Cestování s Metabolic Balance – jde  to? Jistě! Často se mě klienti ptají, před tím, než odjíždějí na dovolenou, jak to mají zaonačit s dodržováním zásad metabolic balance na svých cestách a dovolených. A protože tento dotaz je opravdu velmi častý, a navíc se blíží doba dovolených, inspiroval mě k napsání tohoto článku, ve kterém sdílím své několikaté zkušenosti s cestováním daleko i blízko, letecky i pěšky, s kuchyní i s batohem… Věřím, že vám moje zkušenosti, jak se stravuji podle metabolic balance mimo domov, usnadní i tu vaši cestu napříš celým světem…

Bývá pravidlem, že jakmile jí člověk mimo domov a cestuje, má sto chutí se zdravou stravou a dobrým metabolicky vstřícným jídelníčkem přestat. Dodržet ho bývá pro někoho příliš obtížné, mohou s tím být spojené mrzutosti a vy nechcete nikoho „otravovat“ s tím, že tohle smíte a tamto zase nesmíte… . Proto jdete většinou cestou nejmenšího odporu a jíte nakonec všechno, co máte po ruce, nebo je vám nabídnuto. Výsledkem je pár kilo nahoře, pokažené trávení a navíc divný pocit z toho, že jste selhali.

Nic z toho není nutné prožívat, pokud víte jak na to! Podobně jsem to dělala zpočátku i já, mnohdy abych prokázala laskavost svým přátelům a hostitelům, nebo abych si  „zjednodušila“ své cestování. Dnes už vím, že to byl omyl! Brzy jsem dospěla k závěru, že vzhledem k tomu, jak jsem se po takovém nechtěném jídle cítila, to opravdu nestálo za to! Mnohem lepší je jíst to, co tělo opravdu potřebuje a naučit se pár postupů a vychytávek, jak nepříjemným situacím předcházet nebo se z nich elegantně dostat.

Pokud se tedy chystáte cestovat a začínáte nebo již nějaký čas jste v programu metabolic balance, je potřeba nejprve předem prozkoumat a zvážit jaké jsou vaše možnosti. Podle toho se potom odvíjí způsoby a možnosti dodržování vašeho ideálního jídelníčku. Je možné si vézt potraviny sebou a jídlo si z nich na místě připravovat, je možné stravovat se v restauracích, je možné přizpůsobit systém stravování pro výlet s batohem apod.

Při cestování platí doporučení, „lepší něco, než-li nic“!

V přísné fázi, kdy si musíte jídlo vážit může být samozřejmě cestování z počátku složitější. Ani ne tak kvůli výběru jídla, jako kvůli odhadnutí gramáží. Ale obojí lze při troše snahy zvládnout… Během cestování se snažte prioritně udržet stále svůj záměr a snahu vybírat si potraviny a kombinace, které jsou na vašem plánu nebo, v případě nouze, mu jsou alespoň co možná nejblíže. Gramáže se naučte odhadovat, nebo si je važte (podle situací a možností, kde se budete zrovna vyskytovat).

Vybíráme si jídlo

Z vašeho seznamu si vypište potraviny, které lze snadno převážet, a budou odpovídat kritériím vaší cesty (viz. info v článku níže). Potraviny by měli být nekazivé a trvanlivé, nebo snadno převezitelné a rychle upravitelné. Jídelníček by měl být co nejjednodušší a také snadno proveditelný. Na konci článku najdete odkaz na stažení mého osobního CESTOVNÍHO SEZNAMU POTRAVIN, který vám pomůže si vše snadněji naplánovat.

Co si vozím já? 

Mými favority jsou semínková směs, mandeláda, jablka, žitný knäckbrot, ryby v konzervě nebo ve skle (tuňák, losos, sardinky apod.), luštěniny ve skle z DM drogerie nebo Country lifu (červené kidney fazole, bílé fazole, cizrna apod.), tvrdší duhy sýrů, které něco vydrží (kozí a ovčí) a nekazivá zelenina (např. mrkev, okurky, paprika, kedlubny, ředkvičky apod.) a ovoce, zvláště pak jablíčka, která vydrží opravdu ledacos. Skvělé je také sušené ovoce, které můžete zařadit v poloviční porci. Nemělo by být slazené a sířené.

IMG_4006

Naše jablíčka na cestu

Odhadujeme gramáže

Gramáž je důležitá v přísné fázi a závisí na ní úprava vaší váhy. Ideální je v této fázi buď moc nikam složitě necestovat, a nebo cestovat a vybírat dovolenou tak, abyste si mohli jídlo připravovat podobně jako doma, nebo měli šanci přípravu jídla alespoň mírně ovlivnit.

Pokud to styl vaší dovolené dovolí, vezměte si sebou přenosnou váhu na potraviny, které si poctivě važte. Pokud si nebudete moci potraviny vážit, vyzkoušejte si doma jak odhadnout gramáže např. pomocí polévkové lžíce (semínka, mandeláda), nebo pomocí hrnku či vaší dlaně. Tohle si musíte odhadnout každý sám, protože velikost dlaní je u každého jiná. Vaše odhady si někam zapište (třeba do chytrého telefonu), nebo do vašeho jídelního deníku, abyste na ně nezapomněli a mohli je kdykoli použít. Pokud jste ve 3. nebo ve 4. fázi, není již gramáž potravin tak důležitá a můžete se chovat mnohem „volněji“ jak při výběru dovolené tak při konzumaci jídel. Cílem totiž již většinou není hubnout, ale svoji nově nabytou váhu si udržet.

Prozkoumejte podmínky a situaci předem

Před výběrem dovolené, zvláště pak jste-li v přísné úpravné fázi, doporučuji prozkoumat před vaší cestou podmínky stravování a další  možnosti předem. Vyhnete se tak stresu či nervozitě, které pramení z ne vždy optimálních podmínek pro dodržování vašeho jídelníčku, pokud chcete program metabolic balance dodržovat na své dovolené opravdu pečlivě.

Pokud tedy chcete dodržovat vše co nejpečlivěji i na vaší dovolené, volte raději uybtování s vlastní kuchyní a lokalitu, kde lze běžné potraviny snadno dokoupit. Fajn také bývá hotel s all inculsive, protože si v bufetu vždy najdete něco, co odpovídá vašemu plánu (gramáže však u této varianty budete muset odhadovat, nebo si je nenápadně převážit).

Pokud jste již ve 3. nebo dokonce 4. fázi programu, je cestování opravdu snadné, protože váš seznam potravin je již rozšířený, nemusíte si potraviny vážit a dokonce můžete i „hřešit“. Většinou všude seženete rybu se zeleninou, maso se zeleninou, sýry se zeleninou, také velký výběr salátů s masem, sýrem či mořskými plody… V této fázi tedy doporučuji abyste se snažili 80% dodržovat váš plán a 20% si užívejte i lokálních specialit, občas zmrzlinu, trochu suchého vína apod. A nezapomeňte sledovat signály vašeho těla, jak na vaše případné „vylomeniny“ reaguje a jak se vy po takovém „hřešení“ cítíte. Ideálně si to zapište. Hřešte však s mírou a pokud možno podle doporučení 3. fáze, protože následné „ukazňování“ by vás potom stálo mnohem více úsilí… A věřte mi, vím moc dobře o čem mluvím! Není o co stát!

Způsoby cestování

Cestování, zvláště dlouhé cesty letadlem, autobusem či autem pravděpodobně naruší vaše běžné zvyklosti. Často jen vzrušení z cesty na dovolenou stačí k narušení vašeho trávení (já to tak mám pořád, stoupne nerovzita, nastane „cestovní horečka“ a tělo přestává standardně trávit). Z mé zkušenosti je nejlepší na cestách málo jíst, hodiny totiž sedíte a nespalujete žádné kalorie. Tak to promyslete. Mě se tento přístuo vždy vyplatil.

Cestujete letecky?

Pokud vás čeká delší cesta letadlem, určitě v letadle nejezte žádné jejich “dobroty” (pokud ovšem neletíte s Emirates, které jsou vyhlášeny luxusními jídly a výběrem z několik možností a byl by skoro hřích jejich menu neochutnat! Néé, dělám si legraci!!! Ale obecně platí, že jídla servírovaná v letadle raději nejezte.

Cestování v letadle je vhodná doba pro dietu s ovocem, šťávami nebo neslazenými ovocnými či zeleninovými přesnídávkami a dostatkem tekutin. A to nejen proto, že dostatek tekutin je dobrým protilékem na dehydratační účinky vzduchu v kabině, ale i vzhledem k podstatně menšímu pokušení dietu porušit, takže ji zvládnete bez enormního nasazení vůle.

Dieta také mírní účinky pásmové nemoci, když se vaše vnitřní hodiny opožďují nebo naopak zrychlují oproti času směrem k cíli vaší cesty. Konzumace jídel v neobvyklém čase zpomalí vaši aklimatizaci z pásmové nemoci. Při dietě s ovocem či šťávami z něj přiletíte s pocitem lehkosti a čilosti, nebudete unaveni a vystříháte se trávicicíh potíží.

První jídlo si dopřejte v cíli cesty, ať je to snídaně, oběd, či večeře. Může to být lehký salátek s vybranou bílkovinou, který mají téměř na každém letišti. A nezapomeňte na dostatek čisté vody.

Pokud máte pocit, že nevydržíte celý let bez jídla, připravte si raději na cestu do kabinového zavazadla něco malého, co odpovídá vašemu plánu (např. sáček s mandlemi nebo semínky, s čerstvým nebo sušeným ovocem a zeleninou, výhonky, klíčky a do termosky si dejte čistou vodu). Tyto drobnosti se vám do kabelky vejdou snadno a vy víte, co jíte. Tělu to jenom prospěje. A po cestě se budete, oproti jiným spolucestujícím, cítit lehce a báječně, plni energie a bez trávicicíh obtíží.

Ukázka mého jídelníčku na dlouhé přelety:

  • Během nočních přeletů piji pouze čistou vodu, nebo slabý čaj. Nic nejím.
  • Během denních přeletů se snažím dodržovat 5 hodinové pauzy mezi „jídly“. Sebou v tašce mám 3 jablíčka, nebo sušené jablečné kroužky bez cukru – to mě do kabiny dovolí vzít a většinou mi to stačí na celý den a je mě opravdu fajn.
  • Pro případ hladu sebou mám v kabelce ještě sáček mandlí a 3 menší mrkvičky a 3 knäckbroty. Ale nic z toho většinou nesním, tak to už ani nevozím. Zalíbila se mě totiž představa očistného cestovního dne a ten lehký pocit je fakt fajn. Nezapomínejte pít během letu dostatek čisté vody.

Cestujete autobusem?

Dlouhé přejezdy autobusem řešte podobně, jako v letadle. Ideální je přejezd určit jako „detoxikační den“ pro dietu na ovoci, zelenině, šťávách a dostatku tekutin. Většina těchto přejezdů probíhá přes noc, tak pro tělo je přirozené nejíst.

Pokud cestujete přes den, napište si předem svůj „cestovní jídelníček“ a všechno si připravte do příručního zavazadla do kabiny. Oříšky, semínka, jablíčko, sýr, jablečná přesnídávka bez cukru, tuňák, mrkvička, nebo vajíčka vařená na tvrdo… To vše je dobré a skutečné jídlo.

Já ale stejně preferuji při cestě jídlo omezit na dietní ovocný nebo zeleninový den, protože při sezení nemáme žádný výdej energie, tělo podstatně vše hůře a pomaleji tráví, můžete se cítit nafouknutí, trpět plynatostí apod. Detoxikační cestovní den je z tohoto pohledu tou nejlepší volbou.

Ukázka mého jídelníčku na dlouhé cesty autobusem:

  • Během nočních přejezdů piji pouze čistou vodu, nebo slabý čaj. Nic nejím.
  • Během denních přeletů se snažím dodržovat 5 hodinové pauzy mezi „jídly“. Sebou v tašce mám 3 jablíčka, 1 větší sklenici BIO  jabl. pyré bez cukru z DM drogerie – to mě většinou stačí na celý den a je mě opravdu fajn.
  • Pro případ hladu sebou mám v tašce nějakou tu bílkovinu v podobě sáčku mandlí, nebo 2 vařených vajíček na tvrdo, tvrdého sýru nebo šunky prosciutto, 3 menší mrkvičky nebo okurku a 3 knäckbroty. Ale nic z toho většinou nesním, tak to už ani nevozím. Zalíbila se mě totiž představa očistného cestovního dne a ten lehký pocit je fakt fajn.

Cestujete autem?

Cesta autem je o poznání snadnější, protože si můžete vyjít vstříc jak s nabalením vhodného jídla na cestu, tak se zastávkou ve vhodné restauraci, kde najdete salát podle vašeho gusta. Avšak cesta = nervozita = málo pohybu = zhoršené trávení.

Z toho vyplývá opět výhoda zařazení detoxikačního dietního cestovního dne.  Vřele doporučuji – oceníte, jak se budete i po dlouhé cestě cítit báječně! Můj cestovní automobilový jídelníček je podobný jako pro cestu v autobuse. Většinou jím jenom ovoce, výborná je jablečná neslazená přesnídávka ve skle (kupuji tu z DM drogerie) a piji dostatečné množství čisté vody. Na každé větší benzínce seženu jako nouzovku pytlíček oříšků a čerstvé ovoce. Nebo si dám třeba dobrý salát v restauraci po cestě.

Když vás čeká krátká cesta nebo čundr

Pokud jedete mimo domov na krátkou dobu, zabalte si sebou potraviny, které lze snadno převážet. Doporučuji dát vše do jedné bedýnky, nebo košíku, nebo do jedné cestovní tašky, abyste měli vše v jednom, pohromadě. Při jejich nákupu zohledněte, zda budete mít k dispozici lednici, kuchyň nebo jdete s batohem na několikadenní čundr či spíte v hotelu a budete využívat restaurace. To je velmi důležité při rozhodování, co si nakoupit a vzít sebou za druhy potravin. Zde si můžete stáhnout můj osobní CESTOVNÍ SEZNAM POTRAVIN, který vám pomůže si vše snadněji naplánovat.

IMG_3452

Cestujeme po horách, jídlo si neseme v baťohu. Osvědčený tuňák, mrkev, knäckbrot, jablko – prostě paráda

Když lednice nebude k dispozici

Vezměte si sebou potraviny nekazivé,  trvanlivé, v konzervě, ve skle, v sáčku apod., které figurují na vašem plánu. Vezměte si papír a vypište si všechny podobné druhy potravin, tím vám vznikne váš zjednodušený  „cestovní seznam potravin“ pro vaši aktuální variantu dovolené, který bude odpovídat vašemu plánu.

Můj CESTOVNÍ SEZNAM POTRAVIN najdete ke stažení zde>>

Na snídaně jsou vhodné např.: semínková směs, mandeláda, zelenina a ovoce, které se nekazí (např. jablka, hrušky, mrkev, kedlubna, okurka, papriky apod.). Výborné je také sušené ovoce, které můžete použít v polovoční gramáži. Pokud nemáte k snídani semínkové směsi a mandeládu, které jsou pro cestování nejvhodnější, můžete je buď na čas cestování zařadit jako vaši novou snídani, nebo zkuste promyslet, jaký druh šunky (ideálně prosciutto) nebo sýru bude vhodný, nebo vajíčka vařená na tvrdo také něco vydrží (s jogurtem to bude asi těžší, ale v chadném období vydrží několik dní i ten).

Na hlavní jídla jsou vhodné např.: určitě nezapomeňte na zásobu žitného knäckbrotu, ryby v konzervě nebo ve skleničce, luštěniny v konzervě nebo ve skleničce. Dávejte přednost bio kvalitě. Potraviny vybírejte z vašeho plánu (tuňák, sleď, losos, červené kidney fazole, bílé fazole, cizrna a další vhodné druhy ryb či luštěnin.)

Klíčky  a výhonky jsou rovněž skvělé. V hotelu, v penzionu, na chalupě si můžete klidně naklíčit snadno svoje čerstvé klíčky z fazolí mungo, čočky nebo cizrny! Stačí když si sebou vezmete zavařavocí sklenici, ale stačí i obyčejná plastová láhev, ve které lze klíčit vemi snadno a kdekoli! Jak klíčit si přečtěte ZDE>>. Je to opravdu velice snadné, klíčky a výhonky si beru sebou i na hory, na lyžovačku. Klíčím je v koupelně v zavařovací sklenici nebo pet lahvi. Mám tak vždy po ruce čerstvé a živé zelené superpotraviny plné vitamínů, minerálů a enzymů. Jak snadno klíčit si můžete přečíst ještě v druhém článku ZDE>>

IMG_0483

Na cesty jsou super semínka, mandle, oříšky a raw čokoláda bez cukru (ta je povolená od 3. fáze)

Když lednice a kuchyň bude k dipsozici, je to snadné

Vezměte si sebou navíc např. jogurty, sýry, maso nebo vajíčka (mohou být i předem uvařená), popř. další potraviny z vašeho plánu, které lze snadno a rychle připravit. Rychlá a snadná příprava by měla být hlavním kritériem vašeho výběru. Ze zeleniny dejte přednost nekazivé zelenině, která se snadno připravuje nebo je dobrá syrová, snědená jen tak (mrkev, kedlubna, okurka, papriky … 🙂 Stejně tak si vyberte tvrdší, nekazivé druhy ovoce (jablíčko to vždy zachrání, vhodné mohou být i citrusy a sušené ovoce bez cukru).

Když jdu na čundr

No i to je možné s metabolic balance celkem snadno abslovovat. Chce to trochu kázně a hlavně dobrého plánování, ale garantuji vám, že výživově na tom budete mnohem lépe, než ostatní. Zde se předpokládá vysoký výdej energie, kdy si nesete těžký batoh a abslovujete nějaké to větší či menší převýšení. Je to tedy fyzicky dost náročné a potřebujete dobrou výživu. Pečlivá příprava je zde nezbytná, bez plánování se neobejdete.

Platí, co výše – vypište si vhodné nekazivé, trvanlivé potraviny z vašeho seznamu (bílkoviny i zeleninu). Měli by mít ještě jednu vlastnost – tyto potraviny ba měly být hlavně lehké, abyste zbytečně nenesli na zádech moc těžký batoh.

Pro ty z vás co rádi chodí, ukázka mého jídelníčku na 5 denní přechod hor:

  • Snídaně: 5x zvýšená porce semínkové směsi nebo mandelády + porce sušeného ovoce (např. sušená jablka, sušené švestky, sušené meruňky apod. – váží málo a tělu dodají přesně to, co při výkonu potřebuje).
  • Oběd: 5x porce ryby v konzervě + 5 menších mrkví + 5x žitný knäckbrot + sušené ovoce.
  • Večeře: 5 x porce prosciuotta (nekazivý druh speciálně sušené šunky) + 2x salátová okurka (vždy si vezmu polovinu do batohu) + 1 celé balení žitného knäckbrotu + 5 porcí sušeného ovoce
  • Pro zahřátí mám sebou kvalitní černý čaj a pro pocit pohody si beru i kvalitní rozpustnou kávu,
    Air Press Coffee je záležitost pro kávomilce...

    Air Press Coffee je záležitost pro kávomilce…

    kterou si uvaříme vždy ráno nebo večer, když se zrovna nejde. Nově jsem si zamilovala Air Press Coffee, kdy vám stačí horká voda, kvalitní mletá káva a připravíte si vaše oblíbneé kafíčko třeba i v letadle…

  • Pro doplnění energie stačí kvalitní sušené ovoce všeho druhu. Pokud přijde ne krizi, mám sebou vždy v kapse svoji KPZ – sáček mandlí a sáček bio sušených meruněk.
  • Od 3. a 4. fáze lze využívat k snídani i během cesty vybrané proteinové tyčinky neb jiné dobroty, příklady najdete v článku zde>>.  Tyto energetické tyčinky poskytnou tělu extra energii díky unikátní kombinaci kvalitních čistých surovin a zároveň doplní potřebné živiny. Tyhle proteinové dobroty mám ráda právě na hory, protože nic neváží, a dostanou vás do formy před i při náročném výkonu – dodávají vaší činnosti vytrvalost a intenzitu.
  • Pro vysokohorskou turistiku je třeba jídelníček tedy specificky upravit , ale principy Metabolic balance lze snadno zachovat. Stačí JEN CHTÍT!
  • No a pokud to někde a někdy z jakýchkoli důvodů nepůjde, což se klidně může stát, kdy vám např. vám dojdou vaše přivezené zásoby a vy si nebudete moci dokoupit ani v místě pobytu žádné další vhodné potraviny a budete skutečně odkázáni pouze na lokální zdroje a kuchyni – NEVADÍ!!! Prostě „si to v hlavě přehoďte“, použijte mojí zavěrečnou afirmaci na konci článku, a s vděčností, chutí a radostí využijte toho, co vám nabízí vaše aktuální možnosti. A vůbec si z toho hlavně nic nedělejte, protože až se vrátíte z cest domů, budete moci znovu „naskočit“ do přísné fáze a všechno dohonit…

To vše tedy prozkoumejte a zvažte dopředu. Až si vyberete, který druh dovolené pro vás bude aktuálně nejlepší, doporučuji připravit si návrh jídelníčku na celou dobu předem. Nemusíte ho nutně dodržet, když bude příležitost jíst něco jiného z vašeho plánu. Napište si ho ale předem, budete se potom cítit jistější a v případě „nouze“ se jenom můžete inspirovat tím, co jste již předem vymysleli.  

Vezměte si tedy papír a vypište si všechny druhy potravin z vašeho plánu, které jsou vhodné pro čas cestování. Tak vám vznikne váš zjednodušený  „cestovní seznam potravin“ pro vaši aktuální variantu cestování, který bude vycházet z vašeho seznamu potravin. Určitě se vám tento krok vyplatí. Kdykoli v budoucnu ho budete moci použít jako „cestovní základ“, případně ho jenom rozšíříte nebo jinak upravíte.

Na konci článku najdete odkaz na stažení mého osobního CESTOVNÍHO SEZNAMU POTRAVIN, který vám pomůže si vše snadněji naplánovat.

IMG_5355

V zahraničí na trhu si vyberete jak ovoce tak zeleninu! Obojí většinou ve skvělé kvalitě!

V čem mám jídlo převážet?

Připravte svoje jídlo do jednoho zavazdla, abyste měli vše snadno, rychle a přehledně po ruce. Zase záleží na tom, zda cestujete autem, autobusem, letecky nebo na kole či pěšky. Využít můžete standardní přepravku, nebo cestovní tašku, batoh apod. Super jsou termotašky, které jsou určené speciálně na převoz jídel, a seženete je na internetu v různých velikostech a nejsou tak drahé. Chce to trochu prozkoumat. Jukněte na Google…

Pokud cestujete často, tato termotaška se vám vyplatí. Já mám dma 2, v různých velikostech…

food

Termotašky jsou na cestování super – obrázek použit z http://www.trevorowenltd.com/food_services.htm

Čeká vás dlouhá dovolená?

Pokud cestujete na delší dovolenou a budete ubytovaní v hotelovém resortu s all inclusive, plnou penzí či polopenzí, informujte se dopředu, jak to s jídlem v lokalitě vypadá, zda budete jíst formou bufetu nebo polopenze, zda si budete moci vybrat z menu či nikoli, zda je v místě možné dokoupit některé potraviny, apod.

Bufetový výběr – ten je super!

Bufetový výběr je skvělá záležitost, protože tam vždy najdete něco, co odpovídá, nebo se alespoň přibližuje, vašemu plánu. Pokud máte k snídani semínkovou směs a mandeládu, není nic snazšího, než si sáčky se semínky zabalit sebou do kufru a vzít si svoji porci sebou na snídani. Ovoce tam většinou bývá k dispozici a pokud ne, dokupte si ho na místě (většinou je to možné), nebo si přibalte pytel jablíček na celý pobyt.

Také nezapomeňte na žitný knäckbrot (na většině míst žítný chleba totiž nenajdete). Pro jistotu si sebou do kufru přibalte i nějaké trvalnlivé potraviny, které figurují na vašem plánu (super jsou ryby v konzervě, luštěniny v konzervě nebo ve skle, nekazivá zelenina a ovoce). Tak budete mít jistotu, že máte aspoň něco pokryté,  pro případ, že na místě bude jídlo nevyhovující…

Polopenze s danými jídly bez možnosti výběru – může být problém!

Jaké máte možnosti?

Zkuste se předem domluvit s kuchyní, vysvětlete jim, že máte speciální zdravotní dietu, a zeptejte se jich, zda vám vyjdou vstříc v přípravě jídel (např. maso bez omáčky, pouze s nakrájenou zeleninou, nebo omeleta ze 2 vajec se zeleninou, nebo zda vám vždy připraví salát bez zálivky apod.). Pokud je personál vstřícný, lze to dobře zvládnout. Pokud není, máte další možnost…

Polopenzi si nekupujte a raději si napište předem svůj cestovní jídelníček na dobu pobytu, zabalte si potraviny sebou a připravujte si vše na místě, pokud to půjde. Mnohdy lze spostu potravin dokoupit na místě (ovoce, zeleninu, ryby v konzervě či luštěniny). Zavisí však na místě, kam se chystáte. Pokud to nepůjde, máte další možnost…

Najděte v blízkosti vašeho ubytování jinou možnost stravování, kde si budete moci lépe vybrat metabolicky vstřícné jídlo. Pokud však žádná taková možnost v místě vaší dovolené není, zbývá vám poslední možnost (i tu já občas využívám! Nikoli kvůli tomu, že bych neměla jiné možnosti, ale i kvůli tomu, že se rozhodnu, užít si i lokální kuchyni a ochutnat nové věci, které ve svém plánu nemám… Mojí podmínkou je však kvalita).

Když to prostě nezvládáte

Prostě to nezvládáte realizovat! I to se může stát. V takovém případě si to hlavně nevyčítejte a raději to „nechte plavat” a rozhodněte se, že budete v rámci možností jíst co nejlépe, a pokud to hold nepůjde, tak se nedá nic dělat. Vy si to prostě naplno užijte a poté, až se vrátíte z dovolené, začněte znovu jako od začátku, 2 dny s očistnou fází i s pročištěním střeva a poté plynule “naskočte” co nejpečlivěji zpět do přísné úpravné  fáze (tuky však už vynechávat nemusíte – 14 denní fáze bez tuků je vhodná opakovat max. 2x do roka!)

IMG_4112

U moře je dobře… Na pláži chutná skvěle hrst mandliček a slunečnice s jablkem a žitným knäckbrotem. Nebo kousek dál je stánek a u něho si dávám mozarrellu s rajčátky…

Žádný stres a s radostí – to je cíl!

Nejdůležitější je totiž se nestresovat, protože stres ovlivňuje vnitřní biochemii těla stejně, jako nevhodné jídlo!

Pokud se vám tedy podaří správně se stravovat během dovolené, radujte se! Je to super! Na vaši vnitřní biochemii tak pozitivně působí nejen správně sestavené jídlo, ale i vaše dobrá nálada a klidné rozpoložení. A tak z toho můžete mít i dvojnásobný účinek. A to je opravdu to nejlepší, co sami sobě můžete dát.

Pokud se vám nepodaří jíst podle zásad metabolic balance, i tak se radujte! Z dovolené a z odpočinku a užijte si vše bez stresu, plnými doušky, třebas i s ne úplně dokonalým jídelníčkem! Týden nebo 14 dnů vás totiž nezabije, max. se vám zastaví váhový úbytek nebo vám vyskočí nějaké to kilčo nahoru. To však nevadí, to je ten běžný život!

A pamatujte si, že dobrým jednlíkem se totiž člověk nestává ze dne na den, ale je to celoživotní proces, kdy se stále učíme, jak to udělat lépe. Po návratu můžete mírné či větší stravovací poklesky totiž velmi rychle napravit.

Nedovolte tedy aby vaši vnitřní biochemii ovlivňovalo vedle nevhodného jídla i stres a špatná nálada z toho, že se vám nedaří vše dodržet! Užijte si vše bez stresu a s radostí!

A tak se stane, že i ne zcela odpovídající jídlo vyvážíte biochemicky vaší skvělou náladou a radostí z odpočinku – a to bude fajn…

IMG_4893

Italská rajčátka s mozzerellou! Ta nikdy nezklamou. a většinou je nabízí každá restaurace. A máte-li v plánu rajčátka omezena, přihoďte k nim okurku nebo avokádo, a je to.

A co víno a alkohol?

Lepší je samozřejmě ve fázi hubnutí dobrému moku odolat. Zvyšuje totiž hladinu krevního cukru a inzulínu, na mozek působí jako neurotoxin a tím ovlivňuje i naše chutě na nezdravé pochutiny. A to se nám nemusí ani trochu vyplatit. Snažte se tedy tomu ve fázi hubnutí předcházet.

Od 3. a 4. fáze je to jiné, vínko či pivko je fajn, ideálně v podobě jedné skleničky k dobrému jídlu. Nikdy ne na lačno! Preferujte vinný střik a určitě platí, že „méně je někdy více“!

A pokud pijete těch sklenek více, tak si pamatujte! Zapíjejte alkohol vždy větším množstvím vody! Eliminujtete tak nepříznivé působení alkoholu na vnitřní biochemii a mozek a vašemu tělu tak bude o poznání lépe.

Pokud mát dovolenou spojenou i s ochutnávkou vína či jiného moku, platí následující

  • Nikdy nepijte alkohol mezi jídly, na lačno!!! Dejte si před tím aspoň kousek sýra nebo hrstičku mandlí.
  • Mnohem lepší je dát si skleničku vína či piva vždy jen k dobrému jídlu, ideálně na večer. Nebudete tak mít problém s hladem a chutěmi během celého dne, a na noc to zaspíte.
  • Ideální je vinný střik, nebo zapíjejte alkohol čistou vodou.
  • Platí, že „méně je někdy více“!
IMG_5172

S alkoholem v Metabolic balance raději opatrně! Méně je někdy více… čin čin

Moje „kouzelná“ afirmace díky které to vždy zvládám

Dříve, když jsem s metabolic balance začínala, mě odjezdy na cesty kvůli jídlu dost stresovaly. Bylo to právě kvůli tomu, že zpočátku se mě zdálo těžké a složité zásady metabolic balance při cestování dodržet. Časem jsem si však našla svoji cestu a zjistila jsem, že když mám jasný záměr a motivaci, mám i vůli a nápady, jak jíst na svých cestách naprosto zdravě, přesně podle potřeb mého těla a zároveň si to senzačně užít.

Hodně mi pomohl pečlivé plánování. Můj CESTOVNÍ SEZNAM POTRAVIN si můžete stáhnout zde>> nebo na konci článku.

Nyní mohu říct, že jíst podle principů metabolic balance lze téměř vždy a všude… Je jedno zda jsem v hotelu, na pláži nebo jdu přechod hor s batohem na zádech. Je jedno zda mám k dispozici kuchyň, hotelový bufet, nebo jenom koupelnu se skleničkou na zubní kartáček! Je jedno jakou restauraci navštívím. Naučila jsem se totiž vždy najít cestu.

Samozřejmě, v přísné fázi, kdy si jídlo musíte vážit, je to trochu složitější, ale od 3. fáze to jde už velice snadno. Nicméně v době cestování je normální, přísnou fázi trochu „odlehčit“ a mírně přizpůsobit cestovním podmínkám. Časem se stanete více vynelázavějšími a uvidíte i jiné možnosti.

Mám takovou svoji intimní “pomůcku”, pro chvíle, kdy se mě nedaří jíst na svých cestách zcela přesně dle principů metabolic balance. Podělím se s vámi zde o ní… Před každým jídlem, které se chystám sníst, i když třeba není úplně nejvhodnější z pohledu metabolic balance, projevím tomuto jídlu vnitřně hlubokou vděčnost a poděkuji mu, za to, že mě sytí.

Moje „kouzelná“ afirmace

“Každé jídlo je dar. S dary je potřeba jednat hezky, jsou přece darovány z lásky. Každé jídlo chválím a pomalu vstřebám. Svému tělu dávám přesně to, co potřebuje. Dám mu proto lásku a takové dobré jídlo, které ho povzbudí a naplní tou nejlepší energií. Jsem za toto jídlo vděčná a děkuji za něj.”

Touto větou, vyslovenou uvnitř mé mysli, se mé myšlenky dostanou krásně a snadno do souladu s tím, co dělám a co jím. A když uvnitř mé mysli nevznikne žádný stres, nevznikne ani uvnitř mého těla. Když v mých myšlenkách je soulad, může nastat i uvnitř mého těla. A to je mým cílem. Užijte si cestování 🙂 Bára

IMG_4282

Cestujeme s metabolic balance 🙂 Užijte si to s radostí 🙂

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem

Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem