„Brrr! Jsem zimomřivá až běda! To se mi to hubnutí tedy vyplatilo! Je mi neskutečná zima i v místnosti, kde je 25 stupňů. Snažím se kořenit, pít i teplou vodu, být zabalená, ale nic nepomáhá! Co s tím? To už bude takhle napořád? A proč je mi pořád chladno a nemohu se zahřát?“ Také něco podobného prožíváte po změně stravy a po zhubnutí? Připravila jsem pro vás několik tipů, jak je možné situaci trochu nebo více zlepšit. Také jsem si na tohle téma povídala s naší lékařkou MUDr. Danou Maňaskovou, abyste měli ty správné informace a věděli tak, co se vlastně v těle děje a proč nás ta zimomřivost vlastně trápí… Buďte v klidu – je to totiž normální…
Co se tedy děje?
No, může se dít opravdu mnoho věcí….
- Při změně jídelníčku dle principů Metabolic Balance® v první řadě klesá krevní tlak, vlivem působků z tukové tkáně (působek – faktor, látka vznikající v organismu a „působící“ na jeho různé části, buňky apod. Český termín podobného významu jako hormon, avšak v nejširším slova smyslu) – což vede k přirozeně zvýšené citlivosti na chlad, jinak také zimořivosti.
- Váhový úbytek může způsobit změnu hladiny hormonů. Tyto hormonální změny mohou ovlivnit vaši tělesnou teplotu a váš teplotní komfort klidně i na několik měsíců.
- Při hubnutí dochází také k detoxikaci, která může být doprovázena zvýšenou citlivostí na chlad (může to trvat i několik měsíců, v závislosti na vstupním stavu těla).
- Další zajímavostí je i zelenina, kdy větší množství zeleniny, na které jsme nebyli ve stravě zvyklí, obsahuje bohužel i dusičnany, strumigeny a další látky, které mohou snižovat činnost štítné žlázy – a odtud ta zimomřivost. Nebojte se – běžná smíšená strava s podílem těchto potravin člověka nijak neohrozí. Snadným řešením je dávat přednost zelenině v bio kvalitě, od farmářů, z kvalitního zdroje, bez obsahu dusčinanů a potraviny se strumigeny zařazovat občas, ne každý den – což se ale opravdu v Metabolic Balance neděje.
Jedná se například o některé druhy ovoce (jahody, broskve), některé druhy ořechů (burské a piniové), sóju či různé druhy brukvovité zeleniny (pekingské zelí, kedlubny, růžičková kapusta, květák, brokolice či ředkev). Důležité je, aby tyto potraviny netvořily příliš velkou část vašeho jídelníčku, ale pokud je zařadíte během týdne jen občas, je to v pořádku). - Některé druhy zeleniny a potravin se dle čínské a indické medicíny řadí k těm „ochlazujícím“ – zde je možné rovněž najít souvislost se zvýšenou citlivostí na chlad (více podrobností o ochlazujících potravinách najdete v textu níže…)
- V souvislosti se změnou stravy za zdravou, vyváženou a optimální stravu pro vaše tělo, dochází také přirozeně k poklesu stresových hormonů a sympatiku – což je pro tělo moc dobře. Nevýhodou může ale být zvýšená citlivost na chlad.
- Rovněž málo pohybu může mít vliv na zvýšenou zimomřivost. Normální totiž je se pravidelně hýbat, kdy pohyb stimuluje tělo k vyšší produkci tepla…
- No a samozřejmě, pokud rychle zhubnete větší množství tuku, je logické, že tělu chvíli potrvá, než si nově přenastaví termoregulační procesy, kdy původní ochranná vrstva tuku zmizela…
Buďte tedy trpěliví a shovívaví k sobě a ke svému tělu. Dejte mu trochu času a prostoru ke změně. Vše výše zmíněné neznamená, že je to pro tělo špatně. Mimo jiné – nižší úroveň spalování = pomalejší stárnutí organismu!!! Tedy přirozený antiaging!!! A to je dobrá zpráva!
Rovněž ženy jsou obecně považovány za zimomřivější než muži – mnoho studií a lékařů tento fakt dává do souvislosti s tím, že se dožívají vyššího věku, než muži… a to je také příznivé, že?
Psychologicky aneb rozpohybujte svoji vnitřní nehybnost
Kdysi jsem se ptala svého muže Jiřího (terapeuta v centru Cordeus), jak že to dělá, že dokáže „vysušit“ na svém těle mokré oblečení nebo rukavice úplně do sucha. Tak se na mě podíval a rozpovídal se – zde je jen malá část jeho proslovu pro vaši inspiraci… (on totiž když se rozpovídá, tak je to na celou knížku…. určitě minimálně na jeden dlouhý článek.)
„Člověk se přirozeně touží dostat do stavu, kdy se bude cítit ideálně navždy pohodlně, kdy se nebude muset nic měnit, kdy bude vše tak, jak je zvyklý, beze změn. Myslíme si mylně, že kýženým cílem, kterého máme v našem žití dosáhnout, je nějaký trvalý stav pohodlí a nebo trvalá struktura. Což ale není vždy žádoucí. V okamžiku, kdy se k této představě upneme, tak poznáváme, že se jen vělmi těžce dostáváme ze své nehybnosti ve chvíli, kdy je najednou potřeba udělat nějakou změnu.
V tomto případě se to týká např. toho, že vaším hlavním cílem a úkolem je naučit se co nejrychleji přirozeně reagovat na všechny změny vnějšího prostředí, i ty pro vás momentálně nepříjemné – jako je např. chlad či horko, hlad, strach, námaha či impulsy z vnějších vztahů. Tento stav tzv. vnitřní nehybnosti vede totiž bohužel i k obezitě, obecné pasivitě, ale i „vychladnutí“ nejen v těle ale i v myšlenkových pochodech.
Pokud je vám tedy např. zima, na základě změny stravy, změny vaší hmotnosti, či jiných působení ve vašem životě, nemělo by být cílem jen „zachumlat se do přikrývky“, „zahřívat se u kamen“ a znehybnět v teple – ale naopak! Abyste tímto procesem proměny a přeměny prošli co nejrychleji a nejefetivněji a vytěžili z něj maximum pro váš budoucí život, je potřeba se stále snažit vycházet ze své „komfortní zóny“, a pravidelně vystavovat své tělo i svůj život protichůdným pohybům a stavům, jako je např. střídání chladu a tepla, ticha a hluku, aktivity a odpočinku, námahy a odpočinku apod. Takovéto střídání různých stavů vás totiž vytrénuje na pohyby a přechody mezi protipóly vašeho myšlení, cítění a jednání a díky tomu získáte prostředky k dosažení rovnováhy za jakýchkoli okolností. Konkrétní doporučení a tipy najdete v textu níže…“
Berte i svoji zimomřivost jako proces nápravy vnitřních procesů těla, který nakonec odezní…
Já osobně jsem cítila zimu téměř celý rok od započetí programu Metabolic Balance® (a to i během horkého léta jsem vysedávala v teplých ponožkách a ve svetru), než se termoregulace mého těla přirozeně upravila.
Sama jsem to ale moc neřešila, mám podobné věci v hlavě přirozeně nastavené tak, že podobné situace beru jako nezbytný aklimatizační proces těla provázející detoxikaci, hubnutí, boj s návyky na sladké a průmyslově zpracované, chemicky obohacené potraviny. Vím totiž, že jsem se desetiletí stravovala nevhodně a že tělo při změně může prožívat různé „abstinenční příznaky“. A ty mohou trvat různě dlouhou dobu. A tak respektuji tuto dobu, kterou mé tělo potřebuje k boji a přenastavení systémů na nové, funkčnější způsoby fungování – a to holt chvilku může trvat.
Dost jsem svému tělu pomohla na základě dporučení mého muže… Kupodivu mi, namísto „zahřívání se“ v dece, popíjení horkých čajíčků a vývarů, pomohlo nejvíce otužování, kdy jsem se 2x denně sprchovala střídavě horkou a ledovou vodou, pravidelně jsem vystavovala své tělo pohybu v podobě ranního cvičení jogy zaměřené na meridiány, rychlá chůze, běh.
Když jsem se krčila v dece a v ponožkách, pila čajíčky a tak, nic moc se neměnilo. Ale ve chvílích kdy jsem svému tělu začala dávat, mnohdy pro mě dost nepříjemné, impulzy v podobě vystavování ho rychlým změnám, rozdílům a extrémům, naskočil termoregulační systém mnohem rychleji zpět. Prostě je to mnohem více o „tréninku“ a posouvání hranic, o překonávání naší „komfortní zóny“, než-li jen o setrvávání v aktuálním stavu a jeho prohlubování tím, že „se jen zahříváme“, ale nikam „se nehýbeme“.
Ale věřte, že ono, jak to začalo, tak to také většinou přejde… Někoho dříve, jiného později. Doporučuji – hledejte tvořivé cesty, jak tuto přeměnu urychlit, ale zbytečně nesetrvávejte v lamentování nad aktuálním stavem. „Nelepte“ se k zimomřivosti příliš svoji pozorností, ale svoji pozornost využívejte raději tvořivě k nacházení zajímavých řešení… Hrajte si se stávající situací, zkoušejte doporučené postupy, experimentujte a vymýšlejte své vlastní…
Nezapomeňte, že změny se nedějí ze dne na den, tedy kouzlo působení doporučených postupů může být vidět za delší čas. Většina lidí hlásí zlepšení třeba již po 6 týdnech, někomu to ale může trvat déle – důležité je nic nevzdávat!
Mých 15 tipů jak zlepšit svoji termoregulaci
- Jezte co nejpestřeji!
Za prvé – zrekapitulujte si, jak pestře jíte a zda se snažíte zařazovat maximum předepsaných potravin z vašeho seznamu. Pokud využíváte stále dokola 20 druhů oblíbených potravin (což bývá hodně časté, protože jsme pohodlní jíst pestře), je jasné, že vám chybí důležité živiny. Plány Metabolic Balance obsahují široké spektrum potravin bohatých na makroživny a mikroživiny – zařazujte je tedy pravidelně v co nejpestřejším výběru, vyzkoušejte jich co možná nejvíce. - Dbejte na dostatek minerálů a vitamínů!
Za druhé – pokud chcete mít jistotu, že vám nic nechybí, přidejte si do jídelníčku minerály a vitamíny v doplňcích. Vliv na lepší termoregulaci může mít železo, hořčík, vitamín D a další… Mě osobně se stav výrazně zlepšil po tom, co jsem začala také pravidelně užívat chlorellu a zelený ječmen, které ovlivňují především energetické dráhy žaludku, sleziny, tlustého střeva, jater, žlučníku, osrdečníku a meridián tří ohřívačů. Jsou vhodným každodenním doplňkem stravy zdravého životního stylu díky vysokému obsahu přirozeně hodnotných nutričních látek. Vhodné je také zařazení zásaditého přípravku Basen Pulver (po mnoha zkušenostech již nakupuji pouze tento>> – neobsahuje žádná aditiva a odpovídá složením potřebám Metabolic Balance). - Nezapomínejte využívat plně zdravé tuky!
Tuky mají totiž značný zahřívající efekt. Dejte ale přednost kvalitním rostlinným olejům a tučnějším rybám. Doporučuji také lněný olej (nakupuji už pouze ten od super fresh, od české firmy Bewit), dýňový olej, olej z vlašských ořechů, mandlový olej apod. Využívejte doporučené množství kvalitních tuků s vysokým obsahem Omega 3, což znamená 3 polévkové lžíce zdravých tuků denně! + Omega 3 v kapslích! (Při zimomřivosti jsem zvýšila přísun Omega 3 na 6 – 10 kapsliček a více denně – a pomohlo to.) - Otužujte se!
Nebojte se vykročit ze své „komfortní zóny“! Je-li vám zima, musíte se „rozpohybovat“, včetně vašeho krevního oběhu, kdy je potřeba prokrvit všechny části těla! Velmi může pomoci sprchování se 2x denně, ráno a večer, střídavě horkou a studenou vodou – zrychlí se tak metabolizmus, rozběhne se krevní oběh, okysličí se a prokrví celé tělo až na buněčné rovině a termoregulace je pak mnohem lepší. Zpočátku to může být pro vás „bobřík odvahy“, nepoužívejte tedy hned ledovou, ale postupně ji ochlazujte. Později se váš přístup zlepší, budete odolnější.
Postup: Sprchujte se vždy ve 3 cyklech (3x za sebou zopakujte při sprchování: 1x horká do úplného přehřátí x 1x studená aspoň po dobu 1 minuty, krátký relax. Vše zopakujte 3x za sebou.) Výsledky lze vidět tak po 4 – 6 týdnech nejdříve… Zajímají-li vás přínosy otužování, které jsou naprosto excelentní, přečtěte si článek ZDE>>. Třeba vás to inspiruje k další senzační změně! - Sportujte, hýbejte se!
Fyzická aktivita zvyšuje a podporuje metabolismus a celkové okysličení a prokrvení a „topí ve vaší vnitřní peci“. Pokud zvýšíte svoji denní fyzickou aktivitu, zjistíte brzy, že se stav stabilizoval a bude to přínosem nejen pro vaši hmotnost a duševní pohodu, ale i pro váš celkový zdravotní stav, ale i váš teplotní komfort! - Praktikujte prohloubené dýchání!
Dýchejte během dne často zhluboka, praktikujte prohloubené dýchání kdekoli – 5 x za sebou se zhluboka nadechněte a vydechněte, kdykoli si vzpomenete. Prohloubené dýchání totiž podporuje vyváženou ionizaci krve, vyrovnává hladiny kyselin a zásad (jing/ jang), zvyšuje sekreci životně důležitých hormonů v celém endokrinním systému, zlepšuje trávení, zlepšuje spánek, má nesmírně příznivé účinky na srdce a celu oběhovou soustavu – což mimo jiné velmi pozitivně ovlivňuje schopnost správné termoregulace těla… Já sama každé ráno dýchám podle Wim Hof metody. Můžete to zkusit se mnou podle videonávodu zde>>. - Vybírejte si zahřívací potraviny!
Tradiční čínská medicína rozlišuje potraviny nejen podle obsahu živin, ale i podle jejich energie. Nejdůležitější je přitom jejich rozdělení na ty, které organismus zahřívají, a ty, které jej naopak ochlazují. Seznam viz. níže… Den začínejte „zahřívacími snídaněmi“ – opravdu to pomáhá… - Vařte a pečte!
Tepelná úprava zvyšuje zahřívací efekt potravin. Müsli k snídani se proto vyplatí nahradit například ovesnou kaší (vodu nebo mléko převařte a zalijte jí vločky, přidejte lžíci skořice, ta zahřívá). Kuřecí maso se zeleninou si připravte jako ranní polévku. Z mandelády lze připravit také skvělá ranní polévka. I jogurt s ovocem „zahřejete“ tím, že si jablíčko podusíte se lžičkou skořice… Vymýšlejte recepty na teplé snídaně… - Pomozte si kořením!
Mnoho druhů koření organismus výrazně zahřívá, a proto dokáže příznivě ovlivnit celkovou energiipokrmů. Přeborníkem jsou v tomto směru zázvor, skořice, pepř a další pálivé druhy. Další doporučení najdete níže…
- Zeleninu povařte!
Syrová zelenina totiž výrazně ochlazuje. Je-li vám aktuálně zima, saláty je proto vhodné omezit, a naopak přidat zeleninu šetrně tepelně upravenou (např. vařením v páře). Vhodné je omezit citrusové plody, které mají extrémní ochlazující efekt. - Dejte si polévky!
Skvěle vás zahřejí, a navíc dodají důležité minerály. Doporučuji je především ke snídani, kdy tělu dodají výbornou energii na celý den. Tady mají výhodu ti z vás, kteří mají k snídani např. kuřecí maso se zeleninou – ranní polévka je skvělá. Ale i z mandelády lze připravit úžasná zahřívací polévka. Vlastně kažád metabolic balance snídaně lze připravit jako „zahřívací“. Já osobně miluji polévku z mandelády – s troškou zázvoru a chilli dokážete divy! - Omezte studenou vodu, přidejte čaj nebo horkou vodu!
Studené nápoje tělo ochlazují, zatímco horké zahřívají. Pozor ovšem na zelený čaj, i když je horký, ve výsledku tělo ochladí. Pokud si ho nechcete odpustit, přidejte do něj plátek zázvoru. Omezte také pivo. I v programu Metabolic Balance můžete během dne pít horký slabý zázvorový čaj s trochou skořice. - Pozor na mléko, hlídejte si jeho konzumaci!
Mléčné výrobky, zvláště ty kysané, tělo výrazně ochlazují. Pokud si je nechcete odpustit, konzumujte je s něčím zahřívajícím (tvaroh s česnekem, jogurt se skořicí a podušeným ovocem apod.) - Slaďte medem!
Pokud jste ve 4. fázi a máte potřebu sladit, slaďte raději medem. Cukr tělo ochlazuje, zatímco med je energeticky neutrální. - Posílujte elektrolyty v těle!
Posílení elektrolytů radikálně vylepšuje průchodnost krevního oběhu. Pomoci může např. akupunktura, dechová cvičení, pravidelný pohyb a sport, cykly střídavého sprchování horkou a ledovou vodou a pořádné otužování…
Víte co hrozí při nadměrném ochlazení???
Tohle je důležité vědět hlavně v chladných měsících… Doporučují lékaři čínské medicíny… Pokud organismus na podzim a v zimě nadměrně ochlazujeme nevhodným složením jídelníčku nebo přípravou jídla, můžeme očekávat především nárůst únavy, pokles vitality a schopnosti snášet fyzickou a psychickou zátěž. Zároveň se zhoršuje imunita a tím i náchylnost k nachlazení a virózám. Otužování a zvýšenou konzumaci zahřívajících potravin doporučuji zejména těm, kdo trpí chronickými záněty – gynekologickými, močových cest, častými angínami apod.
Co nás zahřeje?
Zahřívací (jang) potraviny
- teplé polévky
- koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
- ryby – losos, úhoř
- maso – kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
- vnitřnosti
- sýry – plísňové, kozí a ovčí
- ovoce – broskve, třešně, maliny, datle
- sušené ovoce obecně
- zelenina – česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky – udržují v organismu nejen teplo, ale povzbuzují chuť k jídlu, odstraňují zácpu a zrychlují metabolismus
- ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
- semena – mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, mandle, dýňová semínka
- rýže, jáhly, pohanka, sója
- ovesná kaše
- celozrnné potraviny (žitný chleba)
- vejce
- máslo a ostatní kvalitní přirozené tuky – používejte přepuštěné máslo Ghí
- sůl – používejte kvalitní himalájskou nebo mořskou sůl
- kakaové boby, kakao, kakaové produkty
- káva
- černý a zázvorový čaj
Zvláště v zimě bychom měli dávat přednost potravinám, které nás zahřejí. Nevařená strava by se měla konzumovat jen výjimečně, vhodné jsou silné masové vývary a polévky s luštěninami. Maso si můžete dopřát i tučnější (husa, kachna). Ovoce jezte spíše sušené, v poloviční porci (cca 40g na porci max.!) Zelený ochlazující čaj vyměňte za zahřívací černý, rooibos, bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí.
Určité opatrnosti při konzumaci je však třeba u lidí
- s vysokým krevním tlakem
- po prodělané mrtvici
- mající sklon k migrénám
- trpících nervozitou
- s hyperaktivitou
- s nočním pocením a s nespavostí
- a žen v menopauze
Co nás ochladí?
Ochlazující (jin) potraviny
- mléko a mléčné výrobky
- syrová zeleniny (lilek, ředkvičky, celer, špenát, zelí, hlávkový salát, rajčata, okurky, cukety, čekanka)
- zeleninové šťávy
- tropické a subtropické ovoce (banány, kiwi, pomeranče, grepy,..)
- ovocné šťávy, džusy
- klíčky, výhonky
- produkty z bílé mou
- brambory
- rafinovaný cukr
- hořčic
- bílé víno
- zelený a bylinkový čaj
- minerální vody
Tyto potraviny jsou vhodné v teplých letních měsících, kdy se organismus potřebuje ochladit.
Čínská medicína určuje i skupinu neutrálních potravin, které můžeme konzumovat kdykoliv během roku.
Mezi neutrální potraviny patří například
- hovězí a telecí maso
- divočina
- mořské plody
- luštěniny
- med
© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance
Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.