Pravděpodobně znáte fenykl spíše jako koření, než zeleninu. V plánech metabolic balance se však fenykl jako zelenina vyskytuje velice často. Mnozí si s ním však nevědí rady. Ikdyž je v obchodech běžně k dostání, málokdo ho použije, protože vlastně ani neví, jak se fenykl v kuchyni dá využít. Je to jednoduché! Všechny části fenyklu jsou jedlé a chutné – semena, listy, stonek i cibule.
Ingredience
- porce červené čočky (neloupané)
- porce fenyklu nakrájeného na proužky
- česnek dle chuti
- cibule nebo šalotka dle chuti
- listy zeleného koriandru
- koření dle chuti: 1/2 čl kurkumy, 1/2 čl koriandru, 1/2 čl římského kmínu, špetka chilli (nebo chilli paprička nakrájená na kroužky – ale opatrně!!!)
- olivový olej v bio kvalitě
- sůl dle chuti (mořská nebo himalájská)
Postup
Čočku uvařte ve vodě pod pokličkou doměkka. Mezitím si orestujte česnek nakrájený na kolečka a cibuli nakrájenou na proužky, přidejte na proužky pokrájený fenykl (nakrájela jsme vše, včetně stonků). Přidejte koření a restujte pár minut, aby fenykl zůstal na skus křupavý… 3 – 5 min.
Vmíchejte uvařenou čočku, zamíchejte a lehce prohřejte. Dosolte a ochuťte chilli papričkou. Nejlepší je na chuť v tuto kombinaci ozdobit koriandrovými lístky, chutná je i zelená petželka, i bazalka byla dobrá!
Dobrou chuť s metabolic balance!
Více o fenyklu
Fenykl má sladkou až lékořicovou vůni. Stonky mají sladkou chuť, která navíc připomíná celer, a má jemnou chuť anýzu. Můžete ho nakrájet jak do polévky, tak do salátu, můžete ho použít na ochucení dušených pokrmů nebo osmahnuté zeleniny. Krásné fenyklové lístky můžete použít jako ozdobu nebo ochucení zeleninových jídel.
Plody nebo semena jsou žlutohnědé se zelenkavým nádechem. Používají se jak k ochucení jídel, tak pro léčebné účely. Semena lze použít do chleba, do jablečného koláče, rostlinných jídel a omáček, jejichž základem jsou rajčata. Španělé fenykl hojně používají při pečení i vaření a čaj ze semen fenyklu zná snad každý.
Fenykl a zdraví
Fenykl patří společně s anýzem, kmínem, celerem, kerblíkem, koriandrem, koprem a petrželí do jednoho rodu rostlin. Tento populární rod kulinárních bylin je znám zvláštními vůněmi, které propůjčuje řadě jídel. Tyto bylinky jsou jedinečné svým obsahem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů. Tyto fytolátky chrání konzumenta před rakovinou! Pokud trpíte nadýmáním, silice ve fenyklu vás problémů jistě brzy zbaví.
Další zajímavé recepty s fenyklem
Fenykl je úžasný např. v rajčatové salátu
- Jednoduše nakrájejte rajčata, cibuli a fenykl, použijte sůl, pepř, ocet balzamiko, špetku cukru a promíchejte.
Makrela na sladkém fenyklu
- Ingredience: porce ryby, citronová šťáva, porce zeleniny (karotka, celer, fenykl, sůl, bílý pepř, 1 lžička sójové omáčky, 2-3 lžíce oleje.
- Postup: Rybu pokapeme citronem, osolíme, opepříme a necháme uležet. Na oleji osmahneme na tenké hranolky nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou. Trochu podlijeme. Ryby položíme na zeleninu, přiklopíme a si 15-20 minut dusíme. Pak ryby opatrně vyjmeme, odstraníme páteřní kost. K zelenině přidáme nať z fenyklu a celeru. Rybu vrátíme a krátce prohřejeme. Podáváme s 100% celzrnným žitným chlebem.
Tuňák s fenykleovým salátkem
- Ingredience: porce kvalitního tuńáka ve vlastní šťávě, porce zeleniny na salát (cibule, salátová okurka, rajčata, paprika, fenykl)
- na zálivku: olivový olej, bio jabl. ocet, sůl, koření dle chuti
- Podáváme s 100% celzrnným žitným chlebem