Jedno z mých nejoblíbenějších řeckých jídel je musaka. Dnes jsem ji připravila ve vegetariánské/ veganské podoby. Jako bílkovinu jsem použila cizrnu ve slaném nálevu. Moussaka je opravdu moc dobrá i bez masa, uvidíte sami! Vyzkoušejte pečený lilek s kořeněnou cizrnou, cherry rajčátky a zalitý omáčkou tahini… Připravuji vždy aspoň 2 porce.
Budete potřebovat na 1 porci
(Pro více porcí si gramáže znásobte)
- 160 – 200 g cizrny ve slaném nálevu (např. cizrna ve skle z DM drogerie)
- 150 – 200g mix zeleniny: lilek nakrájený na kolečka, malá šalotka, pár cherry rajčátek
- 2 – 4 lžíce rajčatové passaty
- 1/2 lžičky římský kmín
- 1/2 lžičky kurkuma
- 1/2 lžičky garam masalla
- 2 – 3 lžíce tahini
- lžička jablečného octa
- Sůl a černý pepř, podle chuti
- 3 lžíce olivového oleje, plus více podle potřeby
- hrst nasekané petrželky nebo koriandru
Postup
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Tahini ušlehejte společně s jablečným octem a trochou vody dohladka (cca konzistence palačinkového těsta) a dejte vychladit.
- Lilek nakrájíme na kolečka cca 0,5 – 1 cm silná. Lilek dáme do mísy, koření, sůl, pepř a olej a promícháme.
- Cizrnu propláchneme a necháme okapat. Podobně jako lilek dáme do mísy, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, koření, sůl, pepř a olej a promícháme.
- Vkládáme do pekáčku vrstvu cizrny se šalotkou, potřeme rajčatovou passatou, poklademe kolečka lilku, potřeme opět rajčatovou passatou.
- Pečeme v troubě dozlatova, cca 30 minut.
- Na posledních 5 minut pečení můžeme přidat nakrájená cherry rajčátka
- Na závěr pokapeme tahini dipem, posypané petrželkou nebo koriandrem.
© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance®
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.