Dodržujete program Metabolic Balance, krásně hubnete, zlepšily se vám zdravotní parametry, blížíte se ke svému cíli a už přemýšlíte, co bude následovat po skončení programu? Jak to zvládnete? Jak to udělat, abyste shozené kilogramy nenabrali zase zpět? Jak to udělat, aby se vám zase nevrátily zdravotní neduhy? Bojíte se jojo efektu, když začnete polevovat? Jak se mu vyhnout a přitom nemuset být tak striktní po celý zbytek života?
Jak to máme v hlavě, tak se to promítá v těle
První, co je třeba si uvědomit je to, že stravování podle principů Metabolic Balance není jen jídelníček na hubnutí, není to jen dieta, kterou nějak vydržíte a po jejím skončení se vrátíte zpět, do původních vyjetých kolejí. Je to způsob stravování, který má potenciál proměnit celý váš vztah k jídlu a také ke svému tělu. Metabolic Balance není o omezování, není to ani o striktním dodržování (i když platí, že jsme-li disciplinovaní, tak samozřejmě dojdeme k cíli rychleji), ale je to o celkové změně/ výměně toho, co nám v životě nefungovalo za něco LEPŠÍHO, co prostě funguje!
V programu Metabolic Balance se neomezuji – ale vyměňuji dysfunkční způsob stravování za mnohem lepší, zdravější a laskavější! |
Zamyslete se nad tím takhle
Většina z vás šla do programu Metabolic Balance z toho důvodu, že vám dosavadní způsob stravování, tedy to, co a jak jste doposud jedli, nepřinášel dobré výsledky. Kila jste nabírali, nedařilo se vám hubnout a necítili jste se dobře po psychické nebo po zdravotní stránce (např. pokažené trávení, nadýmání, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, migrény, problémy se štítnou žlázou, alergie, ekzémy, autoimunitní onemocnění, hormonální nerovnováha, klimakterické obtíže, špatný spánek, špatná pleť, záněty v těle – každý si tam dosaďte to své), nevěděli jste jak na to…
V drtivé většině případů se, po zařazení stravy podle principů Metabolic Balance, u většiny lidí dostavily velmi rychle požadované výsledky – a to jak v případě docílení zdravé hmotnosti, tak v případě zdraví, energie, hormonální rovnováhy apod. To, co se doposud nedařilo, tak najednou začalo fungovat. Díky výběru vhodných potravin, jejich vyladěným kombinacím a vybalancovaným poměrům, se vaše tělo dostalo do metabolické a hormonální rovnováhy, váha šla dolů, zlepšilo se zdraví i celková kondice. No není to skvělý pocit? Zamyslete se na d tímhle do hloubky, prociťte si to…
Moje otázka tedy zní?
Proč se tedy v udržovací fázi za každou cenu navracet k tomu, co evidentně nefungovalo? Proč pokoušet tělo, když vím, že mu tím nedělám dobře. Proč urputně trvat na tom starém, co mě ničilo a proč nepřijmout za standard a normální to nové, které nám evidentně dělá moc dobře. Tak na tuhle otázku s musíte každý odpovědět sám. Je to totiž Alfa a Omega toho, zda se vám podaří dosažené výsledky udržet a nebo zda sklouznete zpět.
Když se mě lidé ptají, zda pro mě není omezující jíst pořád zdravě, odpovídám jim otázkou. Proč vlastně jíme? Co je tím hlavním smyslem, proč jíme? A tady je moje odpověď.
Tady platí přímá úměra! Pokud se chci cítit skvěle, pokud chci mít skvělou postavu, skvělou energii, skvělou kondici a skvělé zdraví, tak musím jíst skvělé jídlo, které je pro mé tělo to nejlepší palivo. Pokud budu jíst nekvalitní jídlo, budu podle toho vypadat a budu se také podle toho cítit. Nevnímám to totiž jako omezení, ale jako obrovskou výhodu, která mi dává možnost vědomé volby. Můj výběr je tak jasný! A co váš? |
Jak se chovat abychom své výsledky udrželi?
- I když udržovací fáze je o rozvolění a dalších možnostech, nedoporučuji návrat do „starých kolejí“.
- Pokud úplně vypadnete z pravidel a principů, kila půjdou zase nahoru a zhoršení zdravotního stavu na sebe také nenechá dlouho čekat.
- V udržovací fázi můžete jíst i jiné druhy bílkovin, zeleniny a ovoce, než máte předepsáno ve svém jídelním plánu. Můžete využívat více sezónní druhy potraviny. Ale berte i nadále váš seznam potravin pro 2. a 3. fázi jako ten hlavní základ.
- Měli byste jíst i větší porce. Pozor! Aby nenastal jo-jo efekt, tak navyšování porcí by mělo být velmi pomalé a postupné a týká se primárně bílkovin a zeleniny. Žitný chleba a ovoce nedoporučuji navyšovat, ale držet i nadále na uzdě (přece jen obsahují cukry, které mohou za to, že tělo hůře spaluje tuky a přibírá).
- Občas, příležitostně, výjimečně (doporučuji max. 1-2x v týdnu) můžete zařadit místo žitného chleba i jiné druhy příloh, ale vyhýbejte se těm s vyšší glakemickou zátěží, tedy těm „bílým“. Zkuste celozrnnou, červenou nebo černou rýži, zkuste brambory vařené ve slupce, zkuste celozrnné žitné těstoviny, apod.). Sledujte glykemickou zátěž potravin (GL), která by se měla pohybovat v zelených hodnotách! Přehled si můžete stáhnout a vytisknout zde>>.
- I nadále si hlídejte pitný režim.
- Využívejte zdravé tuky a oleje + Omega 3.
- Hřešení nepřehánějte, 1x v týdnu je tak akorát.
- Snažte se dodržovat Metabolic Balance principy aspoň 80:20! (80% MB : 20% jídla mimo MB). U každého člověka může být tento poměr jiný. Někdo si může dovolit více, jiný bude reagovat i na mini hříšek. Vše je zakódováno v naší buněčné paměti, máme prostě každý jinou startovní čáru a také jiný průběh. Jsme jedineční, proto je potřeba sledovat signály svého těla a reagovat na ně podle svých potřeb. Tohle se učíme ve 3. přechodové fázi. (Pokud nemáte ke 3. fázi dostatek informací, pokud jste ji z jakéhokoli důvodu nepochopili, najdete povídání k ní zde>>.
- Když se stane, že prostě úplně zvlčíte a kila půjdou nahoru, vraťte se zpět do 1. 2. fáze, minimálně na 30 dnů. (Pozor! Fázi bez tuků zařazujte max. 1x za rok, častěji by to mohlo být kontraproduktivní).
- Dávejte si pozor na tzv. „nebezpečné potraviny a nápoje“. To jsou potraviny, které když ochutnáte, tak ztratíte kontrolu a nemůžete s nimi přestat. Příklad: brambůrky, čokoláda, víno, pivo, kešu oříšky, slané buráky, zmrzlina… Jedná se o potraviny, které spouští nekontrolované přejídání. Každý je máme jiné, sepište si ty své a s červeným vykřičníkem si je lípněte na lednici!
- Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem cukrů, tedy s vysokou glykemickou zátěží (GL). Zvyšují tvorbu inzulinu a krevního cukru a zhoršují tak v těle schopnost využívat a spalovat tuky. Cukry = nabírání a jojo efekt! (Pozor! Cukry obsahuje i ovoce, chleba a další přílohy! Tyto potraviny tedy mohou být důvodem nabírání a jojo efektu.) Stáhněte si přehled potraviny a jejich glykemickou zátěž zde>>.
- Když plánujete pít alkohol, nepijte nikdy nalačno! Ideální je dát si sklenku suchého červeného nebo bílého vína po dobré večeři s kvalitní bílkovinou. Každou sklenku vína zapijte velkou sklenicí vody. Méně je někdy více. I víno totiž ovlivňuje negativně funkci slinivky, zvyšuje množství inzulinu, stoupá krevní cukr, probouzí se chuť k jídlu, zhoršují se naše rozhodovací schopnosti a zastavuje se spalování tuků!
- Platí, že čím více metabolicky vstřícných pravidel si zachováte, tím trvalejší budou vaše výsledky.
- Mějte přiměřený pohyb, ani moc, ani málo. Plavání, běhání, kolo, tanec, rychlá chůze, cvičení – hlavně pravidelnost!
- Omezte pokud možno průmyslově zpracované potraviny, a dávejte přednost přirozeným a čerstvým potravinám.
- Jezte i nadále 3 plnohodnotná jídla denně v pravidelném čase (odpovídá zhruba po 5 hod.) .
- Tělo má schopnost si říci, co potřebuje, ale to jen v případě, pokud je v rovnováze (pokud je zanešené amou a v dysbalanci, bude vysílat falešné chuťové signály).
- Věnujte pozornost kvalitní snídani, která určuje, jak bude váš metabolizmus během dne pracovat (pokud začnete váš den koblihou z fast foodu snědenou za běhu, rozhodí vás to na celý den a budete mít tendenci jíst nevhodná jídla).
- Metabolic Balance tedy není o tom být stále striktní a jíst pořád pouze podle přísné fáze. Smyslem zdravého stravování tedy není to, abychom se stali otroky vaření a honili se za ideální potravou, ale abychom za daných okolností vědomě vytvořili co nejlepší pokrm.
Mrkněte na další články, které se vám budou hodit
30 praktických tipů pro udržovací fáz
Proč tolik lidí nikdy nezhubne a veze se na vlně jojo efektu?
Jak si již více jak 10 let udržuji svoji optimální váhu?
© Barbora Wolfová Balcarová
Použití textů a fotografií – Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.
Pro tištěná média – Použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.
Pro online média – Možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.