Pokud máte chuť na metabolicky vstřícné mexické jídlo, budete potřebovat i ty správné metabolicky friendly tortilly. Jedna možnost je připravit si tortilly ze žitné mouky, druhá možnost je vyzkoušet tortilly z kokosové mouky. Potom stačí tortilly naplnit nějakým skvělým, metabolicky vstřícným jídlem – dne sto bude tempeh, avokádo a koriandr.
Ingredience na tortilly
- 250g žitné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce oleje
- cca 120 ml vlažné vody – je třeba kouzlit…
- Celý recept najdete sepsaný zde>>
Ingredience na tortilly z kokosové mouky
- 60g kokosové mouky (nebo můžete zkusit také kokosovou či bezlepkovou pohankovou)
- 15g psyllia
- 1⁄2 lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- cca 240g vlažné vody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů) nebo jedlé sody
Postup – kokosová tortilla
- V míse smícháme sypké suroviny. Kokosovou mouku a psyllium.
- Přidáme vlažnou vodu, olivový olej a kypřící prášek. Těsto dobře promícháme a necháme na 10 minut odpočinout.
- Těsto rozdělíme na 4 nebo více častí, podle toho jak chceme mít velké tortilly.
- Těsto mezi dvěma pečícími papíry rozválíme, pokud chceme mít dokonalý kruh, tortilly můžeme vyříznout pokličkou.
- Tortillu smažíme na suché pánvi 2-3 minuty z obou stran.
Pozor! Placky lze snadno přepéct! Ne že by nebyly pak dobré k jídlu, to jsou! Ale nejdou potom ohýbat a nejde do nich nic zabalit. Takže je sejměme z plotýnky dokud jsou ještě vláčné a poddajné.
Ingredience na náplň
- Bílkovina (80-100g): uzený nebo přírodní tempeh (tofu)
- Zelenina (celkem 130g): mrkve, dýně, avokádo (nebo jiná zelenina)
- 1 stroužek česneku, sůl, pepř, uzená paprika, chilli, bio jablečný ocet, 1 – 2 lžíce Tamari omáčka
- Ghí (přepuštěné máslo)
Postup
Na pánvi rozehřejeme ghí a krátce orestujeme česnek.
Přidáme rozdrobený nebo na kostičky nakrájený tempeh a opečeme.
Přidáme nastrouhanou mrkev, dýni, osolíme, opepříme, přidáme uzenou papriku, chilli a Tamari omáčku. Krátce orestujeme.
Směsí plníme tortillky, navrch dáme 2 plátky avokáda a posypeme čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
Pokud tortilly nestíháme připravit, naplníme směsí např. listy baby salátu.
Tip
Místo tempehu můžeme použít tofu, nebo jakékoli mleté maso nebo luštěniny.
Místo mrkve a dýně můžete použít např, papriku, řapíkatý celer, zelené fazolky apod. Nebojte se experimentovat.
Tento recept pochází z eBooku Můj ukázkový jídelníček na 30 dnů