Tři základní doporučení, která se týkají správného zařazení bílkovin podle programu Metabolic balance® a metabolicky vstřícných doporučení. Která to jsou??? A proč bychom tato tři doporučení měli brát vážně nejen dnes, ale i v budoucnu, vysvětluji v článku dále…
-
V jednom jídle jezte jen jeden druh bílkoviny
-
V každém denním jídle zvolte jinou kategorii bílkovin
-
Každé jídlo začněte několika sousty bílkoviny, kterou máte připravenou na talíři
V jednom jídle jezte jen jeden druh bílkoviny
Různé bílkoviny se totiž různě tráví. Po požití mléka a mléčných výrobků např. dochází k nejsilnějšímu enzymatickému působení až v poslední hodině jeho trávení, zatímco v případě masa se nejvíce podpůrných enzymů uvolní již během první hodiny a u vajec zase někdy mezi tím. Vzpomeňme zde Mojžíše, který svému lidu kladl na srdce, aby mléko a maso nejedl nikdy dohromady.
Každý váš pokrm by měl tedy obsahovat pouze jeden hl. zdroj bílkoviny. Vyvarujte se proto kombinací masa a vajec, masa a mléka či ryb a sýrů. Buď si dejte jenom maso, nebo jenom drůbež, nebo jenom sýr, nebo jenom luštěniny, nebo jenom vejce apod., a obložte je ideálně pestrým výběrem zeleniny.
Proč?
- Bílkoviny ze stravy se pomocí enzymů rozkládají v trávícím traktu na jednotlivé aminokyseliny. Ty posléze procházejí střevní stěnou a tělo z nich vytváří nové struktury – z potravních bílkovin se vytváří bílkoviny tělu vlastní.
- Pro naši látkovou výměnu není tedy rozhodující množství přijatých bílkovin, ale to, z jakých aminokyselin se tyto přijaté bílkoviny skládají. Obzvláště důležitý je dostatečný přísun osmi esenciálních aminokyselin, které tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijmout z potravy.
- Čím více se bílkovina ve stravě složením podobá bílkovině tělu vlastní, tím vyšší je takzvaná biologická hodnota bílkoviny. To vyjadřuje, kolik bílkoviny z potraviny může být přetvořeno na bílkovinu tělu vlastní. Aminokyselina s nejnižším podílem určuje celkovou zužitkovatelnost bílkoviny.
- Kombinujeme-li různé druhy bílkovin, určuje biologickou hodnotu ta aminokyselina, jejíž podíl je nejnižší. Při tom vznikají odpadní látky, které mohou vést k překyselení organismu.
Ideální poměr aminokyselin nalezneme ve vaječném žloutku. Zde je možné všech osm esenciálních aminokyselin na 100 procent přetvořit na bílkovinu tělu vlastní. Proto má také vaječný žloutek biologickou hodnotu 100. V mléce je například jedna z těchto osmi aminokyselin (threonin) obsažena pouze z 91 procent, pročež je pro tělo možné i ostatních sedm aminokyselin využít pouze z 91 procent. Mléko má tak biologickou hodnotu 91. To je důvod, proč se snažíme vyvarovat kombinacím bílkovin, aby tak nedocházelo k nežadoucímu zhoršení biologické hodnoty potravin.
Metabolic Balance® využívá ve svých jídelníčcích převážně potraviny s vysokou biologickou hodnotou (přes 70) a doporučuje na jedno jídlo pouze jeden druh bílkoviny, aby se tak zabránilo případnému nežádoucímu zhoršení biologické hodnoty a tím i možnému překyselení organismu.
V každém denním jídle zvolte jinou kategorii bílkovin
V tomto doporučení jde primárně o pestrost a různorodost! Abyste měli záruku, že svému tělu dodáváte všechny nezbytné aminokyseliny, měli byste hl. zdroj bílkovin s každým jídlem obměňovat. Ke každému jídlu zařaďte tedy jiný druh bílkovin. Např. ke snídani využijte jogurt, k obědu kuře a k večeři třeba fazole – vše doplněné zeleninou, žitným chlebem, ovocem, kávou a čajem
Každé jídlo začněte několika sousty bílkoviny
Každé jídlo začínejte 2 – 3 sousty bílkoviny, kterou máte připravenou na talíři. To znamená nejprve si kousněte do bílkoviny, kterou máte připravenou na talíři (např. maso, nebo rybu, nebo sýr, luštěniny, vejce, ořechy, semena, apod.!). Potom normálně pokračujte v jídle.
Proč? Abyste neměli hlad!
Pokud se do žaludku dostane nejprve malé množství bílkoviny, produkuje slinivka bříšní hormon glukagon, který vyvolává pocit sytosti a jako protihráč inzulínu brzdí jeho produkci. Tím dochází k trvalé úpravě hladiny inzulínu.
Výsledek: díky nízké hladině inzulínu se stimuluje spalování tuků a nedochází k obávaným návalům chutí či hladu. Navíc tak zjednodušíte tělu celkové trávení a využití živin.
Věřte mi, a přesně tak to udělejte!
Bílkoviny jsou velmi složité látky. Abychom je strávili a abychom z nich získali všechny obsažené živiny, potřebujeme si v těle utvořit určité prostředí. Chceme-li tedy stravu bílkovinné povahy s něčím zkombinovat, pak asi nejvhodnější volbu představuje zelenina bez obsahu škrobu, jako je např. listová zelenina, dýně a tykev, zelí, růžičková kapusta a další… Komkrétní doporučení vhodných kombinací najdete ve věšm jídelním plánu…
© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance
Použití textů a fotografií:
Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem