V jídelních plánech Metabolic Balance se vyskytují pravidelně jako vhodný zdroj bílkovin vajíčka. Vejce mají vysoký obsah proteinů v koncentrované formě (asi 13% v jedlém podílu). Vajíčka jsou vlastně takovou komplexní potravinou, mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují komplexní aminokyseliny a tak se nejvíce blíží ideálnímu proteinu. Není ale vejce jako vejce a je velice důležité najít si správný zdroj, kvalitního dodavatele.
Je škoda, že se mnozí lidé vajíček bojí, protože ve svém žloutku ukrývají „bubáka“ jménem cholesterol. Doporučená denní dávka cholesterolu je cca 300 mg. Slepičí vajíčko obsahuje cca 240 mg. V jídelních plánech Metabolic Balance však má každý člověk doporučený odlišný počet vajec na týden (někdo i na den) a navíc i dobu, kdy je pro něj nejvhodnější vejce jíst. To závisí na tom, jaký je náš zdravotní stav, stav našeho metabolizmu a jak fungují další biochemické procesy v našem těle. Zobecňování se zde nemusí vyplatit. To je jedna z věcí, které na Metabolic Balance oceňuji – vím přesně, jaký počet vajíček za týden je pro mě vhodný aby to mé zdraví posilovalo…
V současné době je již známé, že není třeba vejce vinit z nárůstu LDL cholesterolu. Ten totiž ovlivňuje mnohem víc faktorů, jako je např. obecně nevhodný způsob stravování, nedostatek vitamínů a minerálů, nedostatek vlákniny v podobě čerstvé zeleniny a ovoce, nevhodný poměr tuků Omega 3 a 6, kouření, nedostatek pohybu a hlavně vysoký míra stresu, kdy stres podporuje vylučování stresových hormonů, díky čemuž se zvyšuje hladina cholesterolu i inzulinu. Nejde tedy bez souvislostí označit vajíčka za nebezpečné.
Navíc, příroda je opravdu moudrá, a proto vyšší množství cholesterolu u vajíček dostává do rovnováhy jejich obsahem lecitinu, který jej pomáhá rozpouštět. Já sama velmi ráda používám vejce jako kvalitní zdroj přirozených bílkovin a tuků, díky němuž nemám hlad min. 5 hodin. Jsou totiž parádně sytivá.
Důležitý je kvalitní zdroj
Základním předpokladem pro kvalitu vajec je určitě kvalita chovu a především kvalita krmení slepic. Slepice žijící dle možnosti v přirozeném prostředí, s možností volného pohybu a volného hledání potravy, snášejí vejce, která mají ideální poměr omega 6 a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Správný poměr Omega 6 : Omega 3 je 2:1.
A zde je ten kámen úrazu. Vejce slepiček chovaných v klecích a vykrmovaných sacharidovou krmnou směsí, bez možnosti pohybu a občasného sezobnutí nějakého proteinového zdroje (brouček, žížala apod.), či zelených rostlin, mají, bohužel nevhodný poměr Omega 6 : Omega 3 až 30:1!!! Takže na to velký pozor!!!
A co naše představa z dřívějška, že vajíčka s krásně oranžovým žloutkem – jako ta od babičky z vesnice – jsou nejzdravější??? Bohužel i to je dnes potřeba hlídat, protože zde objevili producenti poptávku a začali přidávat do krmných směsí barviva, díky čemuž dosahují žádaného sytě žlutého zbarvení žloutků, aniž by se díky tomu zvýšila kvalita.
Vybírejte proto vajíčka od šťastných slepiček, tedy vajíčka z prověřeného zdroje, ideálně od slepic ve volném výběhu, které žijí na dvorku s dírou v plotě, odkud mohou „utéci“ a zobat si ty brouky, žížaly a všechno možné…
Chcete-li se zapojit do unikátního stravovacího progamu Metabolic Balance více najdete ZDE…
© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance
Použití textů a fotografií:
Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem