Různé omáčky a dipy dokážou obyčejnou pečenou zeleninu nebo maso pozvednout na úplně jinou úroveň. Zkuste si připravit tuhle úžasnou omáčku z pečených paprik, rajčat a kokosového mléka. Skvěle chutná, vydrží v lednici až několik týdnů a lze jí použít nejen za studena jako dip, ale klidně také teplou jako omáčku k masu nebo zelenině. Já ji využila ke grilovanému kuřecímu prsíčku se sicilskou caponatou. Mrkněte.

Suroviny (cca na 10 porcí)

  • 800 g čerstvé červené papriky
  • 400 g rajčat
  • 10 stroužků česneku
  • 1 chilli paprička (volitelně)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 ml kokosového mléka zn. Aroy-D nebo Real Thai.
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Na plech s pečicím papírem nebo do pekáčku vložte celé papriky.
  • Do samostatné pečicí nádoby nasypte rajčata (větší kusy překrojte napůl) a jemně je polijte olivovým olejem.
  • Přihoďte i 4 neoloupané stroužky česneku a chilli papričku (volitelně).
  • Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na maximum.
  • Pečte přibližně 40 minut, přesná doba hodně záleží na velikosti paprik a rajčat a také výkonu vaší trouby, dokud paprikám nezčerná slupka.
  • Nebojte se opravdu černého spáleného povrchu. Kůži paprik později sloupnete a dužina pod ní bude mít krásně kouřovou chuť, která omáčku dělá tak dobrou.
  • Během pečení papriky alespoň jednou obraťte, aby se opekly ze všech stran, a rajčata promíchejte.
  • Upečené papriky přendejte do mísy a přikryjte. Zapaří se a jejich opečená kůže půjde lépe sloupnout.
  • Upečený česnek vymáčkněte ze slupky. Chilli papričku zbavte stopky a případně i semínek, pokud nemáte rádi příliš pálivá jídla.
  • Zapařené papriky po pár minutách vyndejte z mísy, zbavte je stopky a jádřince. Dužinu oloupejte.
  • Rozmixujte dohladka oloupané papriky, upečená rajčata a chilli, vymačkaný upečený česnek, oloupaný čerstvý česnek, olivový olej, vinný ocet, uzenou papriku a kokosové mléko
  • Ochuťte solí a pepřem, případně i špetkou chilli vloček.
  • Omáčka chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí. Můžete ji podávat teplou i studenou. Hodí se skvěle k upečené zelenině, grilovanému masu, rybám či krevetám.
  • Omáčku uchovávejte v chladu, kde vydrží několik dní až týdnů.
Omáčka z pečených paprik vhodná na hubnutí - program Metabolic Balance, recepty na hbnutí

Omáčka z pečených paprik vhodná na hubnutí – program Metabolic Balance, recepty na hubnutí

Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.