Tento syrový (tepelně neupravený) dezert nesplňuje sice na 100% metabolické zásady (banán má vyšší glykemickou zátěž), ale je mnohem zdravější než klasické palačinky a naprosto excelentní. Pro 3. a 4. fázi je však možné tuto lahůdku zařadit namísto klasických dezertů. Banánové palačinky jsou totiž mnohem chutnější, než ty z klasické mouky. Na samotnou výrobu jsou velmi jednoduché, pouze pár hodin trvá, než se „usuší“.
INGREDIENCE
Světlé:
- 2 velké banány
- 5 datlí Medjool
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1-2 lžíce agávového sirupu
- 1/2 lžičky skořice
- špetka Himálajské soli
Tmavé:
- 2 velké banány
- 2-3 lžíce agávového sirupu
- 1 vrchovatá lžíce nepraženého kakaa
- 1 lžíce panenského kokosového oleje
- špetka Himálajské soli
POSTUP PRO PALAČINKY:
Vše řádně rozmixujeme a rozprostřeme na pečící papír. Necháme sušit v dehydrátoru nejméně 6 hodin, nebo nemáte-li dehydrátor, můžete vyzkoušet sušení v horkovzdušné troubě s pootevřenými dvířky cca na 50°C.
Potom plníme ovocem, kešu krémem, konopnou šlehačkou, ovocným pudingem či čokoládovým krémem. Lahodné!:)
Tip: Můžete dělat i další variace palačinek tím, že do základu těsta přidáte 250g ovoce (borůvky, meruňky, rybíz, jahody…).
Citrónový kešu krém
- 200g kešu oříšků (namočte předem alespoň 6 hodin)
- 3-4 lžíce agávového sirupu
- šťáva z 2 větších citrónů
Vodu z kešu slijte, ořechy propláchněte pod tekoucí vodou a v mixéru se silným výkonem rozmixujte na jemno. Poté přidejte zbytek ingrediencí a řádně promixujte. Osvěžující!
Čokoládový krém
- 1 polovina avokáda
- 2-3 banány
- 2 lžíce nepraženého kakaa
- 3 datle Medjool
- 1 lžička sladidla (agávový sirup, kokosový cukr, xylitol…)
- 1 lžička panenského kakaového másla
- špetka vanilky
V mixéru vše rozmixujte na jemno.
Tip: Přidejte do základu pudingu ještě lžíci Chia semínek a zvýšíte tak nutriční hodnotu této lahůdky!:)
Tento recept byl vytvořen Ditou Křížkovou- www.rawsuperfood.cz. Děkujme za inspiraci…