Klíčky a výhonky obsahují vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Dají se z nich připravit a skvělé recepty, ale měli bychom vědět, že v některých jsou však i přírodní toxiny, jako např. jedovatý phasi nebo hemaglutininy, které ve větším množství způsobují shlukování červených krvinek. Tyto látky se ničí vařením nebo částečně i naklíčením. Především se to týká klíčků cizrny, bílých fazolí, fazolí adzuki a žlutých sojových bobů. Proto doporučujeme tyto klíčky před konzumací aspoň krátce blanšírovat. Tady je jeden můj oblíbený recept, inspiraci jsem čerpala z programu Metabolic Balance.
Ingredience na 1 porci
- 120 – 150g porce čočkových klíčků nebo jiných klíčků
- 120 – 150g porce zeleniny (celer, mrkev, pastinák – nebo můžete použít jinou podobnou zeleninu z vašeho seznamu potravin)
- sušený zeleninový bujon
- sůl, pepř
- 1 hruška (nebo jablko)
- 2 stroužky česneku
- 1 porce žitného chleba na tenko nakrájený
- skořice
- čerstvě nasekaná petrželka
Postup
Klíčky 1-2 minuty zblanžírovat , vypláchnout a nechat okapat.
Omýt a očistit zeleninu, a nastrouhat jí. Rozpálit pánev bez tuku a zeleninu krátce podusit, podle potřeby přidat trochu vody. Smíchat s bujonem, solí a pepřem. Klíčky a zeleninu dobře promíchat.
Hrušku omýt, odstranit jádřinec a dužinu nakrájet na srpky.
Troubu předehřát na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180, plynovou na stupeň 3-4). Oloupat česnek. Plátky chleba orestovat v toustovači a potřít je česnekem.
Nákypovou formu vystlat jednou vrstvou chleba. A střídavě pokládat vrstvy zeleniny a chleba. Jako poslední vrstvu přidat plátky hrušky. Posypat skořicí a petrželkou.
Nákyp nechat asi 15 minut zapéct v troubě.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.