Rybí polévka je polévka obvykle vařená z ryb, z jejich částí nebo případně i z darů moře, z různých druhů zeleniny, voňavého koření a vody nebo vývaru. Recepty se v různých kuchyních mohou značně lišit a tak se naší fantazii meze nekladou. Já sama polévky miluji a v rámci programu Metabolic Balance je považuji za jeden ze skvělých způsobů, jak dostat ryby více do svého jídelníčku.

Rybí polévka bývá na našem stole tradičně přítomna u štědrovečerní večeře. Já si ji ale připravuji i během roku – a to v různých obměnách. Buď jako vývar a nebo krémovou nebo na asijský způsob atd. Používám i různé druhy ryb a zeleniny. Tento recept je hodně jednoduchý a také rychlý, najdete v něm základní ingredience, které ale můžete obměnit buď podle své chuti a nebo podle surovin, které máte předepsané ve svém osobním jídelním plánu Metabolic Balance. Použít můžete tresku, kapra, lososa… Pohrát si můžete i s výběrem zeleniny a koření.

Budete potřebovat na 2 porce

(Pokud máte svůj osobní jídelní plán Metabolic Balance, použijte pro vás doporučené gramáže)

  • 300g tresky (bílá, tmavá, můžete použít lososa, kapra a nebo krevety, mušle sv. Jakuba apod.)
  • 300g mix zeleniny (šalotka, mrkev, petržel, řapíkatý celer)
  • Koření: sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, čerstvá petrželka, kopr, 5 kuliček nové koření, 2 bobkové listy
  • 1 – 2 lžíce Ghí (přepuštěné máslo)
  • cca 500 ml zeleninového vývaru (můžete připravit i ze sušeného, já používám tento>>, má čisté složení a skvělou chuť)
  • 1 pol. lžíce žitné mouky (není nutné)

Postup

  • Na lžíci másla orestujeme šalotku nasekanou najemno.
  • Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky, stejně tak řapíky celeru a pórek a vše přihodíme do hrnce. Orestujeme (můžeme zasypat tak jednou lžící žitné mouky a udělat obyčejnou jíšku, ale já to nedělám).
  • Zalijeme čirým zeleninovým vývarem, přidáme bobkový list, pár kuliček nového koření, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Necháme povařit cca 5 – 10 minut, do změknutí zeleniny. Já mám ráda polévku hustou, tak dávám méně vývaru. Pokud chcete mít v polévce více tekutiny, přidejte vývar.
  • Mezitím si nakrájíme na kousky tresku (nebo jinou rybu) a přidáme rybu do hrnce, kde vše společně vaříme do změknutí ryby, většinou stačí 5 minut. Když se vaří polévka déle, chutě se lépe propojí.
  • Na závěr přidáme hrst zelené petrželky a pro vůni trochu čerstvého kopru (podle chuti).
  • Servírujeme s plátkem žitného chleba.

Dobrou chuť s Metabolic Balance

Tip

Místo bílé tresky můžete použít jinou rybu. Skvělý bude losos nebo kapr, výborné mohou být krevety nebo mušle sv. Jakuba).

Zeleninu můžete také rozmixovat na hladký krém a zjemnit kokosovým mlékem nebo kokosovou smetanou.

Rybí polévka - vývar, receoty na hubnutí, program Metabolic balance

Rybí polévka je skvělý způsob, jak zařadit do svého jídelníčku více ryb. Vyzkoušejte recepty na hubnutí, v rámci programu Metabolic Balance.

 

Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

 

 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.