O recept na dalamánky z žitné mouky se s námi podělila naše milá klientka, paní Zdena. Protože se z žitné mouky občas velký chleba nepovede, přišla s báječnou variantou malých dalamánků, které se vydaří vždy.

Ingredience

  • Žitná chlebová mouka zn. PENAM (Albert, Tesco, Kaufland).
  • 350 ml vlažné vody
  • 600 g žitné mouky
  • 3 lžíce oleje (lněný)
  • 1 lžíce octa
  • 2 – 3 lžičky soli (nebo podle chuti)
  • 0,5 – 1 balíček kvasnic
  • Koření dle chuti (kmín, anýz apod.)

Postup

Těsto zpracujte domácí pekárně, nebo v ručně v míse.

Po zpracování necháme kynout cca 15 minut.

Poté potřeme vodu se solí a pečeme při 190 stupních cca 45 minut, dozlatova.

třeba hníst delší dobu, protože žitná mouka potřebuje „mazlení“.

Během pečení Povrch před pečením potírá vodou s rozpuštěnou solí.

Bochánky váží cca 5 dkg – odpovídá 2 plátkům žitného chleba.

žitné dalamánky

 

Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

 

 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.