Miluji Španělsko! Projeli jsme ho křížem krážem, od severu k jihu, snad celé. Baskicko leží v severní části Španělska a jeho břehy omývají vlny Atlantského oceánu v Biskajském zálivu. Z východu je přirozenou hranicí oblast Navarra a Pyreneje. Ze západu je to zase úžasná horská krajina Kantábrie. Baskická kuchyně je skvělá! Typicky používá rajčata, papriky, ryby a mořské plody z Atlantského oceánu. Hodně používá také různé sýry, maso, fazole nebo víno (a to nejen na pití, ale i na vaření). Připravují se zde i uzeniny, například různé klobásy a také známé chorizo. Baskické kuře je úžasná španělská specialita, která se vaří téměř sama. Všechny suroviny totiž naskládáte do pekáčku a čekáte, až se vše upeče do excelentní měkkosti a výtečné plné chuti.
Základem tohoto jídla, které jsem trochu přizpůsobila principům programu Metabolic Balance, jsou vyzrálá rajčata a papriky, cibule, česnek, voňavý tymián a samozřejmě kuře. V původním receptu je ještě chorizo, ale to jsem vynechala abych nemíchala dvě bílkoviny v jednom jídel. Doporučuji vybrat kvalitní kuře – farmářské nebo v biokvalitě, v chuti se vám totiž bohatě odmění. Baskické kuře si můžete dát jen tak s křupavým žitným chlebem, který do sebe krásně nasákne všechny chutě – a že jich je!
Budete potřebovat (na 2 porce)
Tento recept nemá přesné gramáže. Pokud dodržujete hubnoucí fázi Metabolic Balance, dodržte své doporučené gramáže drůbeže a zeleniny přesně podle vašeho jídelního plánu, ukázku najdete níže…
- 2 kuřecí stehna
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 cibule/ šalotka
- 200g rajčata
- 100 g černých oliv bez pecky
- 1 lžička mleté uzené papriky
- ½ lžičky mletého chilli
- 2 snítky tymiánu nebo 2 llžičky sušeného tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 90 g choriza (to v Metabolic Balance vynecháme)
- 1 dcl bílého suchého vína (na podlití, není nutné, ale jídlo díky tomu získá neuvěřitelně kouzelnou vůni a chuť)
- žitný celozrnný chleba k podávání
Zde uvádím ještě ukázkové gramáže na 1 porci pro klienty v hubnoucí fázi Metabolic Balance
- 120 – 170g drůbeží prsa
- 120 – 170g mix papriky, rajčata, cibule, olivy
- 1 lžička mleté uzené papriky
- ½ lžičky mletého chilli
- 1 snítka tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 – 2 stroužky česnek
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- žitný celozrnný chleba k podávání
Postup přípravy
1. Kuřecí stehna rozdělíme v kloubech na horní a spodní část. Uzenou papriku, chilli, polovinu drceného tymiánu, špetku soli, prolisovaný česnek a olej promícháme na marinádu a vmasírujeme ji rukama do kousků masa.
2. Papriky nakrájíme na kostky zhruba 2 x 2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Rajčata nakrájíme na větší kousky. Olivy můžeme podélně přepůlit a nebo nechat tak, jak jsou.
3. Zeleninu vsypeme do pekáče, lehce promícháme, posypeme zbylým drceným tymiánem, osolíme. Kuřecí maso položíme na zeleninu.
4. Pečeme nejprve 20 minut v troubě rozehřáté na 220°C (můžeme péct i v remosce apod.). Poté maso otočíme, přelijeme vypečenou šťávou (a nebo podlijeme 1 dcl bílého suchého vína) a za občasného polévání vypečenou šťávou necháme dopéct zhruba 35–45 minut, dozlatova a doměkka.
5. Podáváme s celozrnným žitným chlebem, nebo od 4. udržovací fáze můžeme přidat i vařenou celozrnnou rýží, nebo pečené brambory.
Dobrou chuť s recepty na hubnutí podle Perfect Balance!