Velikonoce jsou pro mě vždy chvílí, kdy se zastavím. Kdy se do kuchyně vplíží vůně jarních bylinek, tepla z trouby a ta tichá radost z obyčejných věcí – třeba z jednoho kousku nádivky, který připomene dětství i nové začátky. Tentokrát jsem pro vás připravila lehčí verzi tradiční velikonoční nádivky, která spojuje chuť tradice s principy vyvážené výživy. Je postavená na žitném chlebu, vejcích, voňavých bylinkách a malém množství slaniny pro chuť. A doplněná o křupavý jarní salát, který celé jídlo krásně rozzáří.

Ingredience pro 2 porce:

  • 2 plátky staršího celozrnného žitného chleba (cca 100 g)
  • 100 ml kokosového mléka
  • 4 vejce
  • 30–40 g slaniny (nebo méně, podle chuti, ve fázi redukce raději vynechte)
  • 1 cibule
  • hrst čerstvé petrželky nebo koriandru
  • hrst jarní cibulky, pažitky, kopřiv nebo mladého špenátu (nebo dle vašeho výběru)
  • sůl, pepř, majoránka, muškátový květ
  • kapka oleje nebo ghí na vymazání zapékací misky

Postup:

Žitný chléb nakrájejte na malé kostičky a zalijte kokosovým mlékem. Nechte asi 10 minut nasáknout.
Mezitím na suché pánvi opečte slaninu nakrájenou na kostičky. Přidejte cibuli a restujte dozlatova.
Vejce rozšlehejte v misce, přidejte sůl, pepř, majoránku, špetku muškátového květu a nasekané bylinky.
Všechny části smíchejte – chléb s mlékem, vejce s bylinkami, slaninu s cibulí – a přelijte do vymazané zapékací misky.
Pečte při 180 °C asi 25 minut dozlatova. Nádivka bude krásně voňavá a lehce vláčná.

K tomu: svěží jarní salát s hořčicovou zálivkou

Ingredience:

  • porce polníčku nebo rukoly nebo baby špenátu
  • pár koleček ředkviček a okurky
  • lžíce pažitky nebo jarní cibulky

Zálivka:

  • 1 lžička kvalitního oleje (lněný, olivový…)
  • 1 lžička dijonské hořčice bez cukru
  • 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
  • špetka soli a pepře

Vše promíchej, přelij zálivkou a podávej k teplé nádivce.

Tipy pro dokonalý výsledek:

Žitný chléb by měl být opravdu starší – klidně dva dny, aby dobře držel tvar a nasákl.
Kokosové mléko dodá jemnou sladkost a porci tuku.
Pokud se vám líbí výraznější bylinky, přidejte i trochu medvědího česneku – úžasně nádivku osvěží.

 Velikonoce v rytmu Metabolic Balance

I když tato nádivka není, díky slanině, součástí striktní fáze programu Metabolic Balance, může být krásným přechodovým jídlem nebo inspirací pro ty, kdo už mají ve stravě trochu větší volnost. A především je to příklad toho, že chuť a zdraví nemusí stát proti sobě – stačí jen vědomě volit suroviny.

Pokud hledáte cestu, jak jíst chutně, jednoduše a přitom podle potřeb svého metabolismu, podívejte se na Můj ukázkový 30denní jídelníček. Najdete v něm recepty, které jsou postavené přímo na principech Metabolic Balance – bez výčitek, bez extrémů, s ohledem na ženské tělo a hormonální rovnováhu.

A pokud vás program Metabolic Balance zaujal a chcete vědět víc, napište mi. Ráda s vámi projdu možnosti a společně najdeme cestu, která bude ladit právě s vámi.

Velikonoční nádivka podle principů Metabolic Balance: pochutnejte si a zároveň spalujte tuky