Další můj oblíbený recept – tentokrát zelené kari/ curry s treskou. Kari/ curry obecně připravuji velmi ráda a velmi často. Je to hlavně o kombinaci koření a kvalitních surovinách. Naučila jsme ho připravovat přímo v Thajsku na ostrově Kho Pan Ghan a od té doby je u nás na talíři často. Na kari mě baví to, že lze připravit na nespočet způsobů, kdy v rámci principů programu Metabolic Balance mohu použít jakoukoli bílkovinu a zeleninu, kterou mám předepsanou v seznamu potravin a nebo doma v lednici či ve spíži.
V tomto receptu jsem jako bílkovinu využila tresku vylovenou v Norsku a zamrazenou přímo na moři a zeleninu “co dům dal”. Našla jsem zbytek červené papriky, trochu cukety, mražené fazolové lusky, mrkev a růžičky mražené brokolice – a použila jsem do jídla všechno v přiměřené gramáži.
Kari pastu si můžete vyrobit sami, ale příprava se prodlouží cca o 10 – 15 minut. Proto využívám již hotové thajské Curry pasty od zn. Cock Brand, která má čisté složení a různé chutě od těch méně pálivých až po ty hodně ostré. Vždy mám doma po ruce Curry pastu zelenou, červenou a žlutou a podle chuti je obměňuji. Do curry omáčky patří neodmyslitelně i limetové listy (ty nesmí chybět, dodají jídlu překrásnou vůni a chuť) a kokosové mléko (používám zn. Aroy-D nebo Real Thai). No a navrch pěkně posypat hrstí zeleného koriandru. Tohle jídlo nikdy nezklame a hotové je za 10 minut!
Budete potřebovat na 1 porci
- 150g treska tmavá (můžete použít jakoukoli jinou rybu s pevnější strukturou masa)
- 150g mix zeleniny: červená papriky, cuketa, zelené fazolové lusky, mrkev, růžičky brokolice (můžete použít jakoukoli jinou zeleninu z vašeho seznamu potravin)
- 1 lžička kokosového oleje nebo ghí
- zázvor dle chuti
- sůl
- Curry pasta (zelená) zn. Cock Brand (1 – 2 čaj. lžičky, podle chuti, pozor! je ostrá)
- 3 limetové listy (používám ty mražené, více voní)
- 150 ml kokosové mléko zn. Real Thai nebo Aroy-D
- čaj. lžička kokosového cukru, může být i třtinový (vynechat v hubnoucí fázi)
- hrst zeleného koriandru a lístky thajské bazalky (není nutné, ale dodá pokrmu „asijský šmrnc“)
Postup
- Vše si připravíme předem. Rybu a zeleninu nakrájíme na větší plátky. Zázvor nastrouháme.
- Na hlubší nepřilnavé pánvi osmahneme na oleji krátce zelenou curry pastu a zázvor do rozvonění (cca 2 min.).
- Po chvíli přidáme rybu nakrájenou na plátky. Promícháme s curry pastou a krátce restujeme (cca 2 – 3 min.).
- Poté přidáme zeleninu nakrájenou na proužky a vše společně promícháme.
- Zalijeme cca 1,5 – 2 dcl bio kokosového mléka (v hubnoucí fázi dáme kokos. mléka jen 100 ml, v udržovací fázi můžeme použít 200 ml.
- Přidáme 3 limetové listy, lžičku kokosového cukru (v hubnoucí fázi cukr vynecháme) a za stálého míchání 2 – 3 minutky povaříme.
- Podle chuti dochutíme ještě solí.
- Před podáváním vyjmeme limetové listy, ozdobíme lístky thajské bazalky nebo zeleným koriandrem a podáváme.
- V hubnoucí fázi využijeme jako přílohu celozrnný žitný chleba nebo květákovou rýži (ale to už je zelenina navíc). Od 4. udržovací fáze si můžeme dopřát i celozrnnou rýži.
Dobrou chuť …
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.