O recept na dalamánky z žitné mouky se s námi podělila naše milá klientka, paní Zdena. Protože se z žitné mouky občas velký chleba nepovede, přišla s báječnou variantou malých dalamánků, které se vydaří vždy.
Ingredience
- Žitná chlebová mouka zn. PENAM (Albert, Tesco, Kaufland).
- 350 ml vlažné vody
- 600 g žitné mouky
- 3 lžíce oleje (lněný)
- 1 lžíce octa
- 2 – 3 lžičky soli (nebo podle chuti)
- 0,5 – 1 balíček kvasnic
- Koření dle chuti (kmín, anýz apod.)
Postup
Těsto zpracujte domácí pekárně, nebo v ručně v míse.
Po zpracování necháme kynout cca 15 minut.
Poté potřeme vodu se solí a pečeme při 190 stupních cca 45 minut, dozlatova.
třeba hníst delší dobu, protože žitná mouka potřebuje „mazlení“.
Během pečení Povrch před pečením potírá vodou s rozpuštěnou solí.
Bochánky váží cca 5 dkg – odpovídá 2 plátkům žitného chleba.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.