kuře, zelí bez zásmažky a místo knedlíku žitný chleba… Jíst totiž můžete i česká jídla chytře a zdravě!
Ingredience
na kuře:
- porce kuřecí prsa bez kůže (nebo kachní, máte-li je doporučená ve svém plánu)
- kmín, sůl
- trošku piva na podlití (nemusí být)
na zelí:
- porce kysaného zelí
- cibule
- 3 čl jabl. octa
- sůl, kmín
- 2 čl cukru (nemusí být)
Postup
Prsa osolte, vložte do pekáčku, podlijte pivem a pečte. Alkohol z piva se vypeče. Ale pkud jste v té nejpřísnější fázi hubnutí, podlijte normálně vodou.
Potom posypte drceným kmínem a pečte do zlatova.
Vedle si připravte zelí. Z kysaného zelí slijte vodu, smíchejte s na drobno pokrájenou cibulkou, posypte kmínem. Zálivkou z 4dcl vody, octa, soli a popř. cukru (který v přísné fázi vynechte) přelijte zelí a nechte uležet. Nebo si můžete zelí podusit a podávat teplé.
Podávejte s 2 plátky celozrnného žitného chleba.
Jezte kysané zelí! Kysané zelí a jeho účinky na tělo
Kysané zelí je bohaté na vitamíny a mléčné bakterie, které pomáhají regeneraci střevní mikroflóry a skvěle urychlují trávení a vstřebávání živin. Je rovněž bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá zasytit a tím omezit chuť k jídlu. Obsahuje vitamín C a B, které urychlují spalování tuků.
Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje denní potřebu vitaminu C. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů.
V kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy. Podporuje i látkovou výměnu, odvádí přebytečnou vodu z tkání a tím umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.
Dobrou chuť s metabolic balance…