Občas slýchám nářky některých klientů, „že jim v Metabolic Balance chybí chutě, že jídla jsou taková nijaká, že je to pořád všechno na jedno brdo, stereotypní strava!“ Chápu to, když jsem sama v roce 2010 s programem Metabolic Balance začínala, jedla jsem také stereotypně a vůbec jsem netušila, co bych měla z těch surovin, které mi vyšly v individuálním seznamu potravin, připravovat. Oči mi otevřela moje maminka, které fantazie nechyběla a vařila samé metabolicky vstřícné dobroty. Hodně mi tenkrát její přístup pomohl odemknout „vařící kreativitu“ a přinesl mi spoustu inspirace. A tyhle karbanátky – to je také její dílo! Před týdnem jsem u ní byla na obědě a oblizovala jsem se až za ušima. A přitom je to tak jednoduchý recept na přípravu.
Tím chci jen vyzvat ty z vás, kteří máte pocit, že Metabolic Balance neumožňuje jíst chutně, nevzdávejte to! Zkoušejte nové recepty, zkoušejte nové chutě, stojí to za to. Problém totiž není v programu Metabolic Balance, výběru potravin a jejich kombinacích, ale možná spíše v „uzamčené kreativitě“, možná v nedostatečném plánování, a nebo možná v nechuti věnovat pozornost a čas novým věcem, novým receptům. Jsem přesvědčena, že stravování podle programu Metabolic Balance je „královské“! Pojďte a vyzkoušejte aspoň tento recept a sami mi potom napište, jak vám chutnalo.
Suroviny
(Pokud máte svůj osobní jídelní plán Metabolic Balance, tak gramáže použijte podle doporučení v něm. Pokud chcete mít jídlo na druhý den, připravte si více rovnou 2 – 4 porce, karbanátky jsou skvělé i studené).
Na 3 – 4 porce jsem použila
- 500g drůbeží mleté maso (můžete použít i jiný druh mletého masa)
- 500g cukety (můžete použít i jinou vhodnou zeleninu)
- 3 stroužky česneku (pokud nemáte česnek rádi, není nutný)
- sůl, pepř, garam masalla (můžete použít i jiné koření nebo zelené bylinky, které máte rádi)
- 2 – 3 pol. lžíce žitné krupice (může být i žitná mouka)
Postup
- Cuketu omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, vymačkáme z ní vodu a dáme do mísy.
- Přidáme mleté drůbeží maso.
- Prolisujeme česnek, osolíme, opepříme, přidáme garam masallu (výborná by byla i majoránka či jiné koření)
- Přidáme 2 – 3 lžíce žitné krupice (kupuji ji zde>>).
- Vše dobře promícháme rukama a poté ze směsi tvarujeme malé karbanátky, které dáváme na pekáč, na pečící papír.
- Dáme předehřát troubu na 220°C.
- Karbanátky pečeme dozlatova, podle trouby, cca 20 minut.
- Pozor, abyste je nespálili!
Tip
- Místo drůbežího masa můžete použít jiný druh mletého masa (např. telecí, hovězí, jehněčí, divočinu – podle toho, co za druhy masa vám vyšly ve vašem osobním seznamu potravin).
- Pokud jsme použili menší porci cukety, můžeme si ke karbanátkům přidat ještě další zeleninu, ideálně ve formě lehkých salátových listů s jemnou zálivkou z olivového oleje a jablečného octa.
- Protože žitné krupice jsme použili minimální množství, můžeme si přidat ještě plátek celozrnného žitného chleba (100% žita).
- Ke karbanátkům se bude hodit hořčice bez cukru. Kupuji si zn. Zwergenwiese, mají jí v DM drogerii.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.